Google si Apple, in pragul colapsului. Procesul care ar putea duce la "spargerea" celor doua compani...

Aceasta, la randul sau, ar putea inspira autoritatile de reglementaarile din intreaga lume sa continue, asa cum demonstreaza numarul tot mai mare de anchete antitrust in diferite tari, dupa deschiderea dosarelor UE si SUA.

De cand AT&T a fost divizata in urma cu exact 40 de ani, nicio companie nu s-a confruntat pana acum cu posibilitatea unei despartiri dispusa de autoritati de reglementare in Statele Unite.

Google a declarat ca nu este de acord cu acuzatiile UE, in timp ce Apple a spus ca procesul american este gresit in ceea ce priveste faptele si legea.

In 1984, AT&T, cunoscuta si sub numele de Ma Bell, a fost impartita in sapte companii independente numite "Baby Bells" pentru a destrama unul dintre cele mai puternice monopoluri ale secolului al XX-lea.

AT&T, Verizon si Lumen sunt in prezent singurele entitati care au supravietuit.

Autoritatile de reglementare sustin acum companii precum Apple si Google au construit ecosisteme impenetrabile in jurul produselor lor, facand dificila trecerea clientilor la servicii rivale, ceea ce a dus la inventarea termenului gradini ingradite.

Departamentul de Justitie al Statelor Unite a avertizat miercuri Apple, o companie de 2.700 miliarde de dolari, ca un ordin de despartire nu este exclus ca remediu pentru restabilirea concurentei, dupa ce a facut echipa cu 15 state pentru a da in judecata producatorul de iPhone pentru monopolizarea pietei de smartphone-uri, dejucarea rivalilor si umflarea preturilor.

Chiar si asa, probabil ca va dura ani pentru a rezolva cazul, pe care Apple a promis ca il va contesta.

Actiunile SUA vin in urma altor amenintari tot mai mari in Europa in aceasta saptamana. Big Tech se va confrunta cu mai multa atentie in curand, Apple, Meta Platforms si Alphabet urmand probabil sa fie investigate pentru potentiale incalcari ale legii pietelor dogitale (Digital Markets Act - DMA), ceea ce ar putea duce la amenzi usturatoare si chiar la ordine de divizare pentru incalcari repetate, au declarat joi pentru Reuters persoane cu informatii directe.

Sefa UE pentru concurenta, Margrethe Vestager, a ajutat anul trecut la deschiderea drumului pentru masuri drastice, cand a acuzat Google de practici anticoncurentiale in afacerea sa cu publicitate online.

Ea a spus ca obligarea Google sa vanda unele dintre activele sale pare a fi singura modalitate de a evita conflictele de interese, deoarece ar impiedica Google sa-si favorizeze propriile servicii tehnologice de publicitate digitala online fata de agentii de publicitate si editorii online.

Este asteaptat ca Vestager sa emita o decizie finala pana la sfarsitul anului.

Deputatul din Parlamentul European Andreas Schwab, care a fost puternic implicat in elaborarea regulilor de referinta in domeniul tehnologiei DMA ale UE, care au fost lansate in aceasta luna, a declarat ca parlamentarii doresc masuri indraznete impotriva Big Tech, care incalca regulile.

"Daca nu respecta DMA, va puteti imagina ce va cere Parlamentul. Divizari. Scopul final este de a face pietele deschise, echitabile si sa permita mai multa inovatie", a spus el vineri.

DIVIZAREA ESTE DIFICIL DE REALIZAT

Este departe de a fi sigur ca autoritatile de reglementare vor emite ordin de divizare deoarece analizeaza optiuni si orice actiune poate duce doar la o amenda.

Expertii juridici au sugerat, de asemenea, cazul impotriva Apple, reiesind din cazul din 1998 impotriva Microsoft, ar putea fi mai dificil de data aceasta.

"In Uniunea Europeana, exista mai putina traditie, divizarea unei companii fiind vazuta ca o ultima solutie. Nu s-a mai intamplat niciodata pana acum", a spus un oficial al Comisiei, vorbind sub rezerva anonimatului.

Sistemul foarte integrat al Apple ar face, de asemenea, o despartire dificila in comparatie cu Google, a declarat avocatul Damien Geradin de la Geradin Partners, care sfatuieste mai multi dezvoltatori de aplicatii in alte cazuri impotriva Apple.

"Mi se pare mult mai complicat. Vorbesti despre ceva care este integrat, de exemplu nu poti forta Apple sa-si cedeze App Store. Asta nu are sens", a spus el.

El a spus ca ar fi mai bine sa impuna Apple remedii comportamentale care so o oblige sa faca anumite lucruri, in timp ce in cazul Google, un ordin de despartire ar putea viza pur si simplu achizitii facute pentru a-si consolida serviciile cheie.

"Ceea ce este mai probabil este ca ei (DOJ) sa caute remedii precum deschiderea functionalitatii hardware sau sa se asigure ca dezvoltatorii nu sunt discriminati in ceea ce priveste preturile", a declarat Max von Thun, directorul grupului de advocacy Open Markets.

Apple obtine cea mai mare parte a veniturilor sale de aproape 400 de miliarde de dolari pe an din vanzarea de hardware -- iPhone-uri, Mac-uri, iPad-uri si ceasuri -- urmata de afacerea de Servicii, care aduce aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an.

Remediile structurale, cum ar fi despartirile, vor fi testate in cele din urma in instante, a declarat Assimakis Komninos, partener la firma de avocatura White & Case.

Comments