Geoana: Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armata puternica

Geoana: Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armata puternica

Reuniunea la nivel inalt a Aliantei Nord-Atlantice (NATO) care incepe marti la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii, este un summit istoric si va pune accent deosebit asupra regiunii Marii Negre si pe zona Balcanilor de Vest, a declarat, luni seara, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana.

„Sarbatorim 75 de ani de la infiintarea aliantei noastre, o alianta care a asigurat tarilor membre in trecut, in prezent si in viitor pace, stabilitate, securitate. Este considerata, pe buna dreptate, cea mai importanta si de succes alianta din istoria umanitatii. Deci, o aniversare istorica, dar si un moment istoric de o complexitate fara precedent. Intr-adevar, securitatea Europei este zdruncinata de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, in Orientul Mijlociu situatia ramane foarte complicata, in zona Asia-Pacific lucrurile nu sunt nici acolo atat de linistite pe cand ne-am dori. E un moment de mare transformare si acest summit de la Washington, unde liderii nostri se vor intalni pentru a lua decizii cu adevarat istorice, incearca sa raspunda provocarilor, asa cum am facut-o de-a lungul istoriei. Unul – aparare si descurajare pe fiecare centimetru patrat din teritoriul aliat, inclusiv pe Flancul estic, inclusiv la noi, in Romania. Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagra, pentru zona Balcanilor de Vest, in general, pe ceea ce inseamna provocarile pe care agresivitatea Federatiei Ruse ni le aduce si ni le va aduce in continuare”, a afirmat Mircea Geoana la Antena 3 citat de Agerpres.

Productia de aparare si utilizarea „cu cap” a fondurilor in aceste sens sunt alte teme care vor fi abordate la acest summit, mai afirma secretarul general adjunct al NATO.

„Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armata puternica, avem nevoie de securitate nationala si colectiva, de prima calitate. Vom discuta si despre ceea ce inseamna asta pentru renasterea industriei de aparare in Europa si, sper eu, si in tara noastra, in Romania, pentru ca avem potential ingineresc, potential de locuri de munca bine platite si e bine sa fim pregatiti si pentru a profita de acest moment de inflexiune”, a adaugat el.

Sprijinul pentru Ucraina, sustinerea Republicii Moldova, ,,care este sub un asalt extrem de vicios de natura hibrida din partea Federatiei Ruse”, modul in care tarile NATO vor putea contracara agresivitatea Federatiei Ruse sunt alte subiecte de discutie.

„Rusia nu are potentialul si nici intentia de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument, de la atacuri cibernetice, dezinformare, folosirea si interferarea in alegerile noastre, atacuri impotriva infrastructurilor critice ale aliantei noastre, deci, o zona de maxima atentie la adresa agresivitatii crescande a Federatie Ruse”, a evidentiat oficialul NATO.

Mircea Geoana a subliniat ca de modul in care se va termina razboiul din Ucraina va depinde felul in care securitatea europeana si securitatea globala vor arata pentru decenii de acum incolo.

Presedintele pleaca la summitul NATO

„Daca, Doamne fereste, Ucraina nu va primi sprijinul nostru, va avea dificultati masive pe front. Iar lectia invatata si de Rusia, si de China, si de Iran, si de Coreea de Nord este ca agresiunea militara produce efecte si ca nu exista consecinte. De aceea incercam sa facem un efort suplimentar de a-i sustine, de a-i sustine atat militar, cat si economic si financiar”, a mai declarat el. Pe de alta parte, Geoana a recunoscut ca in ceea ce priveste Armata Romaniei ,,este inca mult de investit”.

„Suntem pe un drum bun si, cu cat vom avea un consens politic in Romania, dincolo de ciclurile electorale, dincolo de un presedinte sau altul, dincolo de un guvern sau un ministru sau altul, vom putea sa dam Armatei noastre ceea ce are nevoie de la noi, ceea ce noi avem nevoie de la dansii. Nu putem sa lasam doar pe altii sa ne apere. Avem nevoie si noi de putere militara si de renasterea industriei de aparare din Romania”, a mai afirmat Mircea Geoana.

Reuniunea la nivel inalt a Aliantei Nord-Atlantice (NATO) incepe la 9 iulie 2024 la Washington, D.C., in Walter E. Washington Convention Center. Timp de trei zile (9-11 iulie) liderii statelor membre si ai statelor partenere ale organizatiei vor discuta cele mai importante chestiuni care vizeaza agenda prezenta a NATO, marcand si cei 75 de ani de existenta ai Organizatiei.

The post Geoana: Vremurile sunt complicate. Avem nevoie de o armata puternica appeared first on Cotidianul RO.

Comments