Fenomen alarmant: 40 de milioane de oameni ar putea muri pana in 2050 din cauza super-bacteriilor re...

O amenintare globala

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca rezistenta antimicrobiana reprezinta ,,una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii publice si a dezvoltarii globale". Dr. Chris Murray, autorul principal al studiului si director al Institutului pentru Masurarea si Evaluarea Sanatatii de la Universitatea din Washington, a subliniat ca este esential sa ne concentram asupra dezvoltarii si gestionarii noilor antibiotice.

Cercetatorii au analizat datele legate de decesele cauzate de rezistenta antimicrobiana pentru 22 de agenti patogeni si 11 tipuri de infectii, acoperind 204 tari intre 1990 si 2021. Studiul a aratat o scadere a deceselor cauzate de rezistenta antimicrobiana in randul copiilor sub 5 ani, dar o crestere dramatica de peste 80% in randul adultilor cu varste de 70 de ani si mai mult.

,,Aceste tendinte opuse reflecta progresele in domeniul vaccinarii si al infrastructurii de sanatate pentru tineri, dar, in acelasi timp, vulnerabilitatea crescuta a persoanelor in varsta la infectii grave", a explicat dr. Murray.

Ce spun cercetatorii

Combinarea agentului patogen Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) cu meticilina s-a dovedit a fi una dintre cele mai letale, numarul de decese asociate crescand de la 57.200 in 1990 la 130.000 in 2021. Studiul a folosit modele statistice pentru a prognoza numarul de decese atribuite rezistentei antimicrobiene pana in 2050, luand in considerare trei scenarii: mentinerea situatiei actuale, dezvoltarea de antibiotice noi si imbunatatirea calitatii ingrijirii medicale.

Se estimeaza ca, in 2050, numarul deceselor cauzate direct de rezistenta antimicrobiana ar putea ajunge la 1,9 milioane, iar decesele asociate cu aceasta ar putea atinge 8,2 milioane. Regiunile cele mai afectate includ Asia de Sud, America Latina si Caraibe, si Africa Sub-Sahariana. In scenariul optimist, in care imbunatatim ingrijirea medicala, s-ar putea evita aproximativ 92 de milioane de decese intre 2025 si 2050. De asemenea, dezvoltarea unor antibiotice mai puternice ar putea salva 11 milioane de vieti in aceeasi perioada.

Comments