Fondatoarea #MeToo spune ca va continua campania, in ciuda anularii condamnarii din 2020, pentru vio...


Fondatoarea miscarii #MeToo, Tarana Burke, le-a numit ,,eroine" pe femeile care l-au acuzat pe Harvey Weinstein si a spus ca astfel de campanii pentru justitie si egalitate vor continua sa aduca progrese in societate, relateaza The Guardian.


Burke, femeia care in urma cu aproape doua decenii a creat miscarea ,,Me too" (Si eu, n.r.) pentru victimele agresiunilor sexuale, a declarat ca aceasta a avut impact mai mare decat orice proces. Declaratia vine dupa ce joi, intr-o decizie socanta, cea mai inalta instanta din New York a anulat condamnarea primita de Harvey Weinstein pentru viol, in 2020.


Un semn ca miscarea este inca acolo, este internationala si inca functioneaza a fost ca, a spus Burke, ,,acum 10 ani nu puteam sa aducem un om ca Harvey Weinstein in sala de judecata".


Miscarea, a spus ea, a fost responsabila pentru aceasta schimbare culturala uriasa, indiferent de soarta juridica finala a mogulului de la Hollywood.


Anuntul de joi a fost o lovitura uriasa si o evolutie ingrijoratoare pentru cei care au fost agresati sau hartuiti sexual, inclusiv de catre superiori la locul de munca.


Este si un esec care vine si in contextul in care Donald Trump candideaza din nou la presedintie, in ciuda multiplelor acuzatii de agresiune sexuala si comportament de pradator de-a lungul anilor, dar si a faptului ca a fost gasit responsabil de o instanta civila pentru abuz sexual.


Dar Burke si alti avocati s-au alaturat victimelor de la Hollywood ale lui Weinstein pentru a-si exprima suferinta fata de aceasta decizie si a declarat ca miscarea merge mai departe si va continua sa schimbe societatea. In acest timp, procurorii au declarat ca vor cere un nou proces impotriva mogulului de la Hollywood.


,,Miscarea va persista"


,,Pot sa inteleg cat de dezgustati si furiosi trebuie sa se simta atat de multi dintre ei", a spus Burke. Anita Hill, care a depus marturie impotriva lui Clarence Thomas in timpul audierii acestuia la Curtea Suprema in 1991, devenind imaginea luptei impotriva hartuirii sexuale cu mai bine de un sfert de secol inainte ca dezvaluirile despre Weinstein sa alimenteze miscarea #MeToo, a declarat joi: ,,Miscarea va persista".



Hill a adaugat ca aceasta va fi ,,condusa de adevarul marturiilor noastre". Iar schimbarile in sistemele si cultura noastra vor urma".


Iar Burke a subliniat intr-un interviu acordat Associated Press ca, desi progresele juridice sunt necesare, ,,sistemul judiciar nu a fost niciodata prietenul supravietuitorilor. Si, prin urmare, acesta este motivul pentru care avem nevoie de miscari, pentru ca miscarile au fost, din punct de vedere istoric, cele care au impins sistemul juridic sa faca ceea ce trebuie".


Burke a declarat ca si-a petrecut dimineata de joi vorbind cu acuzatorii, inclusiv cu actrita Annabella Sciorra, care a declarat la procesul din 2020 ca Weinstein a violat-o.


Burke, care a vorbit despre propriul trecut ca supravietuitoare a abuzurilor, a adaugat ca nu si-ar putea imagina niciodata sa se confrunte cu propriul agresor in instanta.


,,Asa ca simplul fapt ca au ajuns sa faca asta, sa aduca o persoana, un om ca Harvey Weinstein, sa dea socoteala pentru crimele sale, este incredibil", a spus ea.


Curtea de Apel din New York a anulat joi condamnarea pentru viol si agresiune sexuala din 2020 a fostului producator Harvey Weinstein, o vedeta la Hollywood, si a ordonat initierea unui nou proces.


Comments