Generatia ,,Afara cu strainii!" din Europa. Bunicii lor au inaugurat revolutia sexuala, dar tinerii...


Succesul istoric al dreptei radicale in alegerile pentru Parlamentul European de la sfarsitul saptamanii trecute poate fi un soc, dand peste cap doua dintre cele mai importante guverne ale blocului european, scrie Politico intr-un comentariu despre rezultatele europarlamentarelor din 2024.


Dar nu ar fi trebuit sa fie o surpriza prea mare pentru oricine a fost atent la starea de spirit indignata in randul multor tineri de pe continent, care nu numai ca au imbratisat opiniile antiimigratie dure, dar par mai mandri ca niciodata sa le transmita.


Luati in considerare acest lucru ca dovada: un clip de 14 secunde filmat pe insula de vacanta germana Sylt si incarcat pe platforma de socializare X cu aproximativ doua saptamani inainte de vot. In el, un grup de tineri germani imbracati cu haine scumpe pot fi vazuti cantand in cor cuvintele ,,Auslaender Raus!" (,,Afara cu strainii!") pe un ritm de euro-dance in timp ce tin in maini pahare cu vin roze.


View this post on Instagram

A post shared by Gen, stiri (@genstiri)


Grupul, alcatuit numai din albi, a caror tinuta eleganta nu ar fi de nelalocul ei in alte locuri de vacanta din Europa, precum Biarritz din Franta sau Gotland din Suedia, stie exact cand sa se alature versurilor xenofobe de pe l'Amour Toujours, o piesa de la inceputul secolului trecut a DJ-ului Gigi D'Agostino. La un moment dat, in videoclip, unul dintre petrecareti este atat de incantat de melodie incat isi face o mustata hitlerista cu doua degete, in timp ce cu cealalta mana face un salut ,,Seig Heil".



https://www.youtube.com/watch?v=w15oWDh02K4

Publicarea videoclipului a starnit furie in Germania, un politician cerand ca participantii la petrecere sa fie adusi in fata justitiei pentru incalcarea legilor tarii privind discursul instigator la ura. Dar nimic nu a putut opri fortele afisate in videoclip. La 9 iunie, cand alegatorii europeni s-au indreptat spre urne, partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obtinut cea mai buna performanta din istorie, invingand Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz si provocand un soc politic in cea mai populata tara din Europa.


O unda de soc similara se propaga in Franta, unde presedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate dupa ce a fost invins de partidul de extrema dreapta Reuniunea Nationala (Rassemblement National). Iar la Bruxelles, factorii de decizie politica se pregatesc pentru un Parlament European in care unul din patru legislatori apartine dreptei radicale.


In timp ce un continent care se clatina incearca sa inteleaga ce tocmai l-a lovit, rolul alegatorilor tineri, precum participantii la petrecerea de la Sylt, devine un factor important. In Germania, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD a sarit intre ultimele alegeri europarlamentare din 2019 si cele de anul acesta (in crestere cu 11% in randul alegatorilor cu varste cuprinse intre 24 si 30 de ani). In Franta, partidul Reuniunea Nationala al lui Marine Le Pen a adunat aproximativ 30 la suta din voturile tinerilor la nivel national - o crestere de 10 puncte fata de 2019.


Ceea ce ridica intrebarea: De ce atat de multi dintre generatia Z si tinerii mileniali mai tineri din Europa - ai caror parinti si bunici au imbratisat politici de stanga, deschizand revolutia sexuala in anii '60 - imbratiseaza antiteza idealurilor celor mai in varsta? Si ce s-a intamplat cu stigmatul sau rusinea care, candva, inconjurau atitudinile rasiste si xenofobe evidente, precum cele afisate in videoclipul din Sylt?


Raspunsul este un amalgam de factori, de la criza costului vietii din Europa la izolarea pe care multi tineri au suferit-o in anii restrictiilor impuse de pandemia de COVID-19, pana la o reactie intarziata in urma crizei migratiei din 2015, cand aproape doua milioane de migranti au intrat in UE. Dar exista si factori mai intangibili, legati de faptul ca multi tineri experimenteaza politica doar prin intermediul platformelor de socializare precum X (fostul Twitter) si TikTok, unde continutul de extrema dreapta care glorifica teoria ,,Marii Inlocuiri" si care leaga imigratia de violenta este difuzat nestingherit.


De ce tinerii alegatori apreciaza dreapta


Mathieu Gallard, director de cercetare la firma de sondaje Ipsos, spune ca partidele de stanga - si anume partidul de extrema-stanga La France Insoumise (LFI, Franta nesupusa n.r.) - raman forta politica dominanta in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani din Franta. Dar el a recunoscut ca sprijinul pentru Reuniunea Nationala (RN) a crescut vertiginos pentru aceeasi categorie de varsta in ultimii cinci ani. ,,Exista o parte a tinerilor care sunt ostili imigratiei si care voteaza pe aceste teme", a spus el.


Faptul ca presedintele RN este in prezent Jordan Bardella, un tanar de 28 de ani cu un limbaj placut, care se simte ca acasa pe TikTok, ajuta la explicarea cresterii sprijinului tinerilor. Intr-un videoclip postat pe platforma cu o saptamana inainte de alegerile europarlamentare, Bardella face apel in primul rand la tinerii alegatori, indemnandu-i sa isi mobilizeze ,,parintii", ,,prietenii si apropiatii" pentru a participa ,,in numar mare" la un miting preelectoral. Intr-un alt videoclip postat inainte ca Bardella sa urce pe scena pentru un miting politic, el marturiseste ca a decis sa poarte blugi pentru ca ,,nu s-a deranjat sa isi calce" costumul - un moment evident de ,,sunt exact ca tine" care pare sa rezoneze cu comentatorii.


Tineretea si perspicacitatea lui Bardella in domeniul social media nu sunt singurii factori ai succesului sau, a declarat Gallard: ,,Tineretea sa, prezenta sa pe retelele de socializare largesc oarecum electoratul... dar nu este factorul principal. Principalii factori sunt impopularitatea executivului [condus de Macron] si importanta imigratiei in campanie". Intr-adevar, figurile de extrema-dreapta din Olanda, Germania, Italia si Austria nu sunt chiar la prima tinerete, dar si ele apeleaza la votantii tineri cu o formula similara de fatalism antieuropean, antiimigranti si antielita, care ii prezinta pe liderii tarilor lor ca fiind corupti si detasati.


Pentru Yanis Ouadah, care s-a alaturat RN in 2021 si care este acum reprezentant local al partidului in sud-vestul Frantei, mesajul antiimigratie si dur impotriva criminalitatii al partidului rezoneaza cu studentii care se tem ca sunt in competitie cu imigrantii recenti pentru accesul la locuinte, printre alte beneficii. ,,Cand vezi ca francezii nu pot gasi locuinte in propria lor tara, dar ca strainii pot, noi cerem o prioritate nationala [in ceea ce priveste accesul la locuinte], lucru cu care sunt de acord tot mai multi tineri", a declarat el pentru Politico inainte de alegeri.


In Olanda, doi studenti care au votat pentru prima data in noiembrie anul trecut pentru politicianul antiislam Geert Wilders au dat un raspuns similar atunci cand au fost rugati sa isi explice alegerea. ,,Nu sunt impotriva refugiatilor, deloc", a declarat un student in varsta de 20 de ani din Rotterdam pe nume Chess van Leeuwen. ,,Dar daca devine prea mult, in vremuri de criza, trebuie sa ne gandim la noi insine". Indiferent de ceea ce mai reprezinta Wilders, ,,Olanda este pe primul loc pentru el", a adaugat el.


Ouadah, care spera sa devina ofiter de politie, a legat, de asemenea, alegerea sa politica de perceptia sa ca infractionalitatea a luat amploare in Franta. ,,Nu mai putem iesi in siguranta", a spus el. ,,Uitati-va la numarul de atacuri cu cutitul care au loc. Avem un guvern caruia, in mod clar, nu-i pasa de francezi". Ouadah a mentionat, de asemenea, ceea ce el a numit ,,extremismul" afisat in timpul manifestarilor pro-palestiniene din ultimele luni ca fiind un factor care a ajutat la RN.


Un alt factor des citat: COVID si restrictiile impuse de pandemie care i-au limitat pe tineri intr-un moment in care multi trebuiau sa isi paraseasca locuintele pentru a incepe studiile universitare. Ordinele de inchidere care au fost emise de lideri din intreaga Europa in decurs de cateva saptamani in 2020 au contribuit la consolidarea ideii ca elitele politice sunt autoritare si izolate de efectele politicilor lor. Astfel de nemultumiri sunt adanc inradacinate in randul alegatorilor de dreapta din multe tari europene.


Apoi, exista subiectul cantecului din videoclipul filmat la Sylt. La aproape un deceniu dupa ce blocul comunitar si-a deschis portile pentru un numar-record de refugiati care fugeau de razboiul din Siria, migratia nedocumentata pe continent a scazut brusc, chiar daca migratia legala ramane ridicata. Cu toate acestea, imigratia ramane de departe problema numarul unu pentru alegatorii de dreapta, amestecata acum cu teama de o ,,Mare Inlocuire" a europenilor albi de catre imigrantii cu pielea inchisa la culoare, in principal musulmani din afara blocului UE - un termen inventat de intelectualul francez Renaud Camus, care patrunde acum in ,,meme-o-sfera" de dreapta.


Valul de extrema dreapta este aici pentru a ramane


In multe privinte, valul de sustinere din partea tinerilor este deconectat de realitate. Dupa ce a atins un maxim de peste 10% in octombrie 2022, rata inflatiei in Europa a revenit acum la 2%. Acelasi lucru este valabil si pentru somaj, care, la 6 la suta in medie in UE, potrivit Eurostat, este cu mult sub rata medie a somajului de 12,2 la suta atinsa in 2013.


Cu alte cuvinte, in ceea ce priveste economia, migratia si efectele pandemiei, Europa a trecut deja de cea mai mare parte a furtunii. Dar efectele persistente ale acestor convulsii modeleaza politica de astazi si, probabil, pentru multi ani de acum incolo.


Provocarea cu care se confrunta astazi elitele europene este de a evalua consecintele deplasarii spre dreapta a blocului condus de tineri. In Franta, generatia Bardella se va intoarce la urne pentru a vota un nou parlament national in cadrul unor alegeri in doua tururi, la 30 iunie si 7 iulie. Alegerile anticipate, convocate de Macron, vor arata daca performanta socanta a RN de duminica trecuta a fost o izbucnire a votului de protest sau o schimbare seismica in politica tarii, care va cimenta partidul de extrema dreapta ca forta politica de prim rang.


In timp ce, potrivit sondajelor, este putin probabil ca alegatorii sa il instaleze pe Bardella drept cel mai tanar prim-ministru din istoria tarii sale, RN si-ar putea mari numarul de locuri in Adunarea Nationala, deschizand calea pentru o noua incercare fie a lui Le Pen, fie a lui Bardella insusi, de a castiga presedintia franceza in 2027.


Inaintea votului, performanta extremei drepte zguduie deja peisajul politic al tarii. Eric Ciotti, liderul partidului conservator Les Republicains, a incalcat un tabu de lunga durata, anuntand ca va cauta aliante locale cu RN - doar pentru a fi denuntat de mai multi grei ai partidului sau.


In Germania, performantele abisale ale celor trei partide din coalitia de guvernare a lui Olaf Scholz nu au declansat alegeri anticipate, dar este posibil sa fi semnat condamnarea la moarte a guvernului. Desi cancelarul a exclus convocarea de alegeri, el ar putea fi supus unui vot de incredere care ar putea duce la inlocuirea sa, eventual fara alegeri. Daca Scholz pleaca, cel mai probabil urmatorul lider al tarii ar fi Friedrich Merz, un membru conservator al Uniunii Crestin-Democrate, al carui partid a obtinut cele mai multe voturi la alegerile din 9 iunie.


Oricare ar fi rasturnarile de situatie din urmatoarele saptamani si luni, tinerii alegatori de extrema dreapta vor modela politica europeana pentru anii, daca nu chiar deceniile urmatoare. Loialitatile politice forjate la varsta adulta tanara tind sa dureze o viata intreaga.


Generatia ,,Afara cu strainii" din Europa poate ca a sosit in valuri; este putin probabil sa se retraga prea curand.


Comments