Heliski fara limite. Persoanele cu dizabilitati din echipa Caiac SMile au facut imposibilul posibil...

Stiti ce este cu adevarat special la persoanele cu nevoi speciale? CURAJUL!

Curajul de a merge mai departe in ciuda tuturor provocarilor si de a le face fata cu un zambet larg. Asta ii face cu adevarat speciali. Nu exista limite. Nu exista "nu pot". Nimic nu le sta in cale cand isi propun ceva. Nici macar un scaun rulant. Oamenii cu dizabilitati pot face orice. Pot cuceri cele mai inalte culmi, la propriu si la figurat. Ne demonstreaza asta Ionut Stancovici si membrii speciali ai echipei sale de la Asociatia Caiac SMile, printr-o experienta fantastica de heliski la Muntele Mic:

"Cand ii vad pe partie cat de mult se bucura, inteleg ca eu intotdeauna trebuie sa-i duc mai departe, mai departe. Am zis sa le fac o bucurie si sa facem impreuna o actiune mai atipica, intr-un loc mai greu accesibil, sa fie cu adevarat o experienta de neuitat care sa le dea incredere ca ei pot face orice. Ce fac eu pot face si ei!" - Ionut Stancovici, fondator Asociatia Caiac SMile.

Un elicopter. Muntele Mic. Persoanele cu dizabilitati din echipa Caiac SMile si tot curajul si pasiunea lor. Au zburat la propriu si la figurat. Au atins cele mai inalte culmi. Iar asta demonstreaza inca o data ca nu exista limite pentru persoanele cu nevoi speciale.

,,Educatia pe care ei ne-o dau cand suntem pe partie sau cand avem actiuni este una foarte importanta. Oamenii din jur vin la mine si imi spun: Wow, Ionut, nu am crezut ca voi vedea asa ceva. Eu aveam o frica pentru asa ceva, dar vazandu-i pe ei ca nu au teama, eu cum sa mai am?" - Ionut Stancovici.

Caiac Smile transforma prin sport dizabilitatile in abilitati

Prin intermediul sportului, Asociatia Caiac SMile transforma dizabilitatile in abilitati si temerile in zambete. Actiunea de heleski de la Muntele Mic este una fantastica si este un manifesto si un mesaj puternic pentru toate persoanele cu dizabilitati din Romania ca ele pot si ca pot face lucruri extraordinare alaturi de echipa Caiac SMile.

Asociatia are in desfasurare chiar in aceasta perioada proiectul ,,Tabere de schi adaptat", o extensie a proiectului de anul trecut ,,Si oamenii cu dizabilitati isi doresc sa schieze", insa la o scara mult mai mare.

Despre proiectul "Si oamenii cu dizabilitati isi doresc sa schieze"

In sezonul de iarna 2021-2022, Asociatia Caiac SMile a demarat proiectul ,,Si oamenii cu dizabilitati isi doresc sa schieze" , prin care a reusit sa accesibilizeze partii din intreaga tara pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii, prin dotarea acestora cu 13 monoschiuri.

Mai mult decat atat, au organizat evenimente la fiecare dintre partii si au instruit monitorii si salvamontistii in vederea folosirii monoschiurilor pe partiile de la Cavnic, Vatra Dornei, Cluj Napoca, Cheile Gradistei, Poiana Brasov, Busteni, Predeal, Paltinis. Iar odata cu accesibilizarea partiilor pentru persoanele cu dizabilitati, a aparut nevoia de a extinde sportul de iarna pentru ei la nivel de practicare independenta. Asociatia a facut un pas mare in acest sens, iar membrii speciali ai clubului Caiac SMile au devenit in iarna anului 2022 monitori de schi acreditati.

Iar in sezonul de iarna 2022-2023, 1000 de persoane cu nevoi speciale schiaza.

Pentru toate persoanele cu dizabilitati care isi doresc sa invete sa schieze independent, Asociatia a extins proiectul ,,Si oamenii cu dizabilitati isi doresc sa schieze", dar la un nivel mult mai mare. Pasiunea pentru aventura si dorinta de a face sport a persoanelor speciale i-a impresionat. Astfel, incepand cu sezonul 2022-2023, si-au propus sa ajunga la cel putin 1000 de persoane cu dizabilitati care vor sa se bucure de sezonul de iarna la schi.

Pentru fiecare tabara, cinci persoane cu dizabilitati locomotorii si insotitorii lor vor invata sa schieze independent folosind monoschiul. In cadrul unei tabere cu durata de 6 zile, beneficiarii se familiarizeaza cu toate conceptele cheie si de siguranta ale sportului, practica tehnici si procedee pe care, mai apoi, le vor consolida, programul avand ca finalitate practicarea schiului adaptat de catre acestia in mod independent.

Pe langa cele 40 de persoane inscrise in taberele speciale, membrii asociatiei vor fi disponibili pe partii si pentru alte persoane cu diferite deficiente, dornice de a invata sa schieze sau sa simta bucuria alunecarii pe zapada alaturi de un instructor care ii va plimba in monoschi. Programul de zi, care se va desfasura complementar, va cuprinde experienta completa a schiului adaptat la nivel de baza.

Impreuna suntem #limitless.

Filmul povestii il puteti vedea aici

https://www.facebook.com/watch/?v=956124075825995&extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=sharing

Campaniei i s-au alaturat: Mirela Retegan, Alex Dima, Catalin Maruta, Mihai Gainusa, Mihai Cioata

Comments