Guvernul tureaza motoarele

Guvernul tureaza motoarele

Viorica Dancila promite ca isi da demisia daca nu intra in turul doi. In acelasi timp a pasat responsabilitatea campaniei electorale pe umerii organizatiilor judetene. In functie de rezultatele obtinute in fiecare judet va depinde soarta presedintelui de organizatie.

Rezultate slabe inseamna demitere pe toata linia, de la presedintele partidului la fiecare lider local cu rezultate slabe. Demisia presedintelui PSD inseamna si demisia premierului? La PSD asa s-au petrecut lucrurile pana acum.

Nu se poate spune ca strategia nu este bine gandita politic. Responsabilizarea intregului lant de conducere va avea drept consecinta mobilizarea generala.

Pana la euroalegerile din 26 mai PSD era recunoscut ca o masinarie de vot, un bolid electoral care rupea totul in cale. Hopul de la ultimele alegeri l-a trezit la realitate. Este adevarat ca esecul poate fi pus pe seama lui Liviu Dragnea, el fiind cel ce a condus campania electorala, inchiderea lui survenind a doua zi dupa alegeri.

Un simplu plan nu este insa de ajuns pentru a asigura victoria in primul tur al prezidentialelor. Strategia este mai ampla si implica negocieri care sa asigure o majoritate parlamentara sigura in cazul demisiei guvernului Dancila. In acest sens trebuie intelese negocierile cu Pro Romania pentru intrarea la guvernare. ALDE, cu toate ca PSD a refuzat oferta lui Tariceanu de a fi acceptat candidat comun al coalitiei de guvernare, se vede obligat sa ramana la guvernare pentru ca altfel dispare ca partid. Trecerea lui in tabara PNL-USR ar anula toate principiile enuntate de Tariceanu ca opozant al lui Iohannis, ca un critic al „statului paralel” si aparator al drepturilor incalcate prin abuzurile institutiilor de forta.

Pro Romania probabil va accepta sa intre la guvernare din toamna, dar va avea si un candidat prezidential ce o va concura pe Viorica Dancila. La fel va proceda si ALDE. Prin urmare sansele ca Viorica Dancila sa intre in turul doi scad din cauza aliatilor, insa prin demisia premierului intelegem ca nu se sparge coalitia de guvernare. Sansa de a fi desemnat premier Tariceanu sau Ponta devine plauzibila. Nu este exclus ca pe parcursul campaniei prezidentiale sa auzim de un tandem Dancila-Ponta sau Dancila-Tariceanu.

Nu trebuie uitat ca alegerile prezidentiale premerg alegerile locale si in acelasi timp le pregatesc. Victoria unui candidat al dreptei, Iohannis sau Barta, obliga PSD, ALDE si Pro Romania sa stranga randurile pentru a ramane la guvernare. Colaborarea lor va da roade si la alegerile locale. Pentru ca atat primarii cat si presedintii de consilii judetene sunt alesi dintr-un singur tur foarte probabil vor avea candidati comuni. Acelasi lucru, in cazul alegerilor locale, se prefigureaza in unele judete si la PNL si USR-PLUS.

Este de domeniul evidentei ca guvernul Dancila anunta o serie de actiuni care seamana a reforma si restructurare deocamdata de sus in jos. Ministerele, agentiile, regiile de stat sunt suprasaturate de personal angajat pe criterii politice. Daca se taie in carne vie, si daca restructurarile vor cobori la nivel local, s-a putea ca Viorica Dancila sa prinda turul doi. Turarea motoarelor guvernarii, a administratiei centrale si locale pot face din Dancila un contracandidat redutabil al lui Klaus Iohannis.

Daca echipa care conduce campania prezidentiala a Vioricai Dancila isi extinde atributiile si da sfaturi si pentru eficientizarea activitatii guvernului, candidatul PSD poate intra in turul doi. Probabil se are in vedere si concentrarea tunurilor pe un singur contracandidat, pe cel care poate fi acuzat ca nu a facut nimic, adica pe Iohannis, ignorandu-l pe Dan Barna.

Comments