Fostul comandant al trupelor SUA in Europa: ,,Ajutorul de pana acum pentru Ucraina a fost doar pentr...

Fostul comandant al armatei SUA in Europa, generalul in retragere Ben Hodges, a spus ca pana acum SUA nu au putut face toate eforturile necesare spre victoria Ucrainei, deoarece ajutorul alocat este suficient doar pentru supravietuire.

"Principalul este disponibilitatea noastra (a SUA - n.red.) de a ne dedica cu adevarat victoriei Ucrainei", a spus Hodges, citate de ERR.ee.

Potrivit fostului comandant al trupelor americane in Europa, unii din Pentagon critica strategia contraofensivei fortelor armate ucrainene pentru ca s-a transformat intr-o confruntare de pozitie. Dar generalul insusi numeste o astfel de pozitie ofensiva.

"Noi insine nu am fi trimis niciodata soldati americani la o asemenea ofensiva daca nu ne-am fi asigurat mai intai superioritatea completa in aer si nu am fi trimis (pentru deminare - n.red.) o cantitate imensa de echipamente, tancuri de inginerie etc.", a spus el.

Comandantul-sef al Fortelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnii a spus ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei devine unul pozitional, care poate juca in mainile inamicului. Intr-un articol amplu pentru The Economist, el a explicat ce ar trebui sa ajute Fortele de Aparare ale Kievului sa iasa din acest impas: trecerea la lupta mobila si de manevra rapida, intarirea puterii aeriene a Ucrainei, obtinerea celor mai noi tehnologii si mijloace moderne pentru deminare, precum si cresterea capacitatilor de mobilizare si extinderea pregatirii rezervistilor Cu toate acestea, presedintele Volodimir Zelenski nu a fost de acord cu concluziile despre impas.

SUA, din salvator, la cea mai mare problema

Pe parcursul a peste 600 de zile de razboi pe scara larga, SUA au fost cel mai mare salvator al Ucrainei, oferind arme, bani si multe altele pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse.

Acum America a devenit una dintre cele mai mari probleme pentru Ucraina. Ajutorul ei se epuizeaza rapid, iar disfunctiile Congresului blocheaza un nou ajutor. Nimeni nu este sigur cand sau daca va fi restaurat. Consecintele acestei situatii se simt pe front.

"In primavara, fluxul de provizii militare curgea ca un rau larg. In vara era deja un parau. Acum sunt doar cateva picaturi de lacrimi", a declarat pentru The Economist un interlocutor anonim din Ucraina.

Kievul intampina iarna mohorata in conditii de mare incertitudine: contraofensiva nu a reusit sa sparga liniile rusesti, inamicul creste productia de arme; in timp ce un aliat vital este paralizat de tulburarile politice si distras de razboiul dintre Israel si Hamas in Fasia Gaza.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a vizitat Kievul pe 20 noiembrie pentru a se asigura ca SUA vor sprijini Ucraina ,,acum si in viitor". Dar Austin stie ca portofelul este in mainile Congresului. Iar echilibrul de putere in parlamentul american este determinat de aripa izolationista a Partidului Republican. Acest lucru este valabil mai ales in cazul Camerei Reprezentantilor, unde unul dintre simpatizantii acestei aripi este acum presedinte. De doua ori din septembrie, Congresul a adoptat decizii bugetare temporare pentru a preveni inchiderea guvernului. Dar de fiecare data ajutorul pentru Ucraina a fost exclus din proiectele de lege luate in considerare.

Senatul va incerca sa deblocheze ajutorul in decembrie, inainte ca o inchidere guvernamentala sa ameninte din nou in ianuarie. Presedintele Joe Biden a cerut un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari, din care 61 de miliarde de dolari ar fi alocate pentru Ucraina, iar restul pentru Israel si alte prioritati de securitate nationala. Republicanii leaga acordarea de ajutor Ucrainei cu consolidarea masurilor de stopare a migratiei la granita SUA cu Mexic. Negociatorii spun ca partile sunt inca departe de orice intelegere.

,,Cu cat intarzierea este mai mare, cu atat partidele se scufunda mai mult in febra preelectorala. Unii din Congres se tem ca, daca nu se poate ajunge la un acord pana la Craciun, noua transa de ajutor ar putea fi amanata pana la alegerile din noiembrie 2024, iar daca Donald Trump este ales presedinte, acesta poate fi oprit cu totul", scrie ziarul.

,,Timpul nu este de partea noastra "

,,Timpul nu este prietenul nostru", spune un senator pro-ucrainean sumbru.

Cel putin public, liderii ucraineni resping ideea ca America poate opri sprijinul. Cu toate acestea, The Economist admite ca, avand in vedere epuizarea stocurilor militare din Occident, precum si criza din Orientul Mijlociu si potentiala criza din Taiwan, conducerea americana ar putea fi reticenta sa dea mai mult decat poate cumpara pentru a-si reaproviziona stocurile.

Pachetele de ajutor pentru Ucraina s-au redus de la o medie de peste 1 miliard de dolari pe luna (un pachet record de 5 miliarde de dolari a fost stabilit in ianuarie) la 350 de milioane de dolari in octombrie si doar 250 de milioane de dolari luna aceasta. Un fond separat numit Initiativa de Asistenta pentru Securitate a Ucrainei (USAI) a constat in 18 miliarde de dolari, dar aproape s-a epuizat. A fost folosit mai ales pentru a finanta aprovizionarea pe termen lung de la companiile americane. Armamentele din cadrul programului vor continua sa soseasca chiar si fara un nou pachet de ajutor.

Promisiuni de la europeni

Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa, Josep Borrell, a cerut tarilor europene sa ia initiativa de la SUA, daca este necesar. Si recent au existat intr-adevar multe promisiuni noi. Germania a declarat ca intentioneaza sa-si dubleze sprijinul acordat Ucrainei anul viitor la 8,5 miliarde de dolari, precum si sa ofere mai multe sisteme de aparare aeriana. Tarile de Jos, Finlanda si Lituania au anuntat noi pachete de ajutor militar. Dar, in ciuda acestui fapt, nori negri se profileaza peste Ucraina.

,,Decizia curtii constitutionale din Germania pare ca ar putea impiedica planurile de crestere a ajutorului. Partidul Libertatii de extrema-dreapta al lui Geert Wilders, care a castigat cele mai multe locuri la ultimele alegeri olandeze, se opune acordului privind armele, punand la indoiala capacitatea tarii de a conduce o coalitie pentru a furniza Ucrainei avioane de lupta F-16. Noul guvern slovac a incetat deja sa ofere ajutor militar. Ucrainenii se tem ca, fara conducerea americana, europenii isi pot pierde rapid spiritul", scrie The Economist.

Potrivit lui Michael Kofman de la think tank-ul american Carnegie Endowment for International Peace, Ucraina sufera deja de ,,foame de obuze" in conditiile unui razboi de artilerie. El crede ca in vara Ucraina a produs 220-240 de mii de obuze de calibru mare pe luna, dar intensitatea focului a scazut acum la 80-90 de mii de obuze pe luna. Dar chiar si aceasta suma depaseste ceea ce produc SUA si Europa in fiecare luna la un loc. Companiile americane produc acum aproximativ 28.000 de obuze de artilerie, iar cele europene - 25.000.

Occidentul creste productia si vrea sa-si tripleze volumul. Dar va dura un an sau mai mult. Iar o parte din produse vor fi folosite pentru a reface stocurile si proviziile occidentale in alte tari. Rusia depaseste productia occidentala de rachete, ajutata de o crestere brusca a transporturilor de rachete din Coreea de Nord.

Ucraina incearca sa-si revigoreze propria industrie de aparare, care a fost puternica in timpul URSS, dar s-a deteriorat dupa prabusirea imperiului sovietic. In special, Kievul vrea sa produca obuze de 155 mm.

"Indiferent de cat de mult vom dezvolta productia locala, vom fi in continuare foarte dependenti de parteneriatul occidental", admite un oficial de rang inalt de la Kiev.

Daca sprijinul american scade, Ucraina nu va putea lansa o alta contraofensiva majora, spune Kofman. Ea poate incerca sa foloseasca si mai mult dronele. Dar, in cele din urma, va trebui sa treaca in defensiva.

SURSA

Comments