Greseala pe care o fac toate gospodinele cand pun varza la murat

Greseala pe care o fac toate gospodinele cand pun varza la murat

Greseala pe care o fac toate gospodinele cand pun varza la murat

Daca si voi va numarati printre gospodinele care planuiesc sa puna varza la murat anul acesta, iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stiti inainte de a te apuca de treaba:

Cum fermenteaza varza?

Procesul prin care varza se transforma in varza murata este numit lacto-fermentatie. Practic, Lactobacillus, o bacterie benefica ce se regaseste si in iaurt si alte fructe si legume, ajuta la transformarea zaharurilor in acid lactic in momentul in care iau contact cu o substanta salina. Acidul lactic protejeaza impotriva cresterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sanatate.

De ce avem nevoie?

Pentru a pune varza la murat nu ai nevoie de multe ingrediente. In principiu, ai nevoie doar de varza, sare, marar, cimbru, hrean si un recipient in care sa pui varza. In ceea ce priveste sarea, se adauga 45 grame de sare la un litru de apa, sau in functie de preferinte.

De ce trebuie sa punem varza la murat?

Acest proces a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri de catre stramosii nostri, fermentarea ajutand la pastrarea verzei cu mult dupa terminarea sezonului sau. Pe de alta parte, studii moderne au aratat ca exista si alte beneficii ale alimentelor murate, acestea continand o varietate de antioxidanti si probiotice. Si sa nu uitam de gustul delicios pe care il capata alimentele murate!

Ce ar putea sa nu mearga bine?

Nu prea are cum sa nu iasa bine! Este posibil sa observi bule sau spuma alba deasupra verzei, insa trebuie sa stii ca acestea sunt doar semne ale unei fermentatii normale. Daca regasiti semne de mucegai deasupra verzei, inseamna ca este prea cald in incaperea in care tineti recipientul cu varza sau se poate datora faptului ca varza nu a fost in intregime acoperita cu apa. Oricum, nu este nicio problema: puteti indeparta urmele de mucegai si remedia problema, iar fermentatia isi va continua ritmul firesc.

Comments