EXCLUSIV – Demonstratia unui fals institutional: explicatia procentului mic al prezentei la vot la a...

ANALIZA UNUI FAPT. De foarte multi ani, Maramures este unul dintre judetele care la exercitiile electorale (alegerile politice) se situeaza la coada tarii in privinta prezentei la urne, indeosebi la alegerile locale si parlamentare (cand votul se poate da doar din localitatea de domiciliu, nu si din diaspora).

&

Cea mai la indemana explicatie consta in poezia stiuta: oamenii s-au saturat, nu ii mai atrage nimic la urne in contextul in care mare lucru nu se schimba in vietile lor, bla-bla. Este cea mai simpla explicatie, spuneam, dar este falsa. Explicatia reala consta in modul in care se calculeaza aceasta prezenta la vot: procentual din numarul celor inscrisi pe listele de alegatori. Pana aici e logic. De aici incolo incep disfunctionalitatile.

&

Cum sunt alcatuite listele de alegatori

&

Listele electorale sunt alcatuite in baza domiciliilor inscrise in cartile de identitate, nu in baza domiciliilor reale ale alegatorilor. In contextul in care in Maramures foarte multi oameni cu drept de vot locuiesc permanent sau pe o perioada mare de timp in strainatate, fiind plecati la munca, numarul real al potentialilor alegatori este mult diminuat fata de cel inscris pe listele electorale.

&

Studiu de caz: Baia Mare

&

Sa vedem cat este eroarea de raportare? Pentru un raspuns concret, am studiat cazul municipiului resedinta de judet, Baia Mare, unde pe listele electorale sunt inscrisi un sfert din numarul total al votantilor din judet.

&

Conform ultimelor date ale Directiei Judetene de Statistica Maramures, comunicate 2mnews, cele aferente zilei de 1 ianuarie 2020, Baia Mare are o populatie de 144.925 de locuitori. Si acest numar este, insa, cuantificat exclusiv prin cetatenii romani care au inscrisa in cartea de identitate ca adresa de domiciliu orasul Baia Mare. Adica, acesta este numarul persoanelor dupa adresa din cartea de identitate, nu este si numarul celor care locuiesc in mod real in oras.

&

In acest moment, conform celui mai recent registru al alegatorilor din Baia Mare, din 30 aprilie 2020, in municipiul resedinta al Maramuresului exista 120.576 de persoane cu drept de vot (adica persoane care au varsta de peste 18 ani si nu au acest drept sistat de instante judecatoresti). Numarul este, in fapt, tot al persoanelor de peste 18 ani care au domiciliul din cartea de identitate inscris in Baia Mare.

&

Cate persoane locuiesc real in Baia Mare (si s-ar putea prezenta la vot daca ar vrea)? Aparent, raspunsul e imposibil de dat. Insa doar aparent. In fapt, 2mnews a gasit o formula de calcul care se bazeaza pe un numar real in baza caruia se poate aproxima un procent.

&

In 2011, la ultimul recensamant, s-a stabilit in mod oficial ca din numarul total al populatiei Baii Mari, peste 13.000 de persoane nu erau in Baia Mare, ci erau plecate temporar (pe o perioada mai scurta sau pe o perioada mai lunga/definitiva) la munca in strainatate.

&

Mai exact, din cei 123.738 de locuitori care aveau domiciliu in Baia Mare, doar 110.779 erau prezenti fizic in oras, restul fiind plecate temporar sau pe perioade indelungate din localitate. Adica, 10,47% din baimareni nu locuiau fizic in Baia Mare. Insa erau trecuti pe listele electorale, acestea fiind intocmite in baza criteriului de domiciliu inscris in cartea de identitate.

&

Cat este abaterea: procentul real de votanti

&

In contextul numarului actual inscris in listele electorale oficiale, in Baia Mare locuiesc fizic doar aproximativ 108.000 de persoane cu drept de vot. In deosebi la alegerile locale si parlamentare (cand nu se poate vota in afara tarii), procentul prezentei la vot este extrem de redus in Maramures, fapt explicabil prin calcularea procentului nu la numarul real de potentiali votanti (cei care locuiesc efectiv in oras), ci la cel al persoanelor care au inscris in cartea de identitate domiciliul Baia Mare.

&

Concret, in 2016, la locale, pe listele din Baia Mare au fost inscrisi 123.168 de alegatori, din care au votat 47.639. Asa s-a calculat o prezenta la vot de 38,67%. In fapt, procentul real (calculat in baza celor care au dreptul si pot sa voteze – nefiind plecati din oras) este de aproape 44%.

&

La localele din 2016, in Maramures au fost inscrisi pe listele electorale 428.639 de persoane si au votat 203.833 de alegatori, adica 47,55%, conform oficialitatilor. Extinzand calculul facut la nivelul municipiului Baia Mare, rezulta insa ca prezenti fizic in judet (estimarea este ca minimum 20% din populatia judetului este rezidenta in alte locatii, dar figureaza cu domiciliu in Maramures) erau aproximativ 304.000 de persoane (nu 425.000, numarul la care s-a raportat calculul oficial), ceea ce indica un procent real al prezentei la urne de 60%.

&

In baza acestor calcule, rezulta ca abaterea la calculul procentual al prezentei la urne in judetul Maramures la alegerile locale si parlamentare este de aproximativ 12,5%. Scrierea si-a propus sa explice (sper ca a si reusit) cati votanti are, in mod real, judetul Maramures si care este procentul care si voteaza pentru alegerea administratiilor publice locale, judeteana si reprezentarea judetului in Parlament: 60%.

&

Ne cerem scuze celor carora le-am distrus mitul conform caruia suntem prost reprezentati pentru ca o minoritate (cea care se prezinta la urne) decide aceasta reprezentativitate (asa cum acrediteaza procentele comunicate oficial) a judetului. Nu, decide o majoritate din cea care efectiv si poate sa voteze. Insa asa a inteles/dorit aceasta majoritate sa aleaga.

&

Catalin VISCHI

Comments