EXCLUSIV – Si-a cerut insolventa firma care detine Hotelul Minerul si pe care municipalitatea Baii M...

INVESTIGATIE. Firma Complexul Sfantul Stefan SA (anterior a avut denumirea Hotel Restaurant Minerul SA), care detine in proprietate cea mai mare parte a complexului Minerul din Baia Mare (respectiv partea hoteliera, restaurantul si magazinul alimentar), si-a cerut insolventa.

&

Decizia ar putea parea mai dificil de explicat economic in contextul in care in ultimii 7 ani firma care detine Hotelul Minerul si-a redus datoriile de la 7 la 2 milioane de lei, insa principalul imobil pe care-l detine in patrimoniu (Complexul Minerul) este in continuare grevat de o ipoteca imobiliara (la firma Raiffeisen Leasing IFN SA, care reprezinta Grupul Raiffeisen pe piata de leasing) si, mai important, este amenintat cu exproprierea de municipalitatea Baii Mari, controlata de primarul Catalin Chereches.

&

Conform unui raport de evaluare asumat de Consiliul Local Baia Mare in primavara anului 2019, cei 3 proprietari ai firmei Complexul Sfantul Stefan SA ar urma sa primeasca pentru hotel, restaurant si magazinul alimentar, plus terenurile aferente, despagubiri de peste 1,8 milioane de euro (1.820.500 de euro).

&

In acest moment, firma este in proprietatea a 3 entitati: societatea din Lichtenstein Curitiba Invest Establishment (care este actionarul majoritar, cu 66,6589%, care apartinea cetateanului de origine israeleana Uri Markuse, decedat intre timp, si care este reprezentata de fostul avocat Ovidiu Felezeu), o firma de textile din Baia Sprie, Sauro Confex SRL (fosta Mifdar Com), administrata de Maria Fagi (care detine 32,2057%) si o persoana fizica care detine 0,9797%.

&

Cauza insolventei

&

Solicitarea de intrare in insolventa (la cererea debitorului), inregistrata in 19 ianuarie 2021, face mai dificil procesul de expropriere, cel putin pana la solutionarea acesteia in instanta de contencios administrativ si fiscal (in timpul documentarii, aceasta varianta a fost infirmata de surse specializate, care au precizat ca insolventa chiar poate grabi si simplifica exproprierea). Cert este ca prima sedinta in speta prin care Complexul Sfantul Stefan SA isi cere intrarea in procedura de insolventa a fost programata la sfarsitul acestei luni (in 29 ianuarie 2021), la Tribunalul Maramures.

&

O alta explicatie a cererii de intrare in insolventa poate consta in faptul ca, incepand din toamna anului trecut, proprietarul Complexului Minerul din Baia Mare a dat in judecata Primaria si Consiliul Local pentru refuzul de a-i elibera o autorizatie de construire, insa atat Tribunalul Maramures, cat si Curtea de Apel Cluj au respins cererea firmei de a constata ca refuzul autoritatilor este nejustificat (adica abuziv) – decizia a devenit definitiva in 15 ianuarie 2021, la scurt timp dupa aceasta firma cerand intrarea in insolventa.

&

Surse implicate 2mnews au precizat ca firma Complexul Sfantul Stefan SA a cerut de la municipalitate concesionarea curtii interioare (pe unde se facea iesirea din cinematograf), pentru a-si extinde restaurantul, insa Primaria Baia Mare a respins solicitarea, iar societatea a actionat in instanta Primaria si Consiliul Local, pierzand, asa cum am precizat, procesul.

&

Conform legii, insolventa este o stare a patrimoniului unui debitor caracterizata de insuficienta fondurilor financiare disponibile pentru a plati datoriile certe, lichide si exigibile.

&

Cat ar costa exproprierea

&

Conform raportului de evaluare al sereleului PBS Eval Consulting, aprobat de forul deliberativ al municipiului Baia Mare in mai 2019, exproprierea proprietarilor din spatiile Complexului hotel-restaurant Minerul ar costa municipalitatea aproape 3 milioane de euro. Practic, valoarea totala ar fi de 14.246.200 lei + TVA (echivalentul a 2.995.900 euro la cursul din acel moment: 4,7552 lei/euro), din aceasta suma, insa, 995.000 de euro ar reveni municipalitatii pentru fostul cinematograf.

&

Precizare: va reamintim ca in primavara anului 2013, consilierii locali din Baia Mare au refuzat sa achizitioneze 25,88% din societate (respectiv un pachet de 18.904 actiuni) detinute de catre firma controlata de familia Fagi (Sauro Confex) – in timp, firma din Baia Sprie a ajuns sa detina aproape o treime din firma proprietara a complexului. Atunci, oferta de vanzare a fost considerata prea mare (se cereau 865.584 euro, pentru un sfert din complex).

&

Demersuri sterile, fara sfarsit

&

Pana acum, in speta recuperarii Complexului Minerul in partimoniul orasului, autoritatea publica a facut numeroase si (pana acum) inutile demersuri, incepand din urma cu mai bine de 5 ani. Astfel, in 2015 s-au aprobat realizarea demersurilor pentru preluarea in patrimoniul municipiului Baia Mare pentru realizarea acolo a sediului Primariei si a fost aprobata evaluarea financiara.

&

In 2017 s-a aprobat continuarea demersurilor pentru achizitia imobilului, dar s-a schimbat obiectivul in care urma sa fie metamorfozat in ,,Centru Cultural Sfantul Stefan". In 2019 s-a aprobat ca obiectivul sa fie inclus ca utilitate publica si, din nou, a fost schimbata destinatia in Centru Administrativ si Socio-Cultural al municipiului Baia Mare. De asemenea, a fost aprobata (din nou) evaluarea sa financiara.

&

GRUPUL de INVESTIGATII 2mnews

Comments