G7 a decis sa plafoneze pretul pentru petrolul rusesc - Masura fara precedent

G7 a decis sa plafoneze pretul pentru petrolul rusesc - Masura fara precedent

G7 a decis sa plafoneze pretul pentru petrolul rusesc - Masura fara precedent

Oficialii americani si tarile din G7 au purtat negocieri intense in ultimele saptamani cu privire la planul fara precedent de plafonare a pretului la transporturile de petrol pe mare, programat sa intre in vigoare la 5 decembrie - pentru a se asigura ca sanctiunile UE si SUA, menite sa limiteze capacitatea Moscovei de a-si finanta invazia Ucrainei, nu vor sugruma piata mondiala a petrolului.

"Coalitia a fost de acord ca plafonul de pret sa fie un pret fix care va fi revizuit in mod regulat, mai degraba decat un discount fata de un indice", a declarat o sursa din cadrul coalitiei, care nu a fost autorizata sa vorbeasca public. "Acest lucru va creste stabilitatea pietei si va simplifica respectarea pentru a minimiza povara asupra participantilor pe piata."Pretul initial in sine nu a fost stabilit, dar ar trebui sa fie stabilit in urmatoarele saptamani, au declarat mai multe surse. Partenerii coalitiei au convenit sa revizuiasca periodic pretul fix si sa il revizuiasca dupa cum este necesar, a spus sursa, fara a dezvalui alte detalii.

Fixarea pretului ca o reducere fata de un anumit indice ar fi dus la o volatilitate prea mare si la potentiale oscilatii ale pretului, a adaugat sursa.Coalitia era ingrijorata de faptul ca un pret variabil fixat sub referinta internationala Brent i-ar putea permite presedintelui rus Vladimir Putin sa joace mecanismul prin reducerea ofertei, a declarat o a doua sursa care are cunostinta despre discutii.

Putin ar putea beneficia de un sistem de pret flotant, deoarece pretul petrolului tarii sale ar creste si el daca Brent-ul ar creste din cauza unei reduceri a petrolului din Rusia, unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume. Dezavantajul sistemului de pret fix convenit este ca va necesita mai multe intalniri ale coalitiei si ale birocratiei pentru a-l revizui in mod regulat, a mai spus sursa citata.

Din G7 fac parte Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si SUA. La sedintele acestora se mai adauga reprezentanti ai Uniunii Europene si Australiei.

Comments