General american, avertisment care da fiori: "Daca rusii ocupa Odessa, Romania nu ar avea suficiente...

Generalul-locotenent Hodges a mentionat ca Odesa este un punct crucial pentru accesul naval la Marea Neagra si ca, daca rusii ar ajunge sa controleze orasul, ar putea avea consecinte severe pentru Romania si Republica Moldova. Aceasta situatie ar putea genera o serie de riscuri, inclusiv un potential conflict militar si o schimbare a echilibrului de putere in regiune.

,,Daca rusii reusesc cumva sa ocupe Odessa, asta va insemna ca Statele Unite, Germania, restul aliatilor, au dat gres in incercarea lor de ajuta Ucraina. Nu ar trebui sa se intample asta, dar scenariul se poate intampla, daca noi in occident nu vom reusi sa ajutam Ucraina. Daca rusii ocupa Odessa, asta va insemna ca ei vor controla intreaga coasta a Marii Negre, practic de la gurile Dunarii pana la Poti, in Georgia, ceea ce, evident, asta vor. Aceasta ar fi o mare problema pentru libertatea de navigatie, pentru livrarea cerealelor, a energiei electrice si Ucraina nu va mai putea sa exporte nimic pe mare. Si chiar daca ar exista un acord de pace dupa aceea, niciun investitor nu va mai vrea sa ajute Ucraina", a declarat Ben Hodges.

Dan Vilceanu se apara in scandalul cu Florin Roman: ,,A fost o imbranceala in care nu am incercat nici sa il lovesc si nici nu l-am lovit"

,,Din punct de vedere militar, daca vor ocupa Odessa, vor fi in pozitia de a controla Dunarea, pot controla gurile fie prin forte navale cu rachete cu raza lunga de actiune si cu forte terestre. Acum vorbim despre o situatie in care Republica Moldova este amenintata grav si suntem foarte aproape de o situatie in care Rusia se confrunta cu o tara NATO. Si am fi in aceasta situatie pentru ca noi toti, mai ales SUA si Germania, am actionat fara prea mare incredere in noi de teama ca am putea provoca Rusia si am ajunge intr-un conflict intre NATO si Rusia", a adaugat acesta.

Generalul (r) american crede ca Romania nu are capacitatea, inca, de a respinge un eventual atac rusesc. Intrebat daca sunt suficiente grupurile de lupta de pe flancul de est de la Marea Baltica la Marea Neagra cu peste 40.000 de soldati pentru a apara teritoriul NATO, acesta a raspuns:

"In Romania avem fortele aeriene romanesti, avem misiunea NATO in Marea Neagra, fortele aeriene ale SUA, deci mai sunt si alte capacitati de lupta pe langa fortele terestre. Si apoi mai este si forta maritima a Romaniei, Bulgariei si Turciei. Dar nu sunt suficiente pentru a ne apara impotriva atacurilor cu rachete ale Rusiei, pentru ca ar trebui sa presupunem ca vor face impotriva noastra aici, in Romania, ceea ce au facut in Ucraina si ma refer la atacul asupra infrastructurii de transport: aeroporturi, porturi, cai ferate, generatoare electrice, precum si tinte civile. Deci nu cred ca avem destule forte de aparare aeriana si rachete pentru a-i contracara si, in mod cert, nu avem destula munitie, de la arme, la lansatoare de rachete", a declarat generalul Ben Hodges. Fostul sef al Fortelor Terestre Americane din Europa spunea saptamana trecuta ca in cazul in care Rusia ataca Romania, tara noastra trebuie sa reziste doua saptamani pana cand vin greul trupelor NATO din SUA si Europa.

Clubul de Presa, elogiat international: Performanta jurnalistilor a condus la declansarea unei anchete la capatul careia statul subteran va fi decapitat

"Un aspect critic al apararii este ca fiecare natiune sa-si asume ca s-ar putea sa trebuiasca sa reziste cam doua saptamani pe cont propriu. Se va lupta cu ceea ce exista aici. Deci, cu trupele franceze, americane plus toate fortele armate romane. Pentru trupele terestre, presupun eu, cam doua saptamani ar fi perioada in care sa reziste. Fortele aeriene pot veni mai repede. Fortele maritime din Turcia si Bulgaria pot ajunge mai repede. Ce inseamna asta si de ce doua saptamani? In functie de cat de repede ne dam seama, de cat de repede anticipam atacul, si daca fortele politice vor avea curajul sa se puna in miscare de dinainte de atac, este posibil ca aceste doua saptamani sa se reduca la mai putine zile. Dar in cele mai multe tari, in cele mai multe locuri, am vazut o reticenta in a se pune in miscare, pentru ca oamenii nu vor sa fie considerati provocatori, nu vor sa creeze o motivatie, o justificare pentru ca Rusia sa atace. Deci, daca ne asumam ca nu ne punem in miscare foarte repede, atunci, cred ca Romania, la fel ca toate celelalte tari, Polonia, Lituania, toata lumea, vor trebui sa astepte cam doua saptamani inainte de sosirea unor forte suplimentare", afirma Ben Hodges.

,,O parte din capacitatea de aparare a unei natiuni depinde de capacitatea de miscare din tara respectiva. Deci, a avea drumuri bune, nu este important doar pentru ca oamenii sa ajunga bine la munca sau ca sa mearga la mare, in vacanta, sau la munte, in Transilvania. Drumurile sunt si pentru a putea sa mutam trupe mai repede. Motivul pentru care noi avem un sistem inter-statal in SUA a fost ca Eisenhower, atunci cand era presedinte, si-a amintit de autostrazile din Germania din al Doilea Razboi Mondial si si-a amintit de un exercitiu din anii 1930, in care el a trebuit sa conduca un convoi militar de pe Coasta de Est a SUA, pana pe Coasta de Vest si i-au trebuit luni intregi. El a inteles ca o parte importanta din capacitatea de aparare a SUA tine de existenta unei bune retele de transport. As spune ca asta e si mai important in Romania", a mai explicat generalul (r) american.

Peste 5 milioane de lei livrati in conturile generalilor Coldea si Dumbrava, in 2 ani. Cine era pionul principal in traseul banilor

Comments