Guvernul anunta noi masuri de plafonare pe o piata esentiala din energie. Anuntul PSD

Guvernul anunta noi masuri de plafonare pe o piata esentiala din energie. Anuntul PSD

Guvernul anunta noi masuri de plafonare pe o piata esentiala din energie. Anuntul PSD

"Schema de plafonare a preturilor pentru consumatori, introdusa de Guvernul condus de Marcel Ciolacu si prelungita pana la 31 martie 2025, a impiedicat o explozie a preturilor, a dus la reducerea inflatiei si le-a oferit consumatorilor casnici si economici predictibilitate privind sumele platite. Activitatea companiilor din domeniul energiei nu a fost afectata, ci au inregistrat profituri importante. In plus, ANRE a pus in dezbatere publica un nou proiect de ordin care propune modificari semnificative in mecanismul de decontare a tranzactiilor din piata de echilibrare. Astfel, se vrea schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, respectiv in loc de principiul pretului marginal sa fie folosit temporar principiul pretului de oferta, reducandu-se astfel costurile de echilibrare ale sistemului energetic national. Pe scurt, nici un jucator nu va primi mai mult decat pretul pe care il solicita, iar oferta cea mai mare, folosita incepand cu 2020, nu va mai fi decisiva pentru intreaga piata", se mai arata in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, noul sistem, care va avea drept efect temperarea preturilor dezechilibrelor din decontarea in piata de echilibrare, urmeaza sa fie folosit pana la conectarea la platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2026.

"Prin aceasta noua initiativa, Executivul urmareste mentinerea beneficiilor aduse de masurile de plafonare intr-o perioada de scumpire generalizata ampla pe pietele angro de energie electrica, in conditii de crestere ampla a consumului din cauza caniculei, de diminuare a productiei si de explozie a importurilor Ucrainei", transmit reprezentantii PSD.

O alta masura vizeaza modificarea duratei perioadelor de proba pentru instalatiile de producere a energiei, in functie de categoria acestora.

"Totodata, se propune remunerarea energiei injectate in retea cu pretul PZU inregistrat in intervalul de decontare in care a fost produsa, dar nu mai mult de 400 de lei/MWh, aceasta valoare fiind pretul de referinta considerat si in cadrul metodologiei aplicate conform OUG 27/2022 pentru calculul contributiei la Fondul de Tranzitie Energetica. In prezent, aceste centrale nu au obligatia sa notifice puterea produsa in piata de echilibrare si primesc contravaloarea energiei injectate la media pretului PZU din ultimele 90 de zile", indica sursa citata.

Comments