GENOCIDUL COPIILOR – Moartea a 239 de copii ,,deficienti nerecuperabili" de la Caminul din Sighetu M...

FAPT. La 2 ani de la deschiderea dosarului penal care cerceteaza tratamentele inumane si degradante aplicate minorilor din Caminul pentru minori deficienti nerecuperabili Sighetu Marmatiei, care s-au soldat, in perioada 1 ianuarie 1980 – 31 decembrie 1989, cu moartea a 239 de copii, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului General continua cercetarile in rem – concept folosit pentru a determina intinderea efectelor unor acte procesuale (ex. urmarirea penala poate incepe in rem, nefiind necesara pentru luarea acestei masuri cunoasterea persoanei faptuitorului, fiind suficient doar ca s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala).

&

Cercetarea in rem (fara nominalizarea identitatii faptuitorilor – in personam) denota precautia ca persoana declarata suspect sa nu dobandeasca aceasta calitate decat in baza unor date sau indicii rezonabile cu un grad crescut de credibilitate (rezultata din probe). In acelasi timp, prelungirea momentului inceperii urmaririi penale in personam, si implicit al probatiunii peste acest moment, poate conduce la incalcarea dreptului la aparare.

&

Dosarul privind moartea in ultimii 9 ani ai regimului comunist a 239 de copii de la Caminul din Sighetu Marmatiei a fost deschis in urma unei sesizari formulate in mai 2017 de cercetatorii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

&

Copiii "deficienti nerecuperabili"

&

Politica demografica pentru cresterea fortata a populatiei a dus la cresterea mortalitatii materne si infantile, cresterea numarului de copii nascuti cu malformatii congenitale grave, cu afectiuni fizice si psihice, cu diverse boli mostenite sau dobandite dupa nastere. Mii de copii au ramas orfani si un numar impresionant de copii au fost abandonati. Minorii ce necesitau protectie din partea statului erau impartiti in trei categorii: ,,recuperabili", ,,partial-recuperabili" si ,,nerecuperabili".

&

Din cauza regimului de viata al minorilor (caracterizat prin alimentatie necorespunzatoare, nerespectarea conditiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistentei medicale, izolarea de lumea inconjuratoare), a crescut rata mortalitatii in cazul unor patologii usor de prevenit sau de diagnosticat precoce si de tratat corespunzator.

&

Caminul pentru minori deficienti nerecuperabili Sighetu Marmatiei a fost infiintat in 20 ianuarie 1973, iar din 25 septembrie 1976 a trecut in administrarea Consiliului Popular al judetului Maramures si gestionarea Directiei Judetene pentru Probleme de Munca si Ocrotiri Sociale, fiind situat pe strada Avram Iancu nr. 28, intr-o cladire cu patru etaje. Personalul medico-sanitar era asigurat de Directia Sanitara a judetului Maramures.

&

De la infiintare si pana in anul 2000, prin Caminul pentru minori deficienti nerecuperabili Sighetu Marmatiei au trecut 738 de copii, 279 decedand in acest interval (239 de copii, dintre care 91 cu varste de sub 10 ani, au murit in perioada 1 ianuarie 1980 – 31 decembrie 1989). 78 dintre copiii decedati erau din localitati ale judetului Maramures, restul fiind din judete invecinate (Satu Mare, Salaj, Cluj).

&

2mnews

Comments