GREU DE VANDUT – Ruina fostului Palat Episcopal greco-catolic din Baia Mare, scoasa din nou la vanza...

PASIVITATEA UNUI ORAS. Ruina fostului Palat Episcopal greco-catolic din Baia Mare a fost scoasa din nou la vanzare de creditorii falitei fostei fabrici de textile Tricomar. Cladirea a fost edificata de statul roman, din bugetul public, in locul primei biserici romanesti din oras (aceasta a fost construita in anul 1771), in perioada 1891-1892, initial ca sediu al Scolii Civile de de Stat pentru Fete Baia Mare (cunoscuta si sub denumirea Scoala medie de fete sau Scoala gimnaziala de fete).

&

Ulterior, in anii '30, a fost donata de autoritatea locala cultului religios majoritar (greco-catolic) – Baia Mare devenind in acea perioada resedinta a Episcopiei Greco-Catolice, cu jurisdictie asupra actualelor judete Maramures, Satu Mare si (partial) Salaj -, iar in anii comunismului a fost nationalizata si metamorfozata, in 1966, in sectie a Intreprinderii de Tricotaje Unitatea din Sighetu Marmatiei. In 1990, sectia din Baia Mare devine unitate aparte si si-a schimbat denumirea in Tricomar. Cladirea nu a putut fi intabulata de cultul greco-catolic, pentru ca era a statului, care nu a fost de acord cu schimbul in natura propus de oras (care oferea scoala de pe strada Crisan), asa ca dupa 1990 cladirea nu a putut fi redobandita de greco-catolici, fiind ulterior vanduta, la privatizare, actualilor proprietari.

&

In 1994, Tricomar se privatizeaza prin metoda MEBO (acronim din engleza pentru Management Employee Buyouts, metoda care presupune trecerea mijloacelor de productie ale unitatii economice din proprietatea statului in proprietatea angajatilor). In timp, angajatii si-au vandut actiunile, iar la sfarsitul anilor 2000, actionarul majoritar a devinit Textile Group din Oradea.

&

Tricomar Baia Mare a urmat pasii prabusirii economice: insolventa. A fost numit lichidator judiciar Pareto Grup IPURL. In 19 decembrie 2007 se declara inceperea procedurii falimentului, desi creantele (datoriile) erau cifrate la aproximativ 5 milioane de lei, adica aproape 50% din valoarea bunurilor pe care le detinea. La inceputul anului 2008, Pareto a scos prima data la vanzare prin licitatie bunurile cu suma de 9,6 milioane de lei (din care 2,2 milioane de lei era pretul evaluat al fostului sediu administrativ al Tricomar).

&

De 15 ani, aceasta cladire, situata peste drum de Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie din Baia Mare, pe actuala strada Vasile Lucaciu, este scoasa, periodic, la vanzare. Mereu, actiunea a ramas la stadiu de tentativa esuata. In cei 15 ani, valoarea de vanzare a scazut de la 9,6 milioane de lei (in 2008) la 673.553 lei (2022), acum cladirea fiind realmente naruita, un zid al fatadei acesteia prabusindu-se in noaptea de 22 spre 23 martie 2018, la cateva zile dupa ce, in disperare de cauza, lichidatorul a scos-o la vanzare pe OLX, prin reprezentantul unei agentii imobiliare locale, cu suma de aproximativ 780.000 de euro (3.674.838 de lei), negociabil.

&

Imobilul este inregistrat ca monument istoric de importanta locala (categoria B), valoarea acestuia fiind exclusiv istorica, arhitectural neavand nicio valoare. La inceputul lunii trecute, cladirea a fost din nou oferita de lichidatorul judiciar spre vanzare institutiilor statului la pretul de 673.553 lei.

&

Inutil, nici Directia Judeteana pentru Cultura Maramures, nici Consiliul Judetean Maramures nu isi va exercita dreptul de preemptiune (informatie cu grad de acuratete de 100%), unica varianta ramanand achizitia de Primaria Baia Mare (ceea ce e greu de crezut, desi in 2008 alesii locali vroiau ca orasul sa o cumpere cu 2,2 milioane de lei si sa o transforme in azil pentru batrani – tranzactia a fost respinsa atunci de neinspiratii creditori, care vroiau sa vanda intreg patrimoniul, cu tot cu cladirile adiacente, terenul si utilajele depasite tehnologic ale fostei fabrici de confectii).

&

In 2010 a inceput fizic surparea cladirii. Presa locala a prezentat cazul cladirii care se surpa in fata autoritatilor, a administratorului judiciar si a creditorilor care au refuzat sa incaseze bani si sa acopere datoriile Tricomar fata de institutiile publice pe care le conduceau, fiind platiti din bani publici pentru a le conduce spre performanta economica.

&

De-a lungul acestei saga cu iz de napasare infractionala, care a dus la cel mai negru deznodamant posibil, Primaria Baia Mare a amendat proprietarul/administratorul cladirii de mai multe ori, insa lichidatorul judiciar a anulat amenzile in instanta. Asa ca, cu concursul instantelor de judecata din aceasta tara in care justitia este o gluma si are numeroase unitati de masura pentru fapte similare, care au preschimbat amenzile in avertismente (adica: Ba, nu-i bine, nu mai faceti asta, ca nu-i frumos!), cu sprijinul neprecupetit al Consiliului Local Baia Mare din perioadele naruirii (care a refuzat sa impuna, conform legii, un impozit majorat de cinci ori imobilului neintretinut), cladirea s-a prabusit la propriu.

&

Tristul adevar este ca acum acea cladire nu merita niciun leu, singura valoare imobiliara constand in teren, iar unica varianta viabila economic este demolarea totala a tuturor constructiilor si o noua edificare. Altfel, ramanem cu panza aceea care mascheaza neputinta tuturor acestor personaje care mimeaza ca sunt implicati in rezolvarea problemei.

&

Catalin VISCHI

Articolul GREU DE VANDUT – Ruina fostului Palat Episcopal greco-catolic din Baia Mare, scoasa din nou la vanzare pentru 673.553 lei apare prima data in 2mnews.

Comments