HOTIA PROSTULUI – Petrogolanii

HOTIA PROSTULUI – Petrogolanii

HOTIA PROSTULUI Din jurnalul Mioritei n-a lipsit niciodata subiectul redeventelor la petrol si gaze. Noi, romanii, ne-am resemnat in fata mortii economice, dar am afisat mereu, cu curaj, o minuscula razvratire: de ce nu marim, totusi, taxele pe resurse?

Petrom, de pilda, o companie-mamut pentru estul Europei, care, pe langa rafinarii, instalatii de extragere, de transport, de stocare, pe langa uzine de ingrasaminte, puturi, depozite, benzinarii, detinea si proprietatea deplina a resurselor de petrol si gaz pe care le exploata, a fost vanduta pe un pret mai mic ca spaga. Statul roman a primit 668,815 milioane de euro si atat. OMV a mai venit cu aport de capital in valoare de 830,6 milioane de euro, dar banii au intrat in capitalul de lucru, deci au ramas la cumparator. Ca sa avem o idee a dezastrului trebuie spus ca, exact in aceeasi perioada, OMV analiza achizitia companiei MOL cu un pret de 10-12 miliarde de euro, in conditiile in care tot ce vindeau ungurii erau niste benzinarii.

Subevaluarea Petrom a fost facuta cu mana consultantilor Credit Suisse First Boston si ING Bank, sucursala Londra (pilotate de fosti agenti DIE), care au luat in calcul datoriile companiei si au stabilit pentru baril un pret de 22 de dolari pentru urmatorii zece ani. Pretul petrolului a crescut naprasnic in urmatorii ani, iar datoriile (370 de milioane de euro) au fost sterse de Guvernul Nastase prin chiar contractul de privatizare, fara sa se modifice valoarea companiei. Hotia a fost scrisa, asadar, in chiar corpul contractului, la vedere.

Ei bine, daca jaful originar a ocolit salile de judecata, amintirea lui a ramas. Si iata-l pe Basescu, populistul despotic, fluturand contractul de privatizare a rezervelor de petrol ca pe o dovada a crimei, intaratand populatia si promitand cresterea redeventelor, daca nu chiar nationalizarea OMV-Petrom. Contractul era securizat pe zece ani, iar Basescu s-a vazut nevoit sa se multumeasca cu circul, chiar daca, atunci cand a expirat termenul, in 2014, era inca in functie. A venit apoi Ponta, rotind si el deasupra capului buzduganul maririi redeventelor, pana cand si-a luat zborul, cu tot cu promisiune, ca un elicopter. Anul 2014, cel in care contractul cu OMV putea fi renegociat, a fost asteptat de public asa cum a fost asteptata predarea Hong Kong-ului catre China. Dar dorinta s-a stins ca prin minune, vocile dreptatii au disparut, iar Guvernul Ponta s-a retras in ceturile suspiciunii tarand dupa el contractul cu clauzele neatinse.

Saptamanile trecute, cu prilejul unui atac de rutina la adresa evazionismului multinational, premierul Tudose a ridicat de pe jos torta redeventelor si a agitat-o cu sete, anuntand ca va creste taxa petrolistilor cu 20%. Nici vorba. In noul proiect de lege pentru ,,reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale" nu e nimic schimbat. Sugatorii subsolului isi vad de treaba, merg mai departe cu redeventele mici. Nici macar nu s-au deranjat sa dezbata proiectul fiindca, pentru ei, in afara marcii de sampanie, nu e nimic de dezbatut.

Intrebarea care se pune e urmatoarea: vorbim despre hotie sau despre prostie? Iar raspunsul e da. Vorbim despre specia cea mai periculoasa de hotie: hotia prostului. Hotia prostului nu afecteaza doar spatiul personal, prin mita alocata unui grup restrans, ci se revarsa asupra tuturor. Ca o pietricica aruncata de un idiot pe o panta cu grohotis, hotia prostului antreneaza bolovanii din jur, cumuleaza efectul de rostogolire si transforma totul intr-o avalansa care acopera valea. Romania are ghinionul sa fie asezata intr-o vale istorica, apreciata de turistii internationali tocmai pentru avalansele ei.

Doru Buscu

The post HOTIA PROSTULUI – Petrogolanii appeared first on actualmm.ro.

Comments