Forumul Judecatorilor: ,,Raportul CE privind justitia nu reflecta realitatea"

Forumul Judecatorilor: ,,Raportul CE privind justitia nu reflecta realitatea"

Forumul Judecatorilor: ,,Raportul CE privind justitia nu reflecta realitatea"

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania afirma, miercuri, ca Raportul Comisiei Europene privind statul de drept nu reflecta obiectiv situatia sistemului judiciar din Romania. Organizatia anunta ca nu va mai participa la niciun dialog cu Comisia Europeana, "refuzand ca onorabilitatea membrilor sai sa fie folosita pentru discursuri si intelegeri politice".

"Acest raport nu reflecta in mod obiectiv situatia sistemului judiciar din Romania, in contextul in care, in ciuda numeroaselor apeluri facute de asociatiile judecatorilor si de organizatiile neguvernamentale, avizele Comisiei de la Venetia de modificare a legilor justitiei pe aspecte esentiale pentru asigurarea independentei sistemului judiciar sunt ferm refuzate, iar hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene nu sunt aplicate, aspecte tolerate fara explicatii de catre autoritatea care ar trebui sa fie gardianul tratatelor (in special al dispozitiilor privind statul de drept, asa cum au fost dezvoltate in jurisprudenta recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene)", au transmis, miercuri, reprezentantii Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, intr-un comunicat de presa.

Organizatia afirma ca insasi Comisia Europeana, prin numeroase rapoarte anterioare, a cerut Romaniei sa aplice avizele Comisiei de la Venetia, inainte de a inchide unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, care era obligatoriu si eficient.

Potrivit judecatorilor, "Comisia Europeana nu pare sa aiba nicio reactie la decizia interpretativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 37/2024, care este obligatorie erga omnes, la fel ca o lege, si care constata ca neaplicarea dispozitiilor de drept intern care se incadreaza in standardul de protectie referitor la previzibila de drept penal, solicitata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in hotararea pronuntata in cauza C-107/23 PPU, Lin, nu este compatibila cu articolul 7 alineatul (1) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si, prin urmare, hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene nu poate fi niciodata aplicata in Romania".

"In ultimii ani, este de notorietate faptul ca numai prin efortul unei parti a judecatorilor romani, individual sau grupati in asociatii profesionale avand standarde europene, hartuiti sistematic, s-a reusit ceea ce Comisia Europeana a ignorat complet; de exemplu, valul de sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene in vederea pastrarii statului de drept", se mai arata in comunicatul de presa.

Organizatia anunta ca, "atat timp cat situatiile reale analizate nu sunt reflectate obiectiv, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania nu va mai participa la niciun dialog cu Comisia Europeana, refuzand ca onorabilitatea membrilor sai sa fie folosita pentru discursuri si intelegeri politice".

Comisia Europeana a dat publicitatii miercuri raportul privind statul de drept pentru fiecare dintre cele 27 de tari membre, in cazul Romaniei constatand, intre altele, ca raspunsul legislativ intarziat cu privire la termenul de prescriptie a continuat sa duca la inchiderea multor dosare de coruptie si la anularea condamnarilor.

Comments