Gem de gutui – reteta bunicii pentru cel mai bun gem

Gem de gutui – reteta bunicii pentru cel mai bun gem

Gem de gutui – reteta bunicii pentru cel mai bun gem


Gemul de gutui sau marmelada dulce si aromata pe care bunicile noastre obisnuiau sa il pregateasca inca de la inceputul toamnei. Este sezonul gutuilor, asa ca mai jos iti spunem cum sa faci gem de gutui dupa reteta bunicii. Simplu, dar gustos si ideal de consumat impreuna cu un desert ori cu o friptura.


Retete de gem de gutui


Gemul de gutui, adesea cunoscut si sub denumirea de marmelada naturala, este unul dintre deserturile ce poate fi consumate ca atare ori impreuna cu o multime de alte preparate. Pentru ca este sezonul gutuilor si, pe langa reteta de dulceata de gutui, gutui coapte cu scortisoara, dar si peltea de gutui, este ideal sa pregatesti inca de pe acum reteta de gem de gutui. Mai jos iti spunem pas cu pas ce ai de facut.


Cel mai bun gem de gutui - reteta

Reteta de gem de gutui


Ingrediente pentru gem de gutui:
1,5 kg gutui; o lamaie; 750 g zahar; 1/2 baton de vanilie; 2-3 cuisoare sau scortisoara.
Mod de preparare gem de gutui:

Se spala gutuile, se taie in felii si se curata de seminte. Nu se decojesc. Gutuile taiate se pun intr-un litru de apa rece impreuna cu zeama de la lamaie, deoarece zeama previne oxidarea fructelor si ajuta la pastrarea culorii deschise. Vasul cu gutui se pune pe foc, pentru aproximativ 10 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Ulterior, se strecoara zeama si se pastreaza doar fructele moi. Zeama in care au fiert gutuile se poate pastra pentru reteta de peltea de gutui (jeleu de gutui).Gutuile se pun inapoi in vas, se adauga zaharul impreuna cu 100 ml de apa si se pune totul la fiert. Se amesteca treptat si se lasa totul la fiert pana cand compozitia incepe sa scada. Intre timp se adauga si vanilia. In cazul in care vrei un gem de gutui mai dulce, atunci poti sa mai adaugi un surplus de zahar. Gemul trebuie sa fiarba 20 maximum 30 de minute, timp in care el scade suficient si se prinde consistenta perfecta. Gemul de gutui se toarna fierbinte in borcane curate si sterilizate, se inchid borcanele cu capace si se lasa sa se raceasca. Reteta de gem de gutui este gata. Borcanele se pastreaza in camara pentru iarna!


Citeste si:& Pelteaua - ce este si din ce fructe o poti face. Retete delicioase


Reteta de gem de gutui rase


Ingrediente pentru gem de gutui rase:
2 kg gutui; 700 g zahar; 500 g apa; Zeama de la o lamaie.
Reteta bunicii pentru gem de gutui

Mod de preparare gem de gutui rase:

Se spala si se curata gutuile, de data aceasta curatam gutiile inclusiv de coaja. Se taie gutuile in cubulete ori se rad pe razatoare, dupa care se stropesc cu zeama de lamaie.Apa se pune intr-un vas la fiert si impreuna cu zaharul se amesteca pana se obtine un sirop. Nu trebuie lasat foarte mult la fiert deoarece siropul va mai fierbe si impreuna cu gutuile.Se amesteca siropul cu gutuile si se pune totul la fiert pana cand scade zeama si observam ca gemul incepe sa se lege. Se lasa pe foc pentru aproximativ 30 de minute, dar se amesteca continuu, pentru a nu se prinde de fundul vasului.Cand gemul de gutui este gata, se pune in borcane curate si sterilizate, se inchid borcanele si se intorc invers. Se acopera borcanele cu gem de gutui cu prosoape si se lasa sa se raceasca lent. Asta-i tot. Ai pregatit cel mai bun gem de gutui pentru iarna!


Reteta de gem de gutui fara zahar


Ingrediente pentru gem de gutui fara zahar:
1,5 kg gutui; 1 kg mere foarte dulci; 100 ml apa.
Mod de preparare gem de gutui fara zahar:

Se curata gutuile si merele de coaja si de zamburi. Se taie fructele in cubulete mici ori se maruntesc la blender sau se dau prin razatoare. Pasta obtinuta din fructe se pune intr-un vas si se pune la fiert impreuna cu apa. Se lasa la fiert pana cand gemul incepe sa capete consistenta (20-30 de minute), dar se amesteca in mod constant. Cand este gata, gemul se pune in borcane si se lasa sa se usuce natural. Cand s-au racit, borcanele de gem se pun la pastrat in camara.


Reteta de gem de gutui cu nuci


Ingrediente pentru gem de gutui cu nuci:
2 kg gutui; 1 kg zahar; O esenta de vanilie; O cana mare cu nuci taiate; 1/2 lamaie.
Gem de gutui cu nuci

Mod de preparare gem de gutui cu nuci:

Se spala si se curata bine de puf gutuile si se taie in jumatati. Se indeparteaza samburii si se taie fiecare gutuie in cubulete mici. Apa impreuna cu zaharul se pune la fiert, iar cand incepe siropul sa fiarba se adauga si gutuile. Gemul se tine la fiert pentru 30 - 40 de minute, se adauga si zeama de lamaie si se lasa pana cand gemul incepe sa se ingroase. Cand gutuile au un aspect lucios, se ia de pe foc si se adauga vanilia si nucile taiate, amestecand usor. Gemul de gutui se pune fierbinte in borcane, dupa care borcanele se capseaza si se intorc cu gura in jos pana a doua zi. Se invelesc cu o patura si se lasa sa se raceasca lent. Borcanele cu gem de gutui se pastreaza in camara la loc racoros si intunecat.


Reteta de gem de gutui si pere


Ingrediente pentru gem de gutui si pere:
1,5 kg gutui; 2-3 pere; 200 ml apa; Ghimbir.
Mod de preparare gem de gutui si pere:

Se spala, curata si se taie fructele in cubulete cat mai mici. Acestea se pun la fiert impreuna cu apa si putin dintr-o bucatica de ghimbir. Se lasa totul la fiert pentru 30 - 40 de minute, iar cand fructele incep sa se inmoaie, se scoate bucatica de ghimbir. Fructele bine fierte se paseaza cu o paleta de strivit pana cand se obtine un gem fin. Acum, se pune din nou vasul cu gem de gutui si pere la fiert si se mai lasa pana cand scade apa si gemul ajunge la consistenta dorita. Gemul se pune fierbinte in borcanele curate si sterilizate si se lasa sa se raceasca, dupa care se pun la pastrat in camara.


Acestea sunt cele mai simple, dar gustoase retete de gem de gutui pe care trebuie sa le incerci pentru aceasta iarna.


Peltea de gutui


Ingrediente:
1 kg gutui3-4 mere rosii1 kg zaharsucul de la o lamaie1-2 litri apa
Peltea de gutui

Mod de preparare

Reteta de peltea de gutui este extrem de simpla. Este un preparat ideal de consumat in sezonul rece.


Gutuile se spala, se sterg cu o carpa de puf si se taie bucatele mici. Fructele nu trebuie curatate de coaja si nici nu li se scoate mijlocul care contine o cantitate mare de gelatina.


Fructele taiate se pun intr-o cratita cu apa si se adauga si merele rosii, taiate in sferturi, apoi se lasa la fiert la foc mic, 60 de minute, pana ce gutuile devin foarte moi.


Compozitia se ia de pe aragaz si se lasa sa se limpezeasca timp de 30 de minute, dupa care zeama se strecoara printr-un tifon des.


La un litru din zeama obtinuta se adauga zeama de lamaie si kilogramul de zahar si se amesteca pana se topeste, apoi se fierbe la foc iute, luand spuma ori de cate ori este necesar.


Pelteaua se ia de pe foc atunci cand este legata si se toarna fierbinte in borcane.


Reteta de peltea de gutui este gata. Pofta buna!



Reteta de gem de gutui si mere


Ingrediente pentru gem de gutui si mere:
1,5 kg gutui; 2-3 mere; 200 ml apa; Ghimbir.
Mod de preparare gem de gutui si mere:

Se spala, curata si se taie fructele (gutuile si merele) in cubulete cat mai mici. Acestea se pun la fiert impreuna cu apa si putin dintr-o bucatica de ghimbir. Se lasa totul la fiert pentru 30 - 40 de minute, iar cand fructele incep sa se inmoaie, se scoate bucatica de ghimbir. Fructele bine fierte se paseaza cu o paleta de strivit pana cand se obtine un gem fin. Acum, se pune din nou vasul cu gem de gutui si mere la fiert si se mai lasa pana cand scade apa si gemul ajunge la consistenta dorita. Gemul se pune fierbinte in borcanele curate si sterilizate si se lasa sa se raceasca, dupa care se pun la pastrat in camara.


Acestea sunt cele mai simple, dar gustoase retete de gem de gutui pe care trebuie sa le incerci pentru aceasta iarna.


Sursa foto: 123rf.com


Comments