Huiduielile de la concertul Coldplay de la Bucuresti, in presa internationala: ,,S-au reaprins dezba...


Prezenta pe scena la concertul Coldplay de la Arena Nationala din Bucuresti, de pe 12 iunie, a tanarului cantaret de manele Babasha, 22 de ani, a fost primita cu huiduieli de mare parte a spectatorilor. Momentul a fost comentat si in presa internationala.


,,Huduielile pentru artistul rom invitat la spectacolul Coldplay din Bucuresti reaprind dezbaterea despre rasism din Romania", a notat Euronews.


,,Manelele au o istorie lunga si sunt adanc inradacinate in traditiile comunitatii de romi. De fapt, manelele clasice dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand au fost aduse in Romania ca muzica de dans de romii din Istanbul", scrie site-ul postului paneuropean.


Desi sunt apreciate de mase largi, criticii iau manele in deradere, oprobriul mergand atat de departe, incat unele orase din Romania le-au interzis in spatiile publice.


Euronews:

Postul scrie ca, in martie 2010, Primaria municipiului Cluj-Napoca le-a interzis taximetristilor sa asculte genul in timpul serviciului, in timp ce aceeasi regula a fost aplicata si la Galati impotriva operatorilor sai de transport public.


,,Si Madonna a fost huiduita cand a vorbit despre discriminare"


Respingerea persistenta a manelelor face parte din sentimentele rasiste larg raspandite fata de romi, mai scrie Euronews.


Zeljko Jovanovici, unul dintre cei mai importanti activisti europeni pentru drepturile romilor si presedinte al Fundatiei Romilor din Europa, a declarat ca ,,aceasta nu este o stire in Romania. Acum cativa ani, Madonna a avut un concert in Romania si a ales sa vorbeasca impotriva discriminarii antiromi si a fost huiduita".


,,Retorica antiroma a devenit o modalitate usoara pentru politicieni de a infuria publicul si de a obtine capital politic", insista Jovanovici.


In cele din urma, in a doua seara a spectacolelor trupei rock la Bucuresti, solistul Chris Martin a deschis concertul spunand ca este ,,socat, trist si furios. Oamenii trebuie tratati in mod egal". Publicul a dansat, iar momentul a fost urmat de lungi aplauze pentru interpretul roman, a observat Euronews.


,,Manelele sunt controversate din cauza versurilor vulgare si misogine"


,,Manelele sunt controversate din cauza versurilor vulgare si misogine", a notat si site-ul publicatiei britanice The Independent, in relaterea despre situatia de la concertul Coldplay.


,,Invitatul Coldplay a fost huiduit in Romania din cauza ca a cantat manele", a titrat si site-ul New Musical Express& (NME), o revista de muzica care apare din 1952.


La concertul sustinut de trupa rock britanica a doua zi in aceeasi locatie, Babasha a cantat din nou, dar cei 50.000 de spectatori nu l-au mai huiduit.


Melodia cantata de Babasha la concertul Coldplay, ,,Pai Naa", are aproape 7 milioane de vizualizari pe YouTube in 11 zile.


Comments