Fermierii solicita bani pentru achizitia de animale

Fermierii solicita bani pentru achizitia de animale

Crescatorii de bovine solicita un ajutor de minimis pentru cumpararea animalelor de la maxim 5.000 de lei pe cap de juninca de lapte la maxim 8.000 de lei pe cap de taur de reproductive.

Cuantumul ajutorului de minimis, cerut ministrului Agriculturii ar trebui sa acopere 50% – 60% din valoarea animalului achizitionat. Asociatia Crescatorilor de Bovine de Carne din Romania (ACBCR) solicita acest ajutor pentru achizitia de animale pentru o perioada de minim 5 ani in asa fel incat sa fie refacut efectivul de bovine. Asta ar insemna maxim 5.000 de lei pe cap de juninca din rasa de taurine de lapte, maxim 6.000 de lei pe cap de juninca din rasa de taurine de carne si maxim 8.000 de lei pe cap de taur de reproductie din rase de carne. Aceste sume au fost acordate in 2016, ultimul an in care crescatorii de bovine au beneficiat de ajutor de minimis, chiar daca preturile la animale au crescut in 2019 cu circa 10%. O juninca gestanta costa aprox. 2.000-2.200 de euro, iar un taur 2.000-3.000 de euro. Taurii ar trebui sa fie cumparati doar cu avizul Asociatiei conducatoare a Registrului genealogic (conform Regulamentului european 1012/2016), cu obligatia efectuarii testarii genomice, care determina cu o precizie ridicata valoarea de ameliorare. Este important ca banii cheltuiti de statul roman prin ajutoare de minimis, sau alte forme de sprijin, sa se regaseasca in cresterea valorii economice si mai ales genetice a efectivelor de bovine din tara.

Schimbarea legislatiei pentru pasuni

Pe langa ajutorul de minimis, solicitat de crescatorii de bovine, ACBCR a pus pe masa ministrului Agriculturii mai multe propuneri care vizeaza schimbarea legislatiei pentru pasuni, modificari la conditiile de obtinere a sprijinului cuplat, subventia europeana care a pornit de la peste 1.000 de euro pe cap de bovina de carne, iar anul acesta s-ar parea ca va fi doar cca 250 de euro pe cap de animal. In scrisoarea se arata ca activitatea de crestere a bovinelor din rase specializate pentru productia de carne s-a dezvoltat in ultimii ani in Romania in primul rand ca raspuns la problemele de pe piata laptelui, dar si ca o adaptare a fermierilor autonomi la cerintele pietii europene. Daca tinem cont de conditiile pedoclimatice, suprafata de pasune a Romaniei, de experienta si traditia fermierilor romani in cresterea animalelor, putem spune fara indoiala ca sectorul de crestere a bovinelor pentru carne este sectorul cu cel mai mare potential de dezvoltare dintre toate sectoarele agriculturii romanesti.

V. Rohianu

Comments