Ghid de la A la Z. Tot ce trebuie sa stiti daca mergeti in vacanta in Grecia. Ce va fi diferit?

Ghid de la A la Z. Tot ce trebuie sa stiti daca mergeti in vacanta in Grecia. Ce va fi diferit?

Ghid de la A la Z. Tot ce trebuie sa stiti daca mergeti in vacanta in Grecia. Ce va fi diferit?


Din 15 iunie, Grecia asteapta turisti din mai multe tari europene, printre care se afla si Romania. Pana la 1 iulie, cu avionul puteti zbura doar la Atena, dupa aceasta data fiind permise si aterizarile direct pe insule. La sosire, la aeroporturi vor fi efectuate aleatoriu teste COVID, pe care nu le puteti evita daca sunteti selectat. Dar ce mai va fi altfel decat suntem obisnuiti in calatorie, pe plaja, la hotel?


Marcajele de pardoseala care incurajeaza distantarea sociala sunt printre masurile implementate la Acropole si alte situri arheologice pentru a preveni orice raspandire a coronavirusului Covid-19. foto: Intime News

Vacanta din acest an, indiferent daca va fi in Grecia sau in alta tara europeana va fi diferita, peste tot urmand sa fie active masuri preventive pentru tinerea sub control a infectiei cu coronavirus. Publicatia online in limba engleza Greece-Is.com a alatuit un Ghid de la A la Z& pentru un sejur in Grecia. La litera Z, publicatia elena l-a trecut pe ZEUS: "Zeul ospitalitatii va doreste o minunata si sigura vacanta in Grecia!"


Aeroport Atena

Purtarea mastii este obligatorie din momentul intrarii in terminal. Au fost instalate peste 300 de dozatoare cu dezinfectant. Se recomanda folosirea check-in-ului online. In zonele de asteptare, scaunele au fost rearanjate ca sa se asigure pastrarea distantei.


Aeroportul International Atena. foto: Shutterstock

Amenzi

Amenda pentru lipsa purtarii mastii in locurile unde este obligatorie este de 150 de euro.


Camping

Corturile sau rulotele trebuie sa fie instalate la cel putin 5 metri de intrarea sau iesirea din zona de camping si la 3 metri distanta intre ele. Folosirea mastii este recomandata in spatiile inchise. Intrarea va fi permisa doar clientilor.&


Foto: Shutterstock

Check in / check-out la hoteluri

Orele de check-in si check-out au fost schimbate.& Check-out-ul trebuie sa se faca pana la 11.00, iar check-in-ul dupa 15.00, fata de 12.00 - 14.00, cum era anterior.& S-a marit astfel timpul necesar pentru curatarea fiecarei camere. Toate cheile sau cardurile de acces vor fi dezinfectate cand se schimba clientii. Este incurajata plata cu cardul.


Curatenia in camerele de hotel

Serviciile de curatire a camerei in timpul sejurului vor fi mai putin frecvente. Prosoapele si lenjeria vor fi schimbate doar la cererea clientilor. Patronii hotelurilor au doua variante pentru curatarea camerelor intre doua sejururi. Daca aplica metodele clasice, trebuie sa pastreze camera libera pentru 24 de ore inainte de a veni un nou client. Ca sa evite acest lucru, trebuie sa curete si sa dezinfecteze cu dispozitive speciale pe baza de aburi si raze UV. Hotelierii au fost sfatuiti sa inlature obiectele decorative si revistele si pliantele care nu sunt de unica folosinta. Telecomenzile trebuie acoperite cu folii care sa fie schimbate dupa fiecare client.


Feriboturi

Vor circula cu un grad de incarcare de 50-55%. Pasagerilor li se va verifica temperatura la urcarea pe feribot. Daca prezentati simptome de Covid, nu veti putea calatori cu feribotul. La bord, folosirea mastii este obligatorie.


La urcarea pe feribot, pasagerilor li se va verifica temperatura/ foto: Shutterstock

Inchiriere masini

Masinile vor fi dezinfectate dupa fiecare client. Numarul de pasageri dintr-o masina va fi restrictionat. Automobilele de 5 locuri vor putea fi folosite de sofer + un pasager, cele de 6-7 locuri, de un sofer si inca doi pasageri, iar cele de 8-9 locuri, de sofer si trei pasageri. Restrictiile nu se aplica familiilor cu copii. In aceste conditii, doua cupluri de prieteni nu mai pot inchiria pe o insula o singura masina sau doua familii, un minivan!


Doua persoane vor putea folosi o masina cu cinci locuri/ Foto: Shutterstock

Magazine

S-ar putea sa fiti nevoiti sa asteptati inainte de a intra intr-un magazin. Magazinele mici, de 20 de metri patrati, vor putea avea in acelasi timp in interior 4 oameni, cu tot cu angajati. Magazinele cu suprafete de 20 - 100 de metri patrati vor adauga celor 4 cate o persoana la fiecare 10 metri patrati.


Numarul clientilor din magazine va fi limitat | foto: Shutterstock

Masti

Folosirea mastilor e obligatorie in metrou si in toate mijloacele de transport, inclusiv in taxiuri si in autocarele turistice. Masca trebuie purtata si in magazine.


Muzee

Muzeele se vor deschide, probabil, in 15 iunie. Un numar limitat de vizitatori vor avea acces in fiecare ora. Se recomanda folosirea mastii.



Plaje organizate

In zona plajelor organizate in jurul unor beach baruri e permis accesul a 40 de persoane pe 1.000 de metri patrati. La intrarea pe plaja vi se va da, probabil, un numar de ordine si cand se ajunge la numarul maxim, accesul nu va mai fi permis.


Dupa fiecare client, sezlongul trebuie dezinfectat/ foto: Shutterstock

Intre umbrele va fi o distanta de 4 metri. Doua sezlonguri care nu sunt plasate sub aceeasi umbrela nu pot fi asezate la o distanta mai mica de 1.5 metri. E obligatoriu sa folositi un prosop si sa nu va asezati direct pe sezlong.


Dupa fiecare client, sezlongul trebuie dezinfectat. Beach -barurile vor functiona doar in regim take-away. Cumparati ce doriti si serviti la sezlongul alocat.


Piscine

Sezlongurile vor fi asezate astfel incat cei care stau sub umbrele diferite sa fie la o distanta minima de 2 metri in toate directiile. Se pastreaza regula dezinfectarii dupa fiecare client a sezlongului si a oricaror obiecte atinse de acesta - meniu, seif, chei, etc. Prosoapele trebuie sa acopere in intregime suprafata scaunelor si este recomandat sa se renunte la saltele pe sezlonguri. Folosirea piscinelor interioare este deocamdata interzisa.



Restaurante

Restaurantele indoor vor fi redeschise doar dupa 15 iunie. La o masa nu pot sta mai mult de 6 persoane, exceptie putand face familiile. Si la restaurant este recomandata plata cu cardul.


Situri arheologice

Au program extins de la 8.00 la 20.00, ca sa fie evitata aglomerarea. Pentru pastrarea distantei de 1.5 metri, numarul persoanelor care intra sa viziteze obiectivul este limitat. Se recomanda folosirea mastii in timpul vizitei.


Pentru evitarea aglomeratiei, siturile arheologice au program extins

Spectacole live

Vor fi reluate dupa 15 iulie si doar in spatii deschise. Artistii vor purta masti si vor mentine distanta de 1,5 metri intre ei, pe scena. Doar 40% din locuri pot fi ocupate de spectatori. Scena se va afla la minimum 3 metri de primul rand de scaune.



Sporturi acvatice

Tot ce intra in contact cu clientul - fiecare suprafata, vesta de salvare, costum de neopren - trebuie curatat cu atentie si dezinfectat. Cunoscutele "banane" sau alte dispozitive similare pot fi folosite in acelasi timp doar de membrii aceleiasi familii, daca nu se poate pastra distanta de 2 metri.


Transferuri private

Vehiculele cu 5 locuri vor putea transporta un singur pasager + soferul. Masinile de 6-7 locuri sunt necesare pentru doi pasageri. Exceptie se face doar pentru familiile cu copii. Soferul si pasagerii trebuie sa poarte masti de protectie.


Tururi cu autocarul

Autocarele vor opera la o capacitate de 50%. Toti pasagerii vor purta masca. Dupa fiecare cursa, se recomanda curatarea atenta a suprafetelor din autocar.


(C) AP Photo/Petros Giannakouris

Yachturi

Numarul maxim de pasageri admisi la bord depinde de marimea vasului. Pe fiecare barca se va tine un registru cu toate datele pasagerilor. Doar cei care se imbarca de la inceputul turului sunt admisi pe barca. Va fi urmarita starea sanatatii fiecarei persoane, zilnic trebuind sa fie controlata si notata temperatura echipajului si a pasagerilor. Trebuie sa existe la bord in cantitati suficiente de antiseptic, dezinfectant, produse de curatenie si echipamente de protectie.



Comments