Franta: Jean Sulpice, desemnat ''bucatarul anului'' de catre ghidul culinar Gault et Millau

Franta: Jean Sulpice, desemnat ''bucatarul anului'' de catre ghidul culinar Gault et Millau

Bucatarul sef Jean Sulpice, devenit anul trecut proprietarul hotelului Auberge du Pere Bise din localitatea Talloires, in estul Frantei, a fost desemnat ”bucatarul anului” de catre prestigiosul ghid culinar Gault et Millau, care isi va publica joi editia franceza pentru 2018, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Bucatarul de 39 de ani, detinatorul a doua stele Michelin cu precedentul sau restaurant din Val Thorens, a achizitionat in 2016, impreuna cu sotia sa Magali, hotelul cu o vechime de aproape 100 de ani Auberge du Pere Bise, situat pe malul lacului Annecy, pe care l-a redeschis in luna mai.

Jean Sulpice ii succede la titlul de ”bucatarul anului” lui Alexandre Couillon, bucatar sef la restaurantul La Marine din Noirmoutier (vestul Frantei), care a obtinut la randul lui recompensa suprema oferita de ghidul culinar cu care se pot lauda doar 21 de bucatari.

Cel de-al doilea ghid gastronomic dupa Michelin, Gault et Millau a fost lansat acum 45 de ani si este tiparit in 40.000 de exemplare in Franta. Ghidul se editeaza in aproximativ 50 de tari.

Discipolul lui Marc Veyrat, Jean Sulpice ”a tras lozul cel mare”, crede Come de Cherisey, directorul ghidului. ”Se afla pe o traiectorie ascendenta, este pe punctul de a ajunge in varf”, a spus acesta pentru AFP, salutand ”un mare bucatar”.

Printre laureatii din 2018, se numara si Cedric Grolet, de la restaurantul Meurice din Paris, desemnat patiserul anului. Prajituri multicolore in forma de cub rubik, tarte cu mere decupate cu delicatete sub forma unor petale de flori, sunt printre cele mai interesante creatii ale acestui cofetar de 32 ani care isi pune creatiile pe Instagram, unde il urmaresc peste 590.000 de abonati.

Trofeul pentru antreprenorul anului le-a revenit lui Tigrane Seydoux si Victor Lugger, cei doi asociati care detin lantul de restaurante de tip trattoria Big Mamma din Paris.

Managerul de restaurant al anului a fost desemnat Christian David de la restaurantul Grand Vefour din Paris, iar somelierul anului este Florian Balzeau, de la Le Gindreau din Saint-Medard (sud-vestul Frantei).

In versiunea tiparita, Gault et Millau recenzeaza 3.800 de restaurante, dintre care 750 recent deschise, iar 2.500 cu meniuri sub 30 de euro, reprezentand un procent de 70% din totalul restaurantelor selectionate de catre juriu.

The post Franta: Jean Sulpice, desemnat ”bucatarul anului” de catre ghidul culinar Gault et Millau appeared first on ZiarMM.

Comments