Hidir a venit si in 2024

Hidir a venit si in 2024

Uniunea Democrata Tatara a organizat si realizat cu sprijinul si finantarea Ministerului Culturii, proiectul Hidirlez la Venus Hipodrom Mangalia in perioada 10-12 mai 2024.

&

Comunitatea tatara s-a bucurat in cadrul festivalului de jocurile si sporturile traditionale inscrise in patrimoniul cultural imaterial al umanitatii pe lista UNESCO (mangala, Toguz kumalak / Tokuzkorgool, asyk atuu, bes asyk, arcul istoric/ traditional, taiak tartis – mas wrestling, kol kures, curse de anduranta etc), mancare si muzica traditionala (ansambluri si artisti locali si internationali), ateliere creative si mestesugaresti, lansare de carte- ,,Cantece tataresti din Crimeea" si seara culturala traditionala ,,The World of Tatar" ce a marcat intr-o atmosfera deosebita, Ziua Limbii Tatare si Surghiunul. Atmosfera a fost infrumusetata de ansamblul tatar din Vetovo- Bulgaria si artistii tatari dobrogeni-Genghiz Cutlacai, Mesut Baubec, Elfin Regep si Naim Ersin care au incantat inimile participantilor.

Participarea si implicarea grupului de reconstituire istorica Nokors a pus in valoare cultura tatara pentru public, in cadrul activitatilor si atelierelor traditionale creative si mestesugaresti unde participantii au invatat sa traga cu arcul, sa se delecteze cu creatii traditionale tataresti in cadrul atelierelor creative, sa experimenteze caligrafia mongola si diferite tehnici artistice tataresti. Dupa caderea serii, samani si razboinici au indeplinit ritualul de chemare a strabunilor in jurul focului ca acum o mie de ani.
Festivalul s-a bucurat de participarea unor invitati din Turcia, Crimeea Ucraina si Bulgaria.
Obiectivele proiectului care imbratiseaza cultura turcico-tatara printr-o serie de activitati interactive a avut tendinta de a crea un nou stimul intercultural capabil sa promoveze dialogul intercultural, bogatia cunoasterii si convietuirii interetnice, in cautarea unui teren de confruntare a posibilitatilor si contradictiilor, un loc in care arta, cultura si jocurile traditionale inscrise in patrimoniul cultural UNESCO, mancarea si muzica traditionala au devenit un instrument de comunicare, proximitate si intelegere intre oameni, dincolo de apartenenta lor geografica, religioasa, culturala.

Proiectul HIDIRLEZ 2024 a urmarit si a realizat transmiterea valorilor culturale mai ales in randul tinerilor si copiilor aducand o contributie valoroasa in promovarea si cunoasterea culturii etniei turcice-tatare si a diversitatii culturale ca o valoare pozitiva spre o educatie interculturala la nivel national si international.
De asemenea, Scoala Gimnaziala Uruguay a adus o contributie valoroasa la educatia si implicarea copiilor si a tinerilor la cunoasterea, transmiterea, recuperarea, conservarea si valorificarea traditiilor etnice tatare prin participarea activa si implicarea elevilor in cadrul proiectului.

UDT a reusit si anul acesta sa transforme un spatiu mare-Hipodromul Mangalia, intr-un spatiu intercultural unde cursele de cai organizate de partenerul nostru RNP-ROMSILVA D.C.E.A.C.R.A.-Herghelia Mangalia au completat mediul cutural-istoric tatar, dand o alta valoare si un interes deosebit pentru simbolul lumii turcice „aripile tatarului”.

The post Hidir a venit si in 2024 appeared first on Cotidianul RO.

Comments