FAPT – Administratia Maramuresului incheie un Memorandum secretizat cu OMV Petrom si Grupul de Polit...

PROIECT MAJOR – MARAMURES. Consiliul Judetean (CJ) Maramures va semna un Memorandum de cooperare pentru productia energiei electrice din exploatarea resurselor geotermale din Miresu Mare cu trei entitati: OMV Petrom SA, Grupul de Politici Energetice si Primaria Miresu Mare. In faza incipienta, memorandumul are o durata de 2 ani, insa este prevazuta posibilitatea prelungirii sale cu acte aditionale.

&

Memorandumul subliniaza respectarea legislatiei europene in materia concurentei, implicit secretizeaza "toate activitatile si actiunile intreprinse" ("Partile se angajeaza sa pastreze stricta confidentialitate a acestui Memorandum, precum si a tuturor datelor, informatiilor si documentelor prezente sau viitoare, verbale, vizuale, scrise sau pe suport electronic, pe care le detin sau le vor detine cu privire la cealalta Parte, in legatura cu Memorandumul incheiat si cu activitatile planificate care se vor desfasura in temeiul acestui Memorandum si rezultatele obtinute").

&

Sigur, aici, intr-o normalitate aparenta, ar trebui sa oprim scrierea in baza barajului informational facut la nivelul institutiilor statului. La fel de evident pentru cititorii nostri, 2mnews nu-si limiteaza scrierile la nivelul declarativ oficial, ci, functionand pe principiul "O informatie cunoscuta de 2 oameni nu este secreta decat scriptic, implicit poate intra in posesia noastra", va ofera si detaliile.

&

Detaliile exploatarii apelor termale din Miresu Mare

&

In urma prospectiunilor facute in vara anului trecut de specialistii Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii Bucuresti (cu un grant norvegian, pentru ca pe noi nu ne intereseaza sa finantam cercetari in privinta filoanelor neexploatate si cu potential energetic verde), in zona Miresu Mare au fost identificate surse de energie geotermala eficiente economic pentru extractie. Respectiv, temperatura de zacamant a fost estimata la 120-140 de grade Celsius, cea ce face ca temperatura apei la capul de eruptie (adica la limita solului, la iesirea din pamant) sa fie de 90-110 grade Celsius.

&

Potentialul energetic geotermal pentru producerea de energie electrica din Miresu Mare este unul cu mare eficienta economica (conform specialistilor, exploatarea confortabila economic a apei termale pentru producerea de energie impune ca la intrarea in centrala electrica temperatura apei termale sa fie mai mare de 100 de grade Celsius, iar debitul de apa termala sa fie mai mare de 200 m3/ora, respectiv cca 5.000 m3/zi).

&

In contextul acestor date preliminare si al intentiei anuntate de OMV Petrom de a se implica activ in tranzitia energetica, respectiv prin realizarea energiei cu ajutorul unor tehnologii verzi (cu emisii scazute de carbon si din surse regenerabile), grupul austriac integrat de petrol, gaze si produse petrochimice vizeaza demararea forarilor

&

De altfel, intr-un raport public privind strategia viitoare, OMV a precizat ca vrea ca pana in 2030 sa isi reduca productia de petrol cu aproximativ 30% si de gaze cu 15%, iar pana in 2050 sa le sisteze complet, urmand sa investeasca circa 5 miliarde de euro in energia geotermala si captarea si stocarea carbonului (CCS), valorificand activele si capacitatile existente.

&

Se vizeaza ca pana in 2030 productia OMV de energie geotermala urmeaza sa ajunga pana la 9 TWh (miliarde kWh) si afacerea CCS pentru a compensa emisiile absolute sa ajunga la 5 milioane de tone de CO2 stocate pe an. De asemenea, OMV isi va extinde si productia de energie solara si eoliana la cel putin 1 TWh si va explora oportunitatile in solutiile de stocare a gazului si a hidrogenului.

&

In acest context, Miresu Mare este un obiectiv de investitie pentru OMV. Ce vrea sa faca acolo si de ce se semneaza acest Memorandum de cooperare? Pentru inceput se vor completa prospectiunile, dupa care se vor face forarile (o actiune scumpa, se foreaza pana spre 3.000 de metri), apoi centrala termoelectrica (prima centrala care produce energie din apa termala a intrat in functiune in anul 1904, la Lardarello – Italia). Investitia in acest proiect este estimata la sute de milioane de euro (depinde de rezultatul practic al forajelor).

&

Cat de serios vede OMV problema

&

In Austria, OMV este deja implicat in proiecte geotermale. Si acum, presupunand ca intertitlul de mai sus este o intrebare, raspunsul este dat de oamenii pe care OMV i-a desemnat ca reprezentanti in acest Memorandum din Maramures: Hans Christopher Veit – membru al Comitetului Executiv al Departamentului de Afaceri Publice, Alexandru Maximescu – vicepresedinte Reglementare si Afaceri Publice Corporative si Madalin Apostol – manager al Departamentului de Proiecte Speciale, Reglementare si Afaceri Publice Corporative. Sa vedem cine sunt acestia…

&

Christopher Veit (foto mic dreapta) este unul dintre oamenii-cheie ai OMV, el fiind specializat in ingineria petroliera (la Universitatea Miniera din Leoben – unde este si acum membru al Consiliului Consultativ al Departamentului de Inginerie Petroliera) si si-a inceput cariera la Schlumberger, ca inginer de investigatii geofizice. Veit reprezinta OMV in mai multe Consilii de Supraveghere ale subsidiarelor sale si este vicepresedinte al OMV, responsabil direct de Explorare, Dezvoltare si Productie.

&

Alexandru Maximescu, acum vicepresedinte pe partea de Reglementare si Afaceri Publice Corporative, este specializat pe afaceri europene (absolvent al Facultatii de Stiinte Politice Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si al Institutului pentru Studii Politice de la Westfaelische Wilhelms Universitaet din Muenster), fost diplomat in MAI si cel mai tanar membru din echipa de negociere a Romaniei la Bruxelles a dosarelor legate de securitate (printre care si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen).

&

Madalin Apostol, acum manager/director al Departamentului de Proiecte Speciale, Reglementare si Afaceri Publice Corporative al OMV, este un economist (absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti) specializat pe managementul energiei si respectarea standardelor de eficienta, membru in Comitetul National Roman al Consiliul Mondial al Energiei (World Energy Council – cea mai mare organizatie mondiala cu activitate in domeniul energiei).

&

Raspunsul este: Serios.

&

Ceilelalte parti ale Memorandumului

&

Grupul de Politici Energetice va fi reprezentat de presedintele Radu Dudau. Conf. univ. dr. Radu Dudau (foto mic dreapta) este consilierul ministrului Energiei si coordoneaza elaborarea Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, cu perspectiva anului 2050 (si in 2014 a fost membru al consiliului consultativ de elaborare a Strategiei Energetice). Este absolvent facultatilor de Fizica (1993) si de Filosofie (1996) ale Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, doctor in filosofie al Universitatii din Konstanz – Germania (2002) si doctor in stiinte politice/relatii internationale al SNSPA (2013).

&

In 2014, a co-fondat si a devenit director al Energy Policy Group (Grupul de Politici Energetice), think-tank specializat in politici energetice si strategie energetica. Aria sa de cercetare cuprinde politica internationala a energiei, geopolitica resurselor naturale si analiza strategica in domeniul energiei.

&

Entitatile administrative din Maramures vor fi reprezentate de conducatorii acestora, respectiv de Ionel Bogdan (presedintele Consiliului Judetean) si Ioan Maties (primarul comunei Miresu Mare). In 11 martie 2022, a avut o intalnire (on-line) cu toate partile implicate in acest proiect (Consiliul Judetean, OMV, Primaria Miresu Mare si Grupul de Politici Energetice) care a avut ca subiect oportunitatile de investitii in Maramures pentru producerea energiei electrice din resurse geotermale si panouri fotovoltaice.

&

Despre energia geotermala
Energia geotermala este caldura emisa de nucleul planetei, de obicei transferata in ape subterane, care in anumite zone (rare) iese in mod natural la suprafata sau poate fi extrasa printr-o sonda. Geotermia este o forma relativ inepuizabila de energie regenerabila, cu aproape zero emisii de CO2 in comparatie cu energia obtinuta din carbune, petrol sau gaz. Este extrem de eficienta si foloseste cu pana la 50% mai putina energie electrica decat sistemele conventionale de caldura cu pompaj.

Saparea unui put reprezinta unul dintre principalele costuri in geotermie. UE sustine sectorul de geotermie ca parte a Acordului Verde, iar un studiu realizat pentru Comisia Europeana sugereaza ca Europa are a 4-a cea mai ridicata capacitate de energie geotermala din lume. In 2016, aproximativ 3% din energia primara din Europa provenea din geotermie.

Cercetarile din domeniul utilizarii potentialului geotermal sunt extrem de avansate in Islanda, Italia, SUA, Israel, Japonia, Franta si Noua Zeelanda si pentru ca acest tip de energie are cel mai mic pret de cost este utilizata pe scara larga in SUA, Islanda, Franta, Germania, Portugalia, Turcia si China.

&

Catalin VISCHI

Articolul FAPT – Administratia Maramuresului incheie un Memorandum secretizat cu OMV Petrom si Grupul de Politici Energetice pentru exploatarea resurselor geotermale apare prima data in 2mnews.

Comments