Greva din Educatie continua si marti, cand e anuntat un mars cu 20.000 de profesori in Capitala. Sin...


Greva din Educatie continua, dupa ce noile discutii de luni, 29 mai, dintre Marius Budai si sindicalisti nu au dus la un rezultat. ,,Protestul de maine se va tine. Nu exista niciun motiv sa renuntam la el", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie, Marius Nistor, dupa negocierile cu ministrul muncii. Marti sunt programate proteste in toata tara, iar la marsul din Bucuresti e anuntata prezenta a 20.000 de angajati din Invatamant, care vor merge de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni.


UPDATE ora 22.00: Guvernul a venit cu o noua oferta pentru profesori. Este vorba despre 2.000 de lei, suma neta, pe care cadrele didactice o vor primi in doua luni, iunie si octombrie.


,,Am primit o oferta mai buna. Practic, masurile pe termen scurt de tranzitie, acel element numit sustinere pentru cariera didactica in educatie, s-a imbogatit din punct de vedere financiar cu aproape 1.500 de lei. Adica 2.000 de lei pentru prima parte pe 5 iunie, pe care ii poate folosi salariatul unde doreste, si a doua parte inca 2.000 ca prima pentru dezvoltarea carierei", a spus Anton Hadar, liderul Federatiei Nationale Sindicale ,,Alma Mater", la Antena 3.


,,Asta inseamna in bani 571 de lei pe luna pana la aparitia noi legi a educatiei. Insa problema spinoasa este legea salarizarii pe anul viitor", a adaugat acesta.


UPDATE ora 16.00: Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ca nu va exista niciun elev fara situatie incheiata si fara posibilitatea sa dea examenele, daca se afla in clasa a VIII-a sau a XII-a.


,,Exista solutii, in cazul in care aceasta perioada se prelungeste. Vom prelungi si noi anul scolar. Nu exista varianta in care sa nu finalizam in conditii bune anul scolar, sa nu se incheie mediile, sa nu se desfasoare examenele nationale. Toate se vor desfasura, chiar daca asta inseamna prelungirea anului scolar", a spus Ligia Deca.


UPDATE ora 15.35: Simion& Hancescu, presedintele FSLI, a declarat dupa iesirea de la negocieri ca greva continua. ,,Vrem sa ni se garanteze printr-un act normativ ca un profesor debutant va avea un salariu cel putin egal cu cel mediu pe economie", a spus el, precizand ca asteapta o intrevedere cu presedintele Klaus Iohannis pentru a clarifica situatia cadrelor didactice.


El a precizat ca sindicalistii au cerut la negocieri sa creasca salariile pana la finalul anului, dar raportat la salariul minim de 3.000 de lei.


,,Ca varianta pentru cresterea salariilor pana la finalul anului, le-am propus sa se aplice articolul 12 din legea 153. Mai concret, coeficientul de ierarhizare 1 sa fie multiplicat cu 3.000 de lei, cat e salariul minim pe economie si nu cu 2.500 cat este acum", a mai spus Hancescu, precizand ca a ramas ca ministrul Muncii sa prezinte premierului Ciuca si celor din coalitie noua propunere, pentru analiza.


,,Protestul de maine se va tine. Nu exista niciun motiv sa renuntam la el", a spus si presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie, Marius Nistor, la finalul discutiilor cu Marius Budai. El a precizat ca nu poate vorbi despre ,,un pas inainte" dupa noile discutii si ca singurii care pot decide acest lucru sunt profesorii.


UPDATE ora 15.25: Discutiile dintre sindicalisti si ministrul Marius Budai s-au terminat.


UPDATE ora 14.45: Cele trei mari federatii sindicale din invatamant i-au adresat presedintelui Klaus Iohannis, ,,in calitate de mediator intre stat si societate", solicitarea de a se intalni marti, 30 mai, cu Birourile Executive ale sindicatelor pentru a rezolva problema profesorilor, potrivit documentului publicat de Libertatea.


UPDATE ora 13.45: Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat inaintea negocierilor cu sindicalistii din Educatie ca este optimist, dar a precizat ca ,,nu stiu daca discutiile cu mine vor inchide greva".


,,Eu fac tot posibilul, ce imi sta mie in putere, ca ministru al muncii. Nu stiu daca discutiile cu mine vor inchide greva. Liderii coalitiei vor veni si ei cu un raspuns. Nu la Ministerul Muncii se decide ce inseamna cheltuielile la buget", a afirmat ministrul.


Cu referire la posibilitatea emiterii unei OUG prin care un profesor debutant sa aiba 4.000 de lei net, Budai a spus: ,,Din punct de vedere legal, am dat in studiu aceasta problema, sa vedem daca avem cum acoperi legal aceasta chestiune. Este clar ca atunci cand propui un minim pentru un profesor debutant, trebuie sa cresti grila in continuare. Bani niciodata nu sunt, dar de aceea avem un dialog, sa gasim varianta cea mai corecta pentru toata lumea".


UPDATE ora 12.10: Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie, Marius Nistor, a declarat ca se poate vorbi de amanarea examenelor, in contextul in care discutiile cu reprezentantii guvernului nu se vor finaliza in folosul cadrelor didactice.


,,Noi suntem intr-o actiune de protest, in greva. Cand va inceta protestul, totul va reintra in normal. Eu sper sa nu se ajunga in faza aceasta. Dar acum, exista aceasta posibilitate, de amanare a examenelor", a spus sindicalistul pentru Libertatea, inaintea negocierilor de la ora 14.00.


El a precizat ca nu vrea ca ministrul Marius Budai sa vina cu promisiuni, ci cu un OUG concret, care insa nu se poate da astazi. Intrebat de Libertatea ce se va intampla, in contextul in care Ordonanta nu poate fi data zilele viitoare, sindicalistul a raspuns ca greva si protestele profesorilor vor continua.


,,Este problema guvernantilor. Nu acceptam promisiuni fara acoperire. Totul depinde de solutia pe care o ofera Guvernul, iar aceasta solutie trebuie acceptata de colegii nostri. Ei decid cand se suspenda actiunea de protest", a adaugat Marius Nistor.


UPDATE ora 11:50: Simion& Hancescu, presedintele FSLI, a spus pentru Libertatea ca ,,cerinta numarul unu" la negocierile care vor avea loc la Ministerul Muncii, cu incepere de la ora 14.00, este un act normativ care sa garanteze ca noua lege a salarizarii va prevede ca un profesor debutant va avea 4.000 de lei net, ,,altfel, nu avem ce discuta".


,,Mandatul nostru este foarte clar. Daca ne vine cu un proiect de ordonanta in care spune ca salariul profesorului debutant va fi cel mediu brut pe economie in noua lege, este in regula. Altfel, nu avem ce discuta. Nu stim ce vrea sa ne spuna domnul Budai. Poate vor sa dea o marire suplimentara fata de ce au dat ei cu primele acelea de 2.500...", a spus Hancescu.


UPDATE ora 11.00: Discutiile dintre ministrul Muncii, Marius Budai, si sindicalistii din Educatie vor incepe la ora 14.00, la sediul Ministerului Muncii.


Potrivit informatiilor ziarului, Budai nu le va face sindicalistilor alte propuneri fata de cele existente in prezent.


Discutiile vor fi legate de Legea salarizarii, nu se vor face propuneri imediate. Acestea sunt in principal atributul premierului, iar banii din buget sunt la Finante.


Surse din Ministerul Muncii pentru Libertatea, inaintea negocierilor:

Stirea initiala: ,,Deja vu! Greva continua!", au transmis duminica, 28 mai, intr-un comunicat de presa comun, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie ,,Spiru Haret".


Liderii celor doua federatii sindicale, Simion Hancescu si Marius Nistor, au spus ca Guvernul a venit cu aceleasi propuneri, respinse deja. ,,Dupa trei zile de pauza in negocieri, Executivul nu a venit cu o solutie care sa duca la stingerea conflictului din Educatie. Observam cum Guvernul, prin purtatorul sau de cuvant, propune aceleasi prime/vouchere pe care angajatii din invatamant le-au refuzat saptamana trecuta", au transmis sindicalistii.


Acestia au amintit solicitarile de la ultimele negocieri cu reprezentantii Guvernului, pe 25 mai:


Majorare salariala de 25%, in medie, pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unice;
Emiterea unei OUG prin care sa se garanteze ca, in noua lege a salarizarii, salariul profesorului debutant este egal cel putin cu salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 lei, adica 4.000 de lei net.

Budai, discutii cu sindicalistii pe legea salarizarii


Reactia sindicalistilor din Educatie vine dupa ce purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a reluat aceeasi propunere: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice si 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.


Dan Carbunaru a precizat ca ministrul Muncii, Marius Budai, va incepe luni dialogul cu reprezentantii sindicatelor, primii fiind cei din Educatie, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizarii.


Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, angajatii din sistemul de invatamant vor primi in mod diferentiat urmatoarele sume:


2.500 de lei, care reprezinta masuri de sustinere ce vor asigura un regim tranzitoriu pana la adoptarea noii grile de salarizare pentru personalul didactic si didactic auxiliar. Vor primi 1.000 de lei in iunie si 1.500 de lei in luna octombrie.
1.000 de lei pentru personalul nedidactic - 500 de lei in iunie si 500 de lei in septembrie.

,,Este dovada ca Guvernul trateaza cu mare seriozitate nevoile reale, asteptarile oamenilor are lucreaza in sistemul educational", a spus Carbunaru.


Potrivit informatiilor Libertatea, premierul Nicolae Ciuca i-a cerut duminica, 28 mai, ministrului Marius Budai sa se vada luni, 29 mai, cu sindicalistii din Educatie pentru ca legea salarizarii sa fie gata cat mai rapid, iar profesorii sa primeasca salarii marite inainte de 15 iulie.


Azi incep inscrierile pentru Bacalaureat


Conform calendarului, luni, 29 mai, incep inscrierile la examenul de Bacalaureat 2023, iar Ministerul Educatiei paseaza responsabilitatea pentru inscrieri directorilor de scoli.


,,Conform calendarului examenului de bacalaureat 2023, in perioada 29 mai - 7 iunie este programata inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen. Directorii unitatilor de invatamant care pot asigura resursa umana necesara acestui tip de activitate vor comunica parintilor si elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea inscrierii", se arata in comunicatul ministerului.


Greva generala a profesorilor a inceput luni, 22 mai, iar negocierile care au avut loc pana acum intre sindicate si Guvern au esuat. Vineri, premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca nu va demisiona pentru rotativa guvernamentala pana cand criza din Educatie nu se va rezolva.


Comments