FMI a recomandat MARIRI de TAXE si un eventual impozit progresiv. Ciolacu: Semnalele de incasari su...

Specialistii FMI au stat de vorba cu ministrul de Finante Marcel Bolos, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu premierul Marcel Ciolacu.

Fondul Monetar International sustine ca deficitul bugetar va trece de 6% din Produsul Intern Brut in urmatorii ani, din cauza noii legi ai pensiilor, asa ca trebuie majorate sursele de alimentare a bugetului.

Principalele masuri recomandate de FMI:(i) Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor si a scutirilor ramase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microintreprinderi si, eventual, prin introducerea unui impozit pe profit progresiv.(ii) Reforma TVA: Cresterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole la cota standard.(iii) Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon in sectoarele transporturilor si constructiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili.(iv) Impozite pe proprietate: Cresterea impozitarii proprietatii, daca este posibil prin punerea in aplicare a reformelor deja pregatite.(v) Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a intinde in mod eficient povara fiscala rezultata din reforma pensiilor.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizita la Bucuresti in perioada 29 ianuarie - 1 februarie.

Conform FMI, deficitul bugetar pentru 2023 este estimat la aproximativ 5,75% la suta din PIB, ceea ce este cu mult peste nivelul prevazut initial in buget (4,4 la suta din PIB).

,,Reforma sistemului de pensii recent promulgata face ca sistemul de pensii sa fie mai echitabil si reduce cheltuielile pe termen lung, dar se preconizeaza ca va genera costuri fiscale suplimentare mari, de aproximativ 1,5 la suta din PIB, in anii urmatori", arata institutia.

,,Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas in directia cea buna, dar este nevoie de mai mult", arata institutia.

MARCEL CIOLACU: SEMNALELE SUNT BUNE

Dupa vizita delegatiei FMI, premierul Marcel Ciolacu a anuntat sustinerea in continuare a investitiilor publice, combaterea evaziunii fiscale si reforma bugetara. ,,Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt imbucuratoare".

Investitiile masive din fonduri nationale si europene, masurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF si reformarea aparatului bugetar sunt solutii importante sustinute de Guvernul Romaniei pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si reducerea deficitului bugetar, a subliniat premierul Marcel Ciolacu la intrevederea cu delegatia Fondului Monetar International.

"Masurile de reforma bugetara si instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 si implementate de la inceputul acestui an isi vor face simtite efectele in urmatoarele luni. Printr-o colectare mai buna in Romania, vom continua reducerea deficitului", a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

"Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt imbucuratoare si am dori sa rediscutam proiectiile impreuna cu echipa FMI, dupa incheierea primului trimestru din 2024," a adaugat prim-ministrul.

FMI avea pe lista de propuneri o singura cota TVA, esalonarea recalcularii pensiilor si impozit progresiv pe salariu care sa ajunga la 25% in functie de cat castigi.

De asemenea, expertii internationali au recomandat ca recalcularea pensiilor sa fie data in mai multe transe. Fondul propune impozit progresiv de pana la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar si o singura cota de TVA in Romania.

Comments