Femeie lasata fara agoniseala de-o viata dupa ce escrocii au folosit o metoda de inselaciune fabuloa...

La data de 22 noiembrie 2023, politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Sectia 14 Politie au pus in executare doua mandate de perchezitie domiciliara, in Municipiul Bucuresti si judetul Teleorman, intr-un dosar penal de inselaciune, prejudiciul fiind de 45.980 de lei.

Din datele si probele administrate in cauza, a rezultat presupunerea rezonabila ca mai multe persoane ar avea preocupari de natura infractionala, pe linia savarsirii de fapte de inselaciune.

In fapt, la data de 8 octombrie 2023, in intervalul 21.00 - 22.00, un barbat, in varsta de 39 de ani, in baza unei intelegeri prealabile cu doua persoane, o femeie, in varsta de 35 de ani si un alt barbat, in varsta de 39 de ani, ar fi apelat telefonic o femeie, in varsta de 85 de ani, modificandu-si vocea si s-ar fi prezentat, sub calitatea mincinoasa de angajat al unei unitati mediale, dupa care ar fi indus in eroare victima, cu privire la faptul ca fiica acesteia ar fi avut un accident, iar pentru efectuarea operatiei este necesara transmiterea unei sume de bani.

Ulterior, barbatul de 39 de ani s-ar fi prezentat la domiciliul persoanei vatamate, din Sectorul 4, in calitatea mincinoasa de angajat al casei de asigurari de sanatate pentru preluarea banilor, primind de la victima 45.980 de lei.

De asemenea, in tot acest timp, acesta ar fi tinut legatura prin telefon cu banuita, in varsta de 35 de ani, care il dirija spre domiciliul persoanei vatamate.

Totodata, in sarcina aceluiasi banuit, din probatoriul administrat, a mai fost retinut faptul ca, la data de 11 noiembrie 2023, in intervalul orar 07.30 - 10.30, ar fi condus pe drumurile publice, pe traseul Bucuresti - judetul Dambovita, fara a poseda permis de conducere.

In vederea administrarii materialului probator, la data de 22 noiembrie 2023, au fost puse in aplicare doua mandate de prechezitie domiciliara, fiind identificate si ridicate mai multe bunuri de interes in cauza.

Totodata, a fost instituita masura sechestrului asigurator asupra unui autoturism, care ar fi fost achizitionat dupa savarsirea infractiunii.

Cei trei banuiti au fost depistati si condusi la audieri, iar in baza probatoriului administrat in cauza, au fost retinuti pentru 24 de ore.

La data de 23 noiembrie 2023 magistratii au dispus, fata de cei doi barbati, masura arestarii preventive, pentru 30 de zile si masura controlului judiciar, pentru 60 de zile, fata de femeia in cauza.

Cercetarile sunt continuate de catre Sectia 14 Politie, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4, sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune, complicitate la inselaciune si conducerea unui autovehicul fara permis de conducere.

Actiunea a beneficiat de sprijinul Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Politia, semnal de alarma - recomandari pentru populatie

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infractiuni, Politia Capitalei va recomanda sa adoptati o conduita preventiva si sa verificati autenticitatea celor ce va sunt comunicate in astfel de situatii.

In cazuri similare, banuitii apeleaza persoane vulnerabile, prin prisma varstei inaintate si, sub pretextul ca o ruda apropiata a acestora a suferit un accident cu urmari deosebit de grave, solicita o suma mare de bani pentru acordarea ingrijirilor medicale corespunzatoare.

Un alt pretext folosit pentru sensibilizarea victimelor, consta in prezentarea unor situatii in care o ruda apropiata a comis un accident rutier ce a avut ca urmare ranirea grava a unei persoane, iar singura cale de a evita consecintele legii este sa achite costurile de spitalizare si de operatie ale acesteia.

Prin acest mod de operare, s-ar atinge ,,coarda sensibila" a persoanelor vatamate, determinandu-le sa renunte la economiile de-o viata, iar in cazul in care acestea nu dispun de sumele solicitate, sunt presate sa compenseze diferentele cu alte bunuri de valoare.

Vulnerabilitatea pe care se bazeaza autorii acestor infractiuni este foarte pronuntata, de aceea va recomandam, ca in situatiile in care sunteti contactati de persoane ce pretind a avea diferite functii in cadrul unor institutii, ori ca ar fi rude sau cunoscuti, insa nu va apeleaza de pe un numar stiut de dumneavoastra, verificati veridicitatea informatiilor prezentate.

Totodata, nu comunicati telefonic informatii personale sau confidentiale, precum codul numeric personal, seria si numarul cartii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor detinute si nici nu dati curs invitatiei de a plati diferite sume de bani, prin transferuri bancare sau prin remiterea acestora unor persoane care se prezinta la domicliul dumneavoastra.

Daca va regasiti intr-o astfel de situatie, apelati numarul unic de urgenta 112 sau prezentati-va la cea mai apropiata sectie de politie pentru comunicarea datelor si a numarului de telefon care v-a apelat.

Comments