Fenomen: primariile ingroapa copacii in tartan si dau din umeri cand sunt intrebate cum se vor dezv...


Dupa ce Libertatea a prezentat cum pomii dintr-un loc de joaca din sectorul 2 au fost acoperiti cu cauciuc impermeabil, ziarul a fost contactat de persoane din sectorul 6 si Galati, care au aratat cum le-au raspuns autoritatile cand s-au confruntat cu aceleasi probleme. Explicatia a fost standard, insa n-a abordat problema cresterii copacilor in diametru.


Cazul parculetului din sectorul 2 al Capitalei, unde copacii au fost ingropati in bitum, nu este singular.&


Mai multi cititori ai Libertatea au semnalat ceea ce pare deja un fenomen. Fenomen care, conform specialistului Diana Culescu, doctor in horticultura si presedinte al Asociatiei Peisagistilor din Romania, va duce la moartea copacilor.


Concret, situatia e asemanatoare si intr-un parculet din sectorul 6 al Bucurestiului, aflat intre strada Liniei si Aleea Baraganul.&


Alte cazuri au fost in Galati, caz prezentat in 2015 de ziarul Viata Libera, care a scris ca "pomii rasar din tartan", si in sectorul 3, cazuri prezentate de Digi24 si buletin.de.&


Parcul din Galati in care copacii au fost acoperiti cu tartan

Autoritatile evita problema principala

Care este raspunsul autoritatilor. E unul standard si abordeaza urmatoarele puncte:


"Copacul se dezvolta normal, in subsol" (Galati)"Materialele au un continut redus de ciment pentru a lasa trecerea apei" (Sectorul 6)"Nu este afectat coletul arborilor" (Sectorul 6)"Betonul e permeabil, apa ajunge la radacini" (Sectorul 3, pentru Digi24)

Nicaieri, in niciun raspuns, nu se abordeaza tema cresterii in diametru a trunchiului de copac. Voalat, in unele raspunsuri, se spune ca "este usor de decopertat" (cazul Galati) sau "se dau pavelele la o parte" (Sectorul 3), insa nicaieri un raspuns concret.


ADP Sector 2 si Primaria Sectorului 3 nu au oferit niciun raspuns catre Libertatea, respectiv buletin.de.


"Acesti arbori vor muri"

Diana Culescu, doctor in horticultura si presedinte al Asociatiei Peisagistilor din Romania, a comentat situatia pentru Libertatea.


"Acesti arbori vor muri. Arborii cresc an de an cu minimum un centimetru in diametru. Centimetrul acela este cel prin care trece seva. Daca stratul nu se poate forma din cauza unui obstacol, cum este betonul sau orice produce o astfel de <> a trunchiului, atunci seva nu trece", a explicat peisagistul.


Iata aici raspunsul primit de un cititor de la Primaria Sector 6:



Comments