Fostul campion paralimpic Oscar Pistorius urmeaza sa fie eliberat conditionat din inchisoare, la 10...

El si-a impuscat partenera de mai multe ori prin usa unei bai de Ziua Indragostitilor in 2014, sustinand mai tarziu ca a confundat-o cu un hot.

Pistorius, acum in varsta de 37 de ani, a fost condamnat in 2016 la 13 ani de inchisoare.

Comisia pentru eliberare conditionata a stabilit eliberarea lui pentru 5 ianuarie 2024.

Mama lui Steenkamp nu s-a opus eliberarii pe cautiune, dar - intr-o scrisoare trimisa comisiei de eliberare conditionata - a spus ca se intreaba daca ,,problemele uriase de furie" ale lui Pistorius au fost cu adevarat rezolvate in inchisoare, adaugand ca e ,,preocupata de siguranta oricarei femei" care acum intra in contact cu el.

June Steenkamp a ales sa nu participe la audierea de eliberare conditionata de vineri la inchisoarea Atteridgeville, langa Pretoria. Sotul ei si tatal lui Reeva, Barry, au murit la inceputul acestui an si ea a spus ca tensiunea asupra lor a fost imensa

Condamnat initial pentru ucidere din culpa

El a fost initial condamnat la cinci ani de inchisoare in 2014 pentru ucidere din culpa, dar Curtea Suprema de Apel l-a gasit vinovat de crima la sfarsitul anului 2015, dupa un apel al procurorilor.

A fost trimis din nou la inchisoare pentru sase ani in 2016, dupa o sentinta a Inaltei Curti, care a fost mai putin de jumatate din pedeapsa minima de 15 ani solicitata de procurori.

In 2017, pedeapsa a fost marita de aproape 3 ori

In 2017, Curtea Suprema a marit de peste doua ori pedeapsa pentru crima la 13 ani si cinci luni, spunand ca pedeapsa de sase ani de inchisoare a fost "socant de blanda".

Un purtator de cuvant al Departamentului de Servicii Corectionale din Africa de Sud a declarat ca o comisie de eliberare conditionata va analiza cazul lui Pistorius in cadrul unei audieri care va avea loc vineri, unde se va decide daca acesta ar trebui sa fie eliberat conditionat.

"CSPB (Comisia de supraveghere corectionala si eliberare conditionata) va ... decide daca detinutul este eligibil sau nu pentru reintegrarea sociala", a declarat purtatorul de cuvant al Serviciilor Corectionale, Singabakho Nxumalo.

Avocatul lui Pistorius, Conrad Dormehl, a declarat pentru Reuters ca audierea va avea loc la Centrul Corectional Atteridgeville, in apropiere de capitala Pretoria, dar a refuzat sa comenteze asteptarile lor de la audiere.

Mai multi factori sunt luati in considerare de obicei de o comisie de eliberare conditionata inainte ca detinutii sa fie eliberati conditionat.

Printre acestia se numara natura infractiunilor, posibilitatea de recidiva, comportamentul in inchisoare, starea fizica si psihica si potentialele amenintari cu care se pot confrunta daca sunt eliberati.

Lui Pistorius i-a fost refuzata eliberarea conditionata in martie

Lui Pistorius i-a fost refuzata eliberarea conditionata in martie, dupa ce s-a decis ca nu a indeplinit perioada minima de detentie necesara pentru a fi luat in considerare pentru eliberarea conditionata.

Totusi, Curtea Constitutionala a precizat in octombrie ca Pistorius a executat jumatate din pedeapsa pana la 21 martie anul acesta, ceea ce inseamna ca era eligibil pentru eliberare conditionata, dupa ce sentinta sa a fost antedatata la iulie 2016 in loc de noiembrie 2017.

SURSA

Comments