Fenomenul astronomic care are loc pe 13 decembrie

Fenomenul astronomic care are loc pe 13 decembrie

Fenomenul astronomic care are loc pe 13 decembrie

Cele mai impresionante fotografii cu Super Luna de luni seară
Cele mai impresionante fotografii cu Super Luna de luni seară

Dacă aţi ratat ultima super lună, aveţi ocazia să o vedeţi pe 13 decembrie. Nu este la fel de importantă ca cea de lună trecută, însă ea poate fi vizibilă. 

"Super-Luna din 14 decembrie va fi remarcabilă dintr-un motiv diferit," anunța NASA. "Va îngreuna foarte mult observarea ploii de meteoriți Geminide. Strălucirea Lunii va reduce vizibilitatea meteoriților de cinci până la zece ori și astfel spectaculoasa ploaie Geminide va trece mai mult neobservată.

Fenomenul de Super-Lună se produce atunci când Luna plină este la perigeu (cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale eliptice), rezultatul fiind o noapte cu o Lună mai mare și mai strălucitoare decât de obicei.

Super-Luna poate părea mai mare de 15% dacă o vedem chiar deasupra orizontului. Acest efect poartă denumirea de "iluzia Lunii" iar oamenii de știință îl explică prin faptul că un privitor poate compara astrul nopții cu clădiri care se ridică în planul de observație. De asemenea, creierul uman are tendința de a considera obiectele aflate la orizont drept mai mari decât obiectele de dimensiuni similare aflate sus, pe cer.

Super-Luna din noaptea de 14 noiembrie a fost cea mai strălucitoare din 1948 și până în prezent, iar conform NASA următoarea super-Lună de o strălucire similară se va produce abia la 25 noiembrie 2034.

Lunile pline se produc atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, Pământul fiind la mijloc. Această geometrie cosmică nu este însă perfectă, Pământul nereușind să blocheze razele solare să ajungă la suprafața selenară. Din când în când se produce însă o astfel de aliniere perfectă iar rezultatul este o eclipsă totală de Lună. 

Articole recomandate


Comments