Fermierii cer facturi plafonate - APEL urgent catre Guvern: ,,Suntem sub limita supravietuirii. Prod...

Situatia este grava pentru fermierii din Romania, in special in zootehnie, in sectorul cresterii animalelor. Asociatiile de fermieri au adresat o scrisoare deschisa in care explica problemele cu care se confrunta, pe langa seceta si bolile animalelor, care le-au micsorat numarul de animale, si cu facturile uriase la energie. De aceea cer preturi plafonate si pentru fermieri.

Mai multe asociatii de fermieri au semnat o scrisoare deschisa prin care solicita plafonarea pretului la energie electrica: ,,Fermierii nostri se afla astazi sub limita supravietuirii. Seceta devastatoare, bolile animale (pesta porcina africana la porci, gripa aviara la pasari, scrapia la ovine), cresterile masive de preturi la materiile prime si la utilitati (energie electrica, combustibil, gaz) i-au adus pe fermieri in pragul falimentului. Este o realitate trista faptul ca, fara masuri urgente de sustinere din partea statului roman, multi fermieri autohtoni vor fi nevoiti sa isi inchida activitatea iar productia nationala de carne - in special in ceea ce priveste carnea de porc si pasare - este in pericol sa dispara", au transmis mai multe asociatii de fermieri si producatori".

Specialistii spun ca este necesara plafonarea pentru ca industria alimentara se bazeaza pe produsele din animalele crescute de fermieri. Si exista riscul ca multe ferme sa se inchida, ceea ce ar duce la probleme pe tot lantul, de la producator la consumator. Ceea ce ar duce implicit si la cresterea preturilor, in conditiile in care un kilogram de carne se vinde cu mai mult de 20 de lei, pentru ca toate produsele animale s-au scumpit cu 14% numai in ultimele luni din acest an, relateaza Realitatea PLUS.

,,Cresterile de pret pentru consumatorul final (chiar si mai mari decat cele actuale) vor fi inevitabile, consumatorul roman nu va mai avea alta optiune in afara produselor din import, iar piata nationala va depinde in intregime de sortimentele si preturile impuse de alte piete externe. O asemenea situatie ar fi cu atat mai grava cu cat se poate pune intrebarea: si ce vor face alte tari - care acum exporta produse alimentare - in eventualitatea unei crize alimentare? Vor mai permite acestea exportul de produse alimentare esentiale precum carnea catre diferite piete - cum ar fi Romania - sau aceste produse vor lipsi pur si simplu?

Consideram ca, in aceasta perioada dominata de multiple tensiuni si incertitudini, protejarea agriculturii ca si sector care poate asigura siguranta alimentara pentru populatia tarii este de o importanta strategica nationala.

Astfel, una dintre masurile evidente solicitate cu insistenta de catre fermierii romani si care ar putea fi adoptata cu rapiditate de catre factorii de decizie din Romania o reprezinta introducerea agriculturii in randul sectoarelor pentru care se aplica recentele prevederi privind plafonarea pretului la energie electrica. Apreciem includerea industriei alimentare ca sector pentru care se aplica deja aceasta plafonare, insa trebuie sa ne intrebam ce va putea procesa aceasta industrie fara materia prima provenita din fermele romanesti?

Tocmai de aceea, avand in vedere rolul fundamental al fiecarei ferme in ceea ce constituie lantul securitatii alimentare, sustinem necesitatea aplicarii plafonarii pretului la energie electrica pentru toti fermierii din agricultura, indiferent de dimensiunea si amprenta economica a acestora.

In incheiere, in acest context plin de framantari, fermierii doresc sa multumeasca reprezentantilor Guvernului si ai Parlamentului si in special Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si conducerii acestuia pentru deschiderea aratata fata de propunerile fermierilor transmise prin intermediul asociatiilor. Speram ca impreuna si prin dialog sa reusim sa identificam acele solutii atat de necesare pentru supravietuirea fermierilor romani si a productiei nationale de carne de porc si pasare.

Federatia Nationala Pro Agro, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) sunt asociatii care prin activitatea lor asigura peste 80% din productia nationala de pasari si porcine. Fermierii membri produc zilnic mii de tone de carne in viu, asigura zeci de mii de locuri de munca si contribuie nemijlocit la securitatea alimentara nationala", se arata in scrisoarea deschisa a asociatiilor de fermieri si producatori.

Comments