Familia celui mai bogat om din Germania, Klaus-Michael Kuehne, a colaborat cu nazistii

Familia celui mai bogat om din Germania, Klaus-Michael Kuehne, a colaborat cu nazistii

Familia celui mai bogat om din Germania, Klaus-Michael Kuehne, a colaborat cu nazistii


Klaus-Michael Kuehne, in varsta de 87 de ani, are o avere de 42,9 miliarde de dolari, fiind cel mai bogat om din Germania, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Principala sursa a averii sale este afacerea sa de familie Kuehne + Nagel, cea mai mare companie de transport de marfuri din lume. Jurnalistul David de Jong vorbeste, intr-un articol publicat in revista Vanity Fair, despre trecutul intunecat al acestei averi, formata din bani obtinuti din colaborarea lui Kuehne + Nagel cu regimul nazist, relateaza publicatia Meduza.


Kuehne este si principalul actionar al companiei aeriene Lufthansa, al unei alte companii de transport Hapag-Lloyd, al distribuitorului de produse chimice Brenntag, al clubului de fotbal Hamburg si al companiei de autobuze Greyhound.


Compania Kuehne + Nagel a fost fondata in 1890 de antreprenorii Friedrich Nagel si August Kuehne, bunicul lui Klaus-Michael. In 1907, Nagel, care nu avea copii, a murit, iar partea sa din companie a fost transferata partenerului sau in testament. Kuehne a murit in 1932, dupa care fiii sai Alfred (tatal lui Klaus-Michael) si Werner au preluat compania. Coproprietarul companiei la acea vreme era si evreul Adolf Maas, care detinea 45% din sucursala din Hamburg. Cu toate acestea, in aprilie 1933, la doar trei luni dupa ce Adolf Hitler a devenit cancelar al Reichului, Maas a renuntat la partea sa in favoarea fratilor Kuehne. Motivul oficial al acestei decizii, dupa cum rezulta din arhiva familiei Maas din Muzeul Holocaustului din Montreal, a fost ,,incapacitatea de a indeplini obligatiile fata de companie".


In Germania nazista, astfel de formulari erau adesea folosite ca pretext pentru a priva evreii de functii de conducere in companii, noteaza Vanity Fair.


,,Acesta nu a fost un acord profesional gratuit. Familia Kuehne a folosit situatia politica in beneficiul ei. Nu a fost o coincidenta ca contractul (cu privire la iesirea lui Maas din afaceri) a fost intocmit in primavara anului 1933. Inainte de venirea lui Hitler la putere, Maas nu ar fi semnat un astfel de document. Toate acestea au avut loc in cadrul asa-numitei arianizari: evreii au fost expulzati din propriile companii", a explicat istoricul german Frank Bayor.


Dupa razboi, Kuehne au sustinut ca originile lui Maas amenintau cu probleme compania, asa ca Maas a decis sa plece voluntar pentru a nu-si expune partenerii.


La noua zile dupa ce Maas a parasit compania, fratii Kuehne s-au alaturat NSDAP, partidul nazist care a ramas singurul legal in Germania in vara anului 1933. In 1937, anul in care s-a nascut Klaus-Michael, Kuehne + Nagel a primit premiul statutul de ,,firma model". In perioada in care Hitler era la putere, acesta era titlul dat companiilor care colaborau cu autoritatile si multumeau conducerea tarii din toate punctele de vedere.


In 1938, fratii Kuehne au preluat controlul sucursalei germane a companiei cehe de transport Alfred Deutsch, care apartinuse anterior evreului Leo Levitus. Vanity Fair a reusit sa gaseasca in arhivele orasului Hamburg documente care arata ca aceasta preluare a facut parte si din procesul de arianizare.


Exporturi cu bunurile evreilor deportati


Dupa izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Kuehne + Nagel a facut afaceri in teritoriile ocupate, inclusiv exportand bunuri ale evreilor deportati.


Din documentele consultate de jurnalistul Vanity Fair reiese ca afacerea lui Kuehne s-a extins semnificativ in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de la sapte filiale in Germania la inceputul anului 1939 la 26 in Europa pana la sfarsitul lui 1944. Conducerea companiei a recunoscut ca a furnizat arme armatei germane.


Cu toate acestea, principala sursa de venit a companiei a fost scoaterea proprietatilor evreiesti din teritoriile ocupate intre primavara anului 1942 si vara anului 1944. Nevoia de bunuri si mobilier de uz casnic a crescut mult in Germania la acea vreme din cauza distrugerilor provocate de britanici si de bombardamentele americane. In ianuarie 1942, Hitler a decretat ca toate bunurile mobile apartinand evreilor din Europa de Vest (Tarile de Jos, Franta, Belgia si Luxemburg), supusi deportarii, urmau sa fie livrate Reichului pentru redistribuire.


Conform Vanity Fair, navele inchiriate de filiala olandeza Kuehne + Nagel au transportat, doar in decembrie 1942, din Tarile de Jos pana in Germania, 307 cutii de tacamuri si portelan, 105 paturi, 93 de cadre de pat, 91 de sobe, 62 de noptiere, peste 30 de ceasuri, 17 mese de calcat, 11 suporturi pentru umbrele, 10 sezlonguri si doua carucioare pentru copii, acestea fiind proprietati care au fost confiscate de la evreii olandezi.


,,Au contribuit la distrugerea economica a evreilor europeni"


Istoricul Johannes Beermann-Schoen de la Universitatea Goethe din Frankfurt a declarat pentru Vanity Fair ca sefii Kuehne + Nagel cunosteau originile proprietatii.


,,E posibil sa nu fi stiut ca proprietarii erau ucisi. Cu toate acestea, ei au contribuit la distrugerea economica a evreilor europeni", a declarat Beermann-Schoen.


Un alt istoric, Frank Bajor, spune ca Kuehne + Nagel detinea monopolul asupra transportului in teritoriile ocupate. Potrivit acestuia, din punct de vedere etic, activitatile companiei la acea vreme erau comparabile cu cele ale companiilor care furnizeaza pesticide pentru camere de gazare sau construiau crematorii in lagarele mortii.


Pe langa mobilier si articole de uz casnic, Kuehne + Nagel a exportat si arta din teritoriile ocupate. In 1944, compania a ,,pierdut" 14 tablouri in timpul transportului de la Paris in Germania, inclusiv sapte de Matisse, unul de Picasso, Modigliani, Gauguin, Cezanne si Pissarro. Soarta acestor lucrari este necunoscuta. Potrivit expertilor, daca toate ar fi autentice, valoarea lor ar fi astazi de zeci, posibil sute de milioane de dolari.


In perioada nazista, averea fratilor Kuehne a inceput sa creasca rapid, astfel ca, incepand din 1933, ei au castigat aproximativ 175.000 de Reichsmarks pe an, echivalentul a 3,4 milioane de dolari actuali. Pana in 1942, castigurile anuale ale fiecarui frate erau de 4,6 milioane de dolari.


,,Industriasi nazisti de rang inalt"


Dupa razboi, ei nu au fost trasi la raspundere pentru legaturile loc cu regimul nazist. In rapoartele postbelice ale agentiilor de informatii americane, fratii Kuehne erau numiti ,,industriasi nazisti de rang inalt", in timp ce anchetatorii britanici i-au descris drept ,,nazisti importanti".


Dupa Razboiul Rece, compania a asigurat acoperire pentru ofiterii de informatii vest-germani: agentii vest-germani erau pe statul de plata al lui Kuehne + Nagel, permitandu-le sa se deplaseze prin Europa fara a trezi suspiciuni.


Klaus-Michael Kuehne a preluat compania la 21 de ani


In 1952, Werner, care nu avea familie, s-a mutat in Africa de Sud si i-a transferat partea din companie fratelui sau, iar trei ani mai tarziu, a murit. La sfarsitul anilor 1950, singurul fiu si mostenitor al lui Alfred Kuehne, Klaus-Michael, in varsta de 21 de ani, a preluat compania, iar la 29 de ani, in 1966, i-a succedat tatalui sau ca sef al Kuehne + Nagel. Sub conducerea lui, compania si-a consolidat statutul de cel mai mare transportator din lume.


In 1975, Klaus-Michael a mutat sediul din Germania in Elvetia, unde legile fiscale erau mai blande. De atunci, compania a continuat sa se extinda. Anul trecut, veniturile sale au fost de 30 de miliarde de dolari, iar in prezent, Kuehne + Nagel are 1.300 de birouri in 100 de tari, cu peste 80.000 de angajati.


Activitati de caritate


Preocupat de actele de caritate, Klaus-Michael Kuehne a donat 70 de milioane de euro pentru lansarea si dezvoltarea unei universitati de logistica si a investit cateva milioane in construirea unei filarmonici in Hamburg, orasul sau natal.


Pana de curand, el a fost sponsor al Festivalului literar de la Hamburg, iar premiul principal al acestui eveniment, in valoare de 10.000 de dolari, i-a purtat numele. Cu toate acestea, in 2022, doi autori au refuzat sa participe la competitie, din cauza legaturilor familiei cu nazistii. De atunci, premiul a fost redenumit. Anul acesta, festivalul nu a mai avut loc pentru ca organizatorii nu au reusit sa gaseasca un nou sponsor.


,,Kuehne + Nagel a trebuit sa faca eforturi pentru a supravietui in vremuri intunecate"


Compania refuza sa dezvaluie arhive care ar permite istoricilor si jurnalistilor sa afle detalii despre colaborarea vechii conduceri cu regimul nazist. In 2022, Kuehne a sustinut ca documentele din perioada celui de-Al Treilea Reich au fost distruse in bombardamentele de la Hamburg si Bremen.


In 2014, miliardarul a angajat un institut de cercetare independent pentru a scrie o carte pentru cea de-a 125-a aniversare a companiei. Cand s-a dovedit ca cercetatorii au inclus un capitol despre activitatea companiei in perioada celui de-Al Treilea Reich, Kuehne a declarat ca tatal sau ,,nu era nazist", iar dupa ce specialistii au refuzat sa elimine o parte din studiul de 180 de pagini, omul de afaceri a refuzat publicarea acestuia.


De asemenea, cand la televiziunea germana a fost difuzat un scurt documentar despre implicarea Kuehne + Nagel in jefuirea evreilor, compania a reactionat, afirmand ca, la fel ca alte companii care existau inainte de 1945, ,,Kuehne + Nagel a fost implicata in efortul de razboi si a trebuit sa faca eforturi pentru a supravietui in vremuri intunecate si dificile".


,,Compania este constienta de actiunile rusinoase ale celui de-Al Treilea Reich si regreta implicarea sa in unele dintre ele in numele regimului nazist. Nu trebuie uitat nici conditiile de existenta sub dictatura, nici faptul ca compania a reusit sa supravietuiasca framantarilor razboiului si sa-si asigure viitorul", se mai precizeaza in declaratie, aceasta fiind singura recunoastere oficiala de catre Kuehne + Nagel a colaborarii cu nazistii.


,,As putea intelege daca oamenii ar pune aceste intrebari la 10 sau 20 de ani dupa razboi. Amintirile erau proaspete atunci. Iar faptasii nu erau inca morti. Dar mi se pare ciudat sa revin la asta dupa 70 de ani. La un moment dat, trebuie sa lasi totul sa se calmeze", a spus Kuehne in 2022.


Pe de alta parte, Barbara Maas, nepoata fostului partener al fratilor Kuehne, care a murit intr-un lagar de concentrare, crede ca adevarul ar trebui sa iasa la iveala.


,,Poate fi naiv, dar cred ca putem invata din trecut. Dar pentru a face acest lucru, este important sa intelegeti ce s-a intamplat. Crimele impotriva umanitatii nu isi pierd niciodata actualitatea", a afirmat aceasta.


Foto: Profimedia


Comments