Focul din Paris aminteste brasovenilor de nenorocirea care s-a abatut asupra orasului lor cu 330 de...

Cei care ajung azi în orașul de sub poalele Tâmpei vor să vadă și Biserica Neagră, un simbol de prim rang al urbei. Dar oare de unde vine denumirea de Biserica Neagră? Un documentar apărut în cadrul portalului www.monitorulexpres.ro ne luminează asupra acestui subiect.

În ziua de 21 aprilie 1689 a izbucnit focul, din cauze rămase necunoscute, pe Ulița Funarilor, cea care actualmente se numește strada Castelului. Natura parcă se pune atunci contra oamenilor și vântul puternic face ca flăcările să se răspândească cu o repeziciune fără seamăn.

Sute de case cad în scurt timp pradă acelui dezastru. Fără să poată fi oprit, tumultul asediază Turnul Alb, mai precis clădirea Sfatului, dar atacă fără milă și Biserica Sfânta Maria.

Despre Biserica Sfânta Maria se știe că a fost amplasată exact pe locul unde se află azi Biserica Neagră. Descrierile cronicarilor vremii arată cu sfântul locaș se prăbușește. Mai întâi, cade acoperișul, iar din acel moment totul e terminat, mobilierul, zidurile, altarul. Nu scapă nici manuscrise și cărțile aflate în bibliotecă. Singura care rezistă, printr-o minune, se poate spune, e Cristelnița.

Încă se mai amintește în momentul de față de ipoteza unei mâini criminale. Pentru că apăruseră, concomitent cu primul, încă două focare, unul în Târgul Cailor și altul pe strada Porții.

Pe ruinele Bisericii Sfânta Maria, arată sursa citată, a fost ridicată Biserica Neagră, pe care o știm cu toții, și al cărei nume e legat de cenușia amintire a timpurilor demult apuse. Dar nicidecum uitate.

Imagini din interiorul catedralei Notre-Dame, DUPA incendiu! Minune! Ce au gasit la interior, printre ruine


Comments