Fost deputat, dovedit colaborator

Fost deputat, dovedit colaborator

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca Dumitru Dian Popescu, fost senator PNL de Gorj, a colaborat cu Securitatea comunista, el fiind acuzat de CNSAS ca l-a „turnat” pe un student strain aflat la studii in Romania.

„Admite cererea de chemare in judecata. Constata ca paratul Popescu Dumitru Dian a fost ‘colaborator al Securitatii’ in sensul art.2 lit b) din OUG nr. 24/2008. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii, cererea de recurs urmand a se depune la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a de Contencios Administrativ si Fiscal, sub sanctiunea nulitatii”, se arata in decizia luata recent de instanta.

Potrivit documentelor depuse in instanta de CNSAS, Dumitru Dian Popescu este titular al dosarului nr. R 341035 (F.R. 30986/Prahova, unde figureaza in calitate de colaborator cu numele conspirativ „MARIUS”.

CNSAS sustine ca, pe parcursul colaborarii cu Securitatea, Dumitru Dian Popescu a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa realitatilor sociale, economice si politice din tara noastra sub regimul comunist, informatii ce au vizat ingradirea dreptului la viata privata.

Astfel, intr-o nota informativa din 22 noiembrie 1989, olografa, semnata cu numele conspirativ ‘MARIUS’, primita de cpt. D.G., Serv. 1, ISJ Prahova se arata: „Din discutiile purtate cu studentul yemenit A. AL S., anul I, Foraj, relata urmatoarele: Este total intrigat de politica dusa de tara noastra, comparativ cu cea din celelalte tari socialiste, aratand ca, datorita acesteia am ramas singuri si alaturi de noi doar ‘nenorocitii de coreeni’. Cel in cauza arata ca tara sa nu e prezenta cu nicio delegatie la lucrarile Congresului al XIII-lea, intrucat, in afara de ambasada pe care o au in RSR, nu au relatii decat pe linie de invatamant, unde platesc taxele in dolari, in rest, nu ii intereseaza cu nimic politica pe care o duce tara noastra”.

In opinia CNSAS, informatiile furnizate Securitatii de catre Dumitru Dian Popescu se circumscriu prevederilor art.2 lit.b) din OUG nr.24/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

„Este evident excesul de zel al informatorului, fapt ce a generat imixtiunea organelor Securitatii in viata privata a persoanei urmarite. Pe cale de consecinta, furnizarea unor informatii de aceasta natura, se refera la activitati indreptate impotriva regimului comunist. In legatura cu aceasta prima conditie, observam ca interpretarea prevederilor art. 2 lit. b), duce la concluzia ca legiuitorul a urmarit sa atribuie calitatea de colaborator al Securitatii, persoanelor care, prin denunturile lor, nu au menajat interesele celor denuntati, desi puteau, si, mai mult, desconsiderarea acestor interese nu este compatibila cu principiile moralei publice. Astfel, delimitand sfera atitudinilor potrivnice regimului comunist, legiuitorul a urmarit ca, pe de o parte, sa excluda denunturile care, de obicei, ramaneau fara urmari asupra celui denuntat, si, pe de alta parte, sa excluda si denunturile care ar fi putut avea urmari, dar care sunt compatibile cu principiile moralei publice intr-o societate democratica. In consecinta, daca denuntarea unei conduite era potential nociva pentru cel denuntat si, in plus, un astfel de denunt nu si-ar mai avea rostul intr-o ordine democratica, rezulta ca ne aflam in fata denuntarii unei conduite potrivnice regimului comunist”, sustine CNSAS.

Pe baza informatiilor furnizate de Dumitru Dian Popescu, organele de Securitate au dispus urmatoarele:

* Nota ofiterului, nedatata, olografa, semnata olograf de cpt. D.G., Serv. 1, ISJ Prahova: „Obs.: A.S. este lucrat in DUI. Sarcini: Sursa a fost dirijata sa ne semnaleze pozitia fata de tara noastra a obiectivului, comentariile pe care le face, relatiile si natura lor. Masuri: Executarea masurilor prevazute in caz. Sursa a primit si alte sarcini. Exploatarea notei la Buletinul Informativ. Masuri de prevenire in caz, adecvate”, vol. 10, f. 10;

* Insemnare marginala nedatata, olografa, semnata olograf indescifrabil, ISJ Prahova: „Masura de atentionare prin factorii educationali”, dosar nr. D 7950, vol. 10, f. 10);

* Insemnare marginala din 23.11.1989, olografa, semnata olograf de lt.col. U.N., ISJ Prahova: „In 30 zile verificati informatia, apoi vom hotari. Atentie sa nu deconspiram sursa” (dosar nr. D 7950, vol. 10, f. 10).

Dumitru Dian Popescu a fost senator PNL de Gorj in legislatura 2012 – 2016, a trecut apoi la ALDE si a fost consilier personal al ministrului Energiei Toma Petcu.

The post Fost deputat, dovedit colaborator appeared first on Cotidianul RO.

Comments