FINANtARE Germania ofera un milion de euro

FINANtARE – Germania ofera un milion de euro pentru promovarea invatamantului in limba germana in Ro...

FINANŢARE Germania oferă un milion de euro pentru promovarea învăţământului în limba germană în România. 

FINANŢARE Ambasadorul RF Germania în România, Werner Hans Lauk, a anunţat sâmbătă, la Reghin, la cea de-a 26-a întâlnire a saşilor din Transilvania, că Bundestagul german a decis promovarea şi stabilizarea învăţământului în limba germană maternă în România.

Finanţarea prin Ministerul Federal al Afacerilor Externe se ridică la un milion de euro în acest an.

Werner Hans Lauk a mai anunţat, la Reghin, că la finele acestui an se va retrage la pensie şi că această întrunire a saşilor este ultima la care participă în calitate de diplomat.

Werner Hans Lauk a afirmat că această finanţare este o consecinţă a „sfaturilor valoroase” primite de la deputatul german Christoph Bergner.

Acesta a fost prezent la manifestarea de la Reghin, care a fost Însărcinat al Guvernului Federal pentru problemele imigranţilor şi ale minorităţilor naţionale şi care a militat pentru menţinerea şcolilor în care limba germană era predată la nivel de limbă maternă, potrivit agerpres.ro.

„Din sfatul dumneavoastră a luat naştere acţiunea orientată spre viitor!

Dumneavoastră, dragă domnule dr. Bergner, aţi fost, alături de colegul dumneavoastră dr. Bernd Fabritius şi de alţi deputaţi, una din forţele decisive ce au angrenat o decizie politică greu imaginabilă până la acea dată: Bundestagul german a decis într-adevăr promovarea şi stabilizarea învăţământului în limba germană maternă în Transilvania şi în întreaga Românie prin intermediul unei finanţări substanţiale din bugetul Ministerului Federal al Afacerilor Externe.

Motiv pentru care programul co-iniţiat de dumneavoastră va fi pus în acţiune deja în a doua jumătate a anului.

Dacă în 2015 erau disponibili 750.000 euro, anul acesta este vorba chiar de un milion de euro.

După cum ştiţi, subvenţiile acordate de stat pentru educaţie şi cultură nu reprezintă niciodată simple subvenţii, ci sunt întotdeauna investiţii în bunul cel mai de preţ pe care un stat în deţine: cetăţenii săi, mai cu seamă tânăra viitoare generaţie”, a afirmat ambasadorul german.

sursa info

Comments