FRESH REFRESH. Nu neglijati dermatita atopica, boala care ii afecteaza si pe copii, si pe adulti

FRESH REFRESH. Nu neglijati dermatita atopica, boala care ii afecteaza si pe copii, si pe adulti

FRESH REFRESH. Nu neglijati dermatita atopica, boala care ii afecteaza si pe copii, si pe adulti

Tot mai multe studii din întreaga lume pun dermatita atopică pe seama dezechilibrului emoţional. Dintre factorii care favorizează declanşarea acestei afecţiuni, unii pot fi eliminaţi uşor: este vorba despre laptele de vacă, acarienii din praful din casă, stafilococul auriu, detergenţi şi săpunuri dure sau îmbrăcăminte strâmtă, din lână şi materiale sintetice. Celelalte cauze, emoţionale, care declanşează mâncărimi care par că nu trec cu nimic şi fac din scărpinat o cauză de eşec social, trebuie tratate plecând la originile lor.

Dermatita atopică nu trebuie neglijată. 50 la sută dintre copiii diagnosticaţi ajung să dezvolte rinite alergice şi astm bronşic, uneori chiar pe amândouă. Controlarea mâncărimii, reducerea eczemelor, eliminarea inflamaţiei, refacerea barierei cutanate de protecţie se fac adesea, la recomandarea medicului, cu cortizon. Însă deşi ajunge să facă adevărate miracole în dermatologie, cortizonul are câteva neajunsuri.

În primul rând nu înlătură cauza dermatitei atopice, ci doar efectul, pe o durată limitată. Pe urmă, demineralizează oasele şi favorizează apariţia osteoporozei. Cortizonul nu produce dependenţă, însă oprirea tratamentului este greu de făcut, pentru că are efecte benefice în cazul poliartritei reumatoide, iar eliminarea din schema terapeutică poate duce la agravarea bolii. Şi nu numai atât!

Cortizonul induce atrofia pielii şi accelerează degradarea proteinelor, ceea ce duce la prăbuşirea muşchilor. Prin urmare, în locul acestui leac cu două feţe, cereţi medicului să vă prescrie remedii naturiste şi, în paralel, apelaţi la un psiholog. Există pe piaţă unguente pe bază de aloe vera, uleiuri de argan, orez şi jojoba, ideale pentru bebeluşi şi copii, fără a avea efectele secundare ale cortizonului sintetic. Ca, de altfel, şi unutul de shea sau untul de cacao.

Medicina naturistă mai recomandă extractele de muguri de nuc combinate cu cele de coacăz negru, spirulină, ulei de cătină, omega 3 şi 6 din sursă vegetală, gălbenele şi levănţică. Nu uitaţi, însă, reducerea anxietăţii este determinantă în tratarea acestei afecţiuni. 

Articole recomandate

Comments