EXPLICATII – Ce este Centrul de deseuri inerte, unde vrea sa-l construiasca Primaria Baia Mare si cu...

FACEM, DAR N-AVEM BANI. Administratia publica locala a municipiului Baia Mare vrea sa construiasca un ”Centru de gestionare a deseurilor inerte si vegetale”. Pe canalele oficiale, publicului i-a fost prezentat proiectul intr-un mod care induce falsa idee ca acesta ar rezolva problema deseurilor, mai exact a lipsei de depozitare a acestora in municipiu/judet, in contextul nefunctionarii Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID) Maramures.

&

Chiar daca investitia e benefica/normala in orice comunitate, scrierea de fata face corecturile de rigoare, explicand ce este de fapt acest Centru de deseuri inerte, completand informatiile autoritatii cu detalii pe care aceasta le ascunde publicului: localizarea si costurile.

&

Ce este Centrul de deseuri inerte

&

Prezentat public de primarul Catalin Chereches ca fiind un Centru de colectare a deseurilor inerte si voluminoase, proiectul si autorizatiile sunt pentru un Centru de gestionare a deseurilor inerte si vegetale. Ca acolo se vor depozita ilegal si deseurile voluminoase (de exemplu mobila scoasa din case de baimareni), este o alta problema. In fapt, Centrul va gestiona (aveti mai jos explicatia cum va face asta) deseuri inerte si vegetale.

&

Daca deseurile vegetale nu necesita (sper) explicatii suplimentare, conform definitiei si in acceptiunea legilor, deseurile inerte sunt acelea care nu sufera nicio transformare semnificativa (fizica, chimica sau biologica). Adica nu se dizolva, nu ard, nu produc levigat/poluanti, nu reactioneaza in nici un fel fizic sau chimic, nu sunt biodegradabile si nu afecteaza materialele cu care vin in contact poluand mediul sau daunand sanatatii umane. Practic, deseuri care nu sunt biodegradabile (mobila/lemnul este), dar sunt inofensive pentru mediu si sanatatea umana.

&

Cel mai clar exemplu de deseuri inerte sunt deseurile din constructii si demolari. In mod normal, aceste deseuri sunt voluminoase si nu pot fi depozitate in containerele urbane. Conform legii (care acum e incalcata in Baia Mare, de-o eternitate si ceva, dar factorii de protectie a mediului au ochii larg inchisi), acestea trebuie depozitate in spatii speciale/distincte si controlate. In aceste spatii (cum va fi, daca se va face, Centrul din Baia Mare) este strict interzisa depozitarea deseurilor organice sau toxice.

&

Deseurile inerte (de regula moloz rezultat din constructii/demolari) trebuie sortate (separate de eventuale deseuri neconforme – de ex. plastic) si apoi pot fi folosite ca materiale de umplere pe santierele de constructie, la drumuri etc. La fel, conform legii, aceste depozite de deseuri inerte pot fi active (functionale adica se poate depozita pe respectivul perimetru) pana la 15 ani. Dupa 15 ani, acestea trebuie acoperite cu sol vegetal si inchise.

&

Locatia si costurile

&

Depozitul de moloz si resturi vegetale pe care vrea sa-l construiasca municipalitatea Baii Mari este localizat pe un teren al urbei, situat pe strada Europa nr. 124, spre satul Mocira, cumva in prelungirea Statiei de tratare a apelor uzate, pe malul raului Sasar (foto mic dreapta). Acum, acolo este un loc viran, utilizat de caravane de carute pentru popas. In jur, niste firme de colectare a fierului vechi, de dezmembrari auto, un punct de lucru al unei firme de curierat extern, un comerciant de utilaje agricole etc. Deja (inainte de a avea avizul Consiliului Local de a-l construi, respectiv in 19 iulie), Primaria controlata de Chereches a cerut emiterea acordului de mediu.

&

In privinta timpului necesar pentru edificarea acestui centru… conform studiului tehnic in baza caruia se va face (daca se va face) investitia, durata de realizare este de… 2 ani (24 luni). Pentru ca nu-i ca si cum am pune un gard si spui ca acolo e centrul de depozitare a deseurilor inerte.

&

Proiectul prevede un drum de acces in lungime de 847 de metri (intrarea va fi din strada Iazului, de la intrarea in Statia de tratare a apelor uzate), o platforma betonata de peste 12.500 mp, dotarile necesare (porti actionate electric, 60 de containere – de la 7 mc la 36 mc -, doua gherete, 3 containere – pentru TESA si muncitori -, cantar auto electric cu capacitate de 80 de tone, prescontainere, camin vidanjabil) si 8 utilaje (concasor, incarcator, excavator, buldoexcavator, 3 masini de transport, un camion).

&

Cat costa toate acestea? Peste 27 de milioane de lei (exact: 27.087.694,88 lei, suma care include TVA). Adica peste 5,5 milioane de euro, astazi.

&

Catalin VISCHI

Comments