Groapa de gunoi Vidra, pericol major pentru sanatatea oamenilor. Detalii socante despre neregulile d...

In capitala Romaniei se produc, anual, peste un milion de tone de deseuri. Pana de curand, acestea ajungeau in trei gropi de gunoi: Vidra, Chiajna si Glina. Insa aceasta din urma a fost inchisa anul trecut pentru ca nu respecta normele de mediu. Groapa de gunoi de la Chiajna va fi si ea desfiintata, dupa ce Tribunalul Bucuresti a anulat autorizatia. Astfel ca singura varianta de depozitare a deseurilor din Capitala ramane Vidra. Aceasta platfoma este administrata de Eco Sud SA, una dintre cele mai mari firme din domeniu.

Directorul adjunct Eco Sud, Roxana Manea: "Depozitul Vidra functioneaza din anul 2001 si deserveste, as putea spune, intreg municipiul Bucuresti. Are contracte comerciale cu firmele de salubritate care asigura serviciul la nivelul muncipiului Bucuresti, dar si pe raza judetului Ilfov."

Din pacate insa, oamenii care locuiesc in apropierea gropii de gunoi Vidra traiesc un cosmar de doua decenii.

"Toate localitatile din jurul gropii de gunoi au ajuns sa nu aiba apa potabila, nu avem aer curat. Locuiesc la 600 de metri distanta fata de acest munte de gunoi care ne polueaza si ne distruge ecosistemele si vietile. Dimineata, ma trezesc in miros de groapa de gunoi, de gunoi alterat, de dioxid de carbon, de sulf, de toate mirosurile din lume", a declarat un locuitor care are casa in apropiere.

"Nu este mai mult de un kilometru de la groapa de gunoi. Ne deranjeaza foarte mult mirosul, este insuportabil. Sunt zile in care nu putem sa iesim afara din case. Au venit odata de au luat probe de apa, dar cum au fost ele si unde au ajuns, numai Dumnezeu stie", spune un alt locuitor.

Probele care au fost prelevate au scos la iveala insa detalii socante.

Gabriela Nae, reprezentantul unei asociatii de mediu: "Impactul asupra sanatatii si vietii cetatenilor este foarte puternic, in sensul ca, pe langa faptul ca se simt mirosuri dubioase, este vorba despre consecintele pe care aceasta groapa de gunoi le are asupra panzei freatice, asupra solului, in special asupra localitatilor din vecinatate, respectiv comuna Berceni, comuna Vidra, comuna Jilava. Captarea levigatului nu se face cum trebuie, nu exista o capacitate pe masura volumului de deseuri, acolo s-a depozitat mult mai mult gunoi decat ar fi trebuit si din cauza aceasta cantitatea de levigat, de scursura, de gunoi este mult mai mare si nu au unde sa capteze acest levigat. Este vorba despre cel putin doua gaze foarte puternice, care au fost mentionate inclusiv in studiul de impact asupra sanatatii populatiei facut de Institutul de Sanatate Publica inainte de emiterea autorizatiei integrate de mediu, unde s-a mentionat ca etilmercaptanul si hidrogenul sulfurat care sunt inhalate permanent de catre populatie au consecinte dezastruoase asupra corpului uman."

Medicii spun ca localnicii se expun unui dublu risc: sunt poluati atat chimic, cat si biologic.

"Poate sa provoace adevarate cataclisme intr-un organism, mai ales daca pacientul are imunitate deficitara, iar copiii, varstnicii si cei cu boli cardio-vasculare, respiratorii, neurologice sunt cei mai afectati. Astfel de poluare biologica poate sa ii aduca in stare grava la spital, chiar si cu soc toxico-septic", a atras atentia medicul Tudor Ciuhodaru.

Poluarea nu este insa singura problema pe care o ridica depozitul ecologic EcoSud.

"Groapa de gunoi de la Vidra functioneaza de aproape doua decenii in baza unui contract de concesiune prin care Primaria comunei Vidra punea la dispozitie acestei societati acest teren pentru a exista oportunitatea de depozitare a deseurilor. In 2006, acest contract a fost reziliat de catre Primaria Vidra. Din acel moment, intreaga activitate de functionare a celor de la Eco Sud este abuziva si ilicita", a declarat avocatul Mihail Boldea.

Garda de Mediu a efectuat numeroase controale in aceasta zona. Sanctiunile au fost pe masura neregulilor gasite.

"S-a aplicat o amenda de 100.000 de lei, pentru neconformitati s-au dat masuri care s-au regasit intr-o plangere prealabila care poate conduce la suspendarea autorizatiei de mediu pentru neconformare in termenul de 60 de zile impus", a mentionat Marian David, comisar la Garda Nationala de Mediu.

Romania poate ajunge la Curtea de Justitie a Uniunii Europene din cauza problemelor privind poluarea. Tara noastra a primit deja un avertisment din partea Comisiei Europene. In acest document, expertii arata autoritatile nu au facut, de mai bine de sase ani, niciun progres in ceea ce priveste colectarea si depozitarea deseurilor.

Comments