Fiecare bucurestean pierde 3.000 de euro pe an din cauza poluarii, aproape de trei ori mai mult deca...

In topul oraselor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale in valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de Bucuresti cu 6,345 miliarde de euro si Berlin cu 5,237 miliarde de euro, potrivit AFP, preluata de Agerpres.

"Trebuie mentionat ca exista o diferenta semnificativa in randul oraselor: in Bucuresti costurile totale se ridica la peste 3.000 de euro pe an, in timp ce in Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. In multe orase din Bulgaria, Romania si Polonia costurile sociale asociate cu sanatatea sunt cuprinse intre 8 si 10% din venituri", mai sustin autorii raportului.

In medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili in 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oras european 1.250 de euro, adica echivalentul a 3,9% din venitul sau anual.

Poluarea aerului in orase este cauzata de factori multipli: transportul, incalzirea locuintelor sau activitatile industriale si agricole. Desi este dificil sa se evalueze cu exactitate ponderea fiecarui factor, raportul a analizat cu precadere influenta transportului si a estimat ca o crestere cu 1% a numarului de masini dintr-un oras creste costurile sociale cu aproape 0.5%.

In Top 3 orase din Romania la capitolul pierderi din cauza poluarii, prezentat in raport, Bucurestiul este pe primul loc, cu 6,34 de miliarde de euro cheltuiti pe problemele cu poluarea, urmat la mare distanta de Timisoara, cu peste 542 de milioane de euro si Brasov, cu aproape 496 de milioane de euro. In principalele orase romanesti afectate, particulele fine PM2.5 si PM10 au cel mai important impact negativ asupra acestor costuri, urmate de emisiile de oxizi de azot , in special din cauza masinilor vechi si cele diesel.

In Topul poluarii cu dioxid de azot (NO2), Romania ocupa trei pozitii din primele cinci la nivel european. Bucuresti, Cluj-Napoca si Brasov se afla printre cele mai poluate orase europene cu dioxidul de azot, gaz brun-roscat cu miros puternic si inecacios, clasificat drept cancerigen de mare risc de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Mai multe detalii pentru orasele din Romania afectate de poluare pot fi urmarite pe site-ul cleanair4health.eu (la pag. 78 din raport). Orasele romanesti incluse in acest studiu sunt: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi, Ploiesti, Craiova, Oradea, Arad, Galati, Pitesti, Baia-Mare, Botosani, Ramnicu Valcea, Suceava, Satu Mare, Calarasi, Giurgiu, Focsani, Alba Iulia si Bistrita.

Romania se afla in infringement pentru poluarea aerului si neinchiderea gropilor ilegale de gunoi. In luna mai acest an, Comisia Europeana a atentionat Romania in legatura cu rezolvarea problemelor legate de poluarea aerului. Comisia a trimis o scrisoare prin care tara noastra mai era pasuita patru luni pentru a lua masurile necesare pentru rezolvarea deficientelor cu privire la calitatea aerului.

In plus, romanii pierd opt luni din viata din cauza poluarii, peste media din Uniunea Europeana, care este de 5,7 luni, potrivit unui studiu publicat in noiembrie 2019. Calculul este facut de oameni de stiinta din toata lumea, intr-un raport care evalueaza impactul schimbarilor climatice si al poluarii asupra sanatatii. Romanii, alaturi de maghiari si polonezi, sunt cei mai afectati dintre europeni de particulele nocive din aer.

Cel mai mare nivel de poluare inregistrat in acest an in Capitala a fost la inceputul lunii martie, exact la inceputul declansarii epidemiei de coronavirus in Romania. Din seara zilei de 1 martie si dimineata de 2 martie a fost raportat un nivel de poluare excesiv in Bucuresti. Astfel, la statia de langa Lacul Morii, erau raportate depasiri de 754% peste limita maxim admisa pentru PM2,5 - adica de 189 de micrograme pe metrul cub - fata de limita de 25 ug/m3 admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Bucurestenii s-au plans atunci de un puternic miros de fum, in mai multe zone, semn ca poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie unele foarte puternice din jurul orasului. Din noiembrie anul trecut, in Bucuresti au fost in mod frecvent depasiri foarte mari ale nivelului de poluare noaptea si in weekend, cand traficul este mai scazut.

Poluarea aerului este responsabila pentru decesul prematur a 480.000 de persoane in Europa, potrivit Agentiei Europene de Mediu (AEM), bilant care ar putea fi subestimat.

Conform acestui raport, realizat de firma CE Delft pentru Alianta Europeana pentru Sanatate Publica (EPHA), un ONG cu sediul la Bruxelles, poluarea ii costa pe locuitorii oraselor europene peste 166 miliarde de euro in fiecare an.

Analiza a vizat cei trei poluanti principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot si ozonul, precum si costurile sociale, adica costurile directe legate cu ingrijirile medicale si indirecte precum reducerea sperantei de viata sau maladiile precum bronsitele cronice grave.

Comments