Hram si Sfanta Liturghie Arhiereasca in Parohia ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Baia Mare

Hram si Sfanta Liturghie Arhiereasca in Parohia ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Baia Mare

Hram si Sfanta Liturghie Arhiereasca in Parohia ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Baia Mar...

Incercand sa vorbesti despre ingeri, incepi sa resimti o materialitate a cuvintelor. Despre ei ai putea vorbi doar in cuvinte intangibile – cu gandul, cu auzul, cu vederea; intr-o limba inefabila, daca aceasta ar fi cu putinta sa existe… In fata unui inger al lui Dumnezeu se cutremura toate legiunile de draci. Caci diavolii sunt multi, dar sunt singuri. Pe cand ingerul celui mai umil pamantean are in spatele lui intregul sobor al Imparatiei Cerurilor.

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este cea mai importanta sarbatoare inchinata Sfintilor Ingeri. De la biserica stavropighiei constantinopolitane de la Peri si pana in vremea noastra, sute de biserici din Maramures si Satmar i-au avut si ii au ca ocrotitori. O astfel de biserica este si cea din cartierul Vasile Alecsandri din Baia Mare. Azi, 8 noiembrie 2020, de ziua hramului, cei doi vrednici preoti slujitori - parintele paroh Andrei Pop, inspector eparhial, si parintele profesor Adrian Gavra, inspector scolar - , impreuna cu multimea credinciosilor, l-au avut in mijlocul lor pe Preasfintitul Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului. Pe o vreme insorita, in pridvorul lacasului de cult, in fata aleilor generoase, dar neincapatoare, Preasfintia Sa a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un onorant sobor de preoti si diaconi. Ii amintim pe Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial, Pr. Virgil Jicarean, consilier eparhial, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, Arhid. Ionut Todorca, consilier eparhial, Arhid. Vlad Verdes, inspector eparhial, Diacon Vasile Nuszer. Raspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat cu multa daruire de domnul Ionut Babici-Buda, ostenitor si in cadrul Sectorului Cultural al Episcopiei.

De pe frumoasa esplanada a bisericii, privind spre cupola Catedralei Episcopale, care vegheaza de departe, maiestuos si ocrotitor, ca o cucernica imparateasa bizantina, peste cartier si peste oras, Preasfintitul Parinte Iustin a inceput sa le talcuiasca numerosilor credinciosi pericopa Duminicii a XXIV-a dupa Rusalii. Mantuitorul Se intorcea, peste mare, din tinutul gadarenilor, de unde fusese propriu-zis alungat, de locuitorii cetatii Gadarei, pentru paguba turmei de porci… Se intoarce in cetatea Lui, in Capernaum, unde era asteptat de o mare multime de oameni. ,,Asadar unii L-au alungat, ceilalti Il asteptau. De ce Il asteptau? Pentru ca aveau cu ei foarte multi bolnavi, dar, mai ales, pentru ca doreau sa-L asculte, caci vorbea cum n-a vorbit nimeni vreodata; pentru ca simteau ca le ofera compasiune, iubire, pace si iertare." In acea multime se afla si mai-marele sinagogii din Capernaum. Mai-marele unei sinagogi era un demnitar de rang inalt din elita politico-religioasa a poporului iudeu. Demnitarii de atunci ai poporului - carturarii si fariseii - nu veneau cu multimea la Hristos. Il sfidau; nu-L iubeau, Il denigrau. Dar, pentru vremea lui – si pentru vremurile noastre – , Iair era un demnitar atipic. ,,Ca orice om, orice demnitar, de orice rang ar fi, poate sa aiba in viata suferinte, boli si necazuri. Si sa aiba nevoie de Dumnezeu, de ajutorul Lui. De aceea era Iair in popor." Facandu-si loc printre miile de oameni, a ajuns in fata Mantuitorului. ,,Si el, demnitar de rang inalt, a cazut in genunchi in fata lui Hristos, pentru ca avea o mare si unica durere: avea o singura fiica si aceasta era pe moarte. O singura fiica si era pe moarte! Ce inseamna o singura fiica? Viitorul familiei, mostenitoarea a tot ce au agonisit intr-o viata. Ce durere era in sufletul lui! De aceea s-a si smerit atit de tare: a cazut in genunchi in fata lui Hristos si L-a rugat sa vina sa puna mana peste fiica lui, crezand si marturisind ca se va face bine. Aceasta este prima scena, zguduitoare, a pericopei"…

O femeie, care de doisprezece ani avea scurgere de sange, isi cheltuise toata averea cautand sanatatea, insa medicii nu putusera sa o vindece. Dar ,,s-a infiripat in mintea ei credinta ca daca se va atinge de Hristos se va vindeca. Si s-a dus si ea, ca Iair, prin multime. Si s-a atins de vesmintele lui Iisus. Multi se imbulzeau in jurul Mantuitorului, dar ea s-a atins, in taina, de vesmintele Lui." ,,Cine s-a atins de Mine?… Puterea vindecatoare, care iesise din Mantuitorul, era raspunsul la puterea credintei celei vindecate. Femeia, vazand ca fapta ei a fost descoperita, a cazut inaintea Lui si I-a spus necazul pe care il avusese. Iar Domnul ii confirma: ,,Credinta ta te-a mantuit".

In acest timp, a venit un slujitor al lui Iair, aducandu-i sfasietoarea veste ca fiica lui murise, deci ,,nu mai supara pe Invatatorul", nu mai are rost. Dar, auzind, Mantuitorul s-a intors spre tatal indurerat si i-a spus: ,,Nu te teme; crede numai si se va izbavi". Si a crezut Iair. A crezut cu o credinta mai puternica decat boala si decat moartea. Si a facut posibila minunea.

,,In pericopa evanghelica de azi intalnim doua dureri mari. Dar credinta celor doi - a lui Iair si a femeii bolnave - premerge vindecarii si minunii. Cand incepem sa-I cerem lui Dumnezeu ajutorul - intr-o situatie limita, intr-o situatie de deznadejde, de tulburare, de incercare, de mare povara, de stramtorare – , gandul nostru a si ajuns la El. Cand incepem sa rostim rugaciunea - cheia care deschide portile milostivirii – , ea a ajuns deja la Dumnezeu. Si ce se intampla atunci cu noi? Ce s-a petrecut cu aceste doua persoane din Evanghelie? Ce se intampla cu noi, de fapt, cand incepem sa credem, sa ne rugam, sa ne punem nadejdea in Dumnezeu? Mintea noastra se limpezeste, inima noastra se incalzeste, viata noastra se lumineaza. Si incepem sa nu mai deznadajduim; avem un suport, avem o incredere." Acest lucru se intampla cu noi in Biserica. Prin rugaciunile pe care le facem, trimitem credinta noastra la portile milostivirii si iubirii lui Dumnezeu. ,,Si asa se intampla minunea. Numai sa credem, sa continuam sa credem, sa nu ne indoim. Oamenii care stiu sa se roage supravietuiesc; oamenii care cred se vindeca".

,,Cerul nu e pustiu. Cerul intreg, miliardele de galaxii, sunt populate de miliarde si miliarde, de miliarde de miliarde de ingeri, ostiri ingeresti. De la cei mai apropiati de Dumnezeu, heruvimii si serafimii, care stau in jurul Tronului de foc al Preasfintei Treimi, si pana la arhanghelii si ingerii care tin legatura cu oamenii. Cerul nu-i pustiu… Pamantul, cerul, universul intreg, si ingerii, sunt opera lui Dumnezeu. Omul este capodopera lui Dumnezeu. De ce? Pentru ca face parte din doua lumi: cu trupul din pamant, din lumea materiala, si cu sufletul din cer, din lumea spirituala. De aceea e capodopera. E unic." Ingerii lui Dumnezeu sunt slujitorii omului. De aceea omul este deasupra ingerilor. Caci Hristos, venind, fire omeneasca a luat si, mantuind-o, a dus-o, prin Inaltare, pentru vesnicie, in sanul Sfintei Treimi. Ingerul slujeste omul si mantuirea lui. ,,De aceea ii cinstim pe ingeri, pentru ca sunt aproape de noi. Ei sunt cei care ne insotesc de la Botez, de cand devenim crestini, pana la mormant. Copiii sunt ingerii vazuti ai unei familii, ai unui popor si ai Bisericii; ingerii vazuti sunt pruncii. Prima rugaciune pe care o invata copiii nostri este <>. Pentru ca noi credem in existenta ingerilor, trimisi de Dumnezeu sa ne ocroteasca, sa ne insoteasca, sa ne inspire, sa ne apere de ce-i rau. Ingerii apara omul, apara familia crestina, apara bisericile care sunt inchinate lor, apara orasele care le sunt inchinate, apara tarile si popoarele."

Dumnezeu vrea sa fim luminati, sanatosi, integri, traitori in pace, bucurie, liniste, libertate si demnitate; sa ne ducem viata cu responsabilitate. Ne daruieste lumina darului Sfantului Duh, ingerul nostru pazitor si sfantul nostru ocrotitor, al carui nume il purtam. Sa ne rugam, dar, lui Dumnezeu, ca sa raspunda credintei noastre, credintei puternice a poporului roman, si sa ne ocroteasca.

Solemnitatea sarbatorii a fost marcata si prin acordarea de alese distinctii. Astfel, Consiliului Parohial i-a fost acordata Diploma Omagiala. Aceeasi distinctie a fost acordata Consiliului Judetean Maramures si Primariei Municipiului Baia Mare, prin persoana domnului primar Catalin Chereches. Corului parohiei, reprezentat de domnul dirijor Ionut Babici-Buda, i-a fost acordat Ordinul ,,Preot Nicolae Gherman". Pentru activitatea jertfelnica pusa in slujba semenilor, mereu si cu staruinta acum, in vremuri de pandemie, doamnei doctor Alina Rus, sefa Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Dr. Nicolae Rusdea" Baia Mare, i-a fost acordat Ordinul ,,Justinian Arhiepiscopul". La final, in cuvinte emotionante, parintele paroh Andrei Pop i-a multumit Preasfintiei Sale pentru darul prezentei, oferindu-i din partea sa, a colegului de slujire si a tuturor credinciosilor o icoana a Sfintilor Arhangheli si o frumoasa bedernita.

Dincolo de granita privirii, cei de-a pururea buni strabat distanta dintre vremurile de jos si vesnicia cea de Sus, facand simtita, prin zborul lor, in lume, adierea Duhului Sfant.

B. Roatis

Post-ul Hram si Sfanta Liturghie Arhiereasca in Parohia ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Baia Mare apare prima data in Graiul Maramuresului - Cotidian independent al judetului Maramures.

Comments