Ierarhi maramureseni Arhiepiscopul Vasile Costin al Targovistei, 40 de ani de la hirotonirea ca Arhi...

Luni, 20 ianuarie 2020, se implinesc 40 de ani de cand Arhimandritul Vasile Costin a fost hirotonit Arhiereu, devenind Episcop Vicar Patriarhal.
S-a nascut la 7 iulie 1938 in Satu Nou de Sus, in apropierea Baii Mari, din parinti tarani, buni credinciosi. Urmeaza scoala elementara si generala in satul natal, dupa care, intre 1954-1959, studiaza la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, fiind sef de an, datorita faptului ca era un elev eminent. Dupa seminar da admitere la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care il urmeaza intre anii 1959-1963. Intre 1963-1966 urmeaza cursuri de doctorat la Institutul Teologic din Bucuresti, disciplina Liturgica, iar apoi, intre 1967-1972, studii de specializare la Facultatea de Teologie a Universi-ta-tii din Atena si la Institutul de Arheologie Copta din Cairo. Isi sustine teza de doctor in Teologie la Atena, in martie 1972, desavarsindu-si parcursul universitar in capitala Greciei, prin sustinerea tezei de doctorat cu titlul ,,Cultul Bisericii Copte in comparatie cu cel al Bisericii Ortodoxe", lucrare publicata in acelasi an la editura ,,Soukis" din Atena. Doctoratul i-a fost echivalat la Bucuresti, in 21 martie 1974.
Ca teolog cu inalta pregatire, a fost Documentarist la Sectorul Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Romane (1969), secretar eparhial (1972-1973) si Vicar administrativ al Episcopiei Oradiei (1973-1975). A fost hirotonit diacon celib, apoi preot. In 1974 a fost tuns in monahism la Manastirea Izbuc din Bihor, iar apoi a fost hirotesit arhimandrit.
A fost numit, in 1 martie 1975, superior al Asezamintelor roma-nesti din Ierusalim si Iordan si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului.
Dupa aproape cinci ani de osteneala si realizari in Tara Sfanta, la propunerea Patriarhului Iustin Moisescu, a fost ales in unanimitate Episcop-Vicar patriarhal, in cadrul sesiunii de lucru a Sfantului Sinod din 10 decembrie 1979, succedandu-l in acest post pe vrednicul de pomenire Episcop Antonie Plamadeala, care fusese ales pentru a pastori Eparhia Buzaului.
Hirotonia intru Arhiereu a avut loc duminica, 20 ianuarie 1980, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, in prezenta a numerosi credinciosi, clerici si monahi. Sfanta Liturghie si Taina Hirotoniei au fost savarsite de Patriarh impreuna cu Arhiepiscopul Antim Nica al Tomisului si Dunarii de Jos si cu Episcopul-vicar Roman Ialomiteanul. De asemenea, au mai fost de fata Mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei, Episcopul Emilian Birdas de la Alba-Iulia si Episcopul-Vicar Epifanie Tomitanul de la Constanta. Printre personalitatile prezente s-a numarat si profesorul Nicolae Lungu, in calitate de dirijor al Coralei Patriarhale. Ca ierarh la Bucuresti, a fost, timp de 6 ani, intre 16 noiembrie 1982-1 august 1988, si rector al Institutului Teologic (1982-1987), precum si prese-dinte al Comisiei de pictura bisericeasca.
Dupa evenimentele din 1989 au urmat restatornicirea si infiintarea mai multor scaune episcopale in cuprinsul Patriarhiei Romane, intre primele numarandu-se cel din fosta Capitala a Tarii Romanesti. Astfel, in 3 septembrie 1991, dr. Vasile Costin a fost ales si in 22 septembrie 1991 inscaunat ca intaiul Arhiepiscop al Targovistei, orasul istoric al Munteniei avand din nou pastor bisericesc propriu, dupa mai bine de trei secole, de la 1668, cand Mitropolia se mutase definitiv la Bucuresti.
Odata ajuns in resedinta judetului Dambovita, Arhiepiscopul Vasile a depus mult efort impreuna cu preoti, profesori de teologie si personalitati ale vietii culturale ca sa restaureze insemnatul centru bisericesc de altadata. Cele dintai semne ale renasterii au fost organizarea eparhiei cu toate sectoarele administrative, infiintarea revistei ,,Lumina pentru suflet" si a scolilor de teologie care functioneaza pana in prezent: Seminarul Teologic ,,Sfantul Ioan Gura de Aur" si Facultatea de Teologie cu trei sectii. De asemenea, toate acestea au fost plinite de sfintirea a noi biserici si manastiri ctitorite sau refondate. Intrucat era si un ierarh-teolog, a continuat publicarea de studii, unul de referinta fiind monografia ,,Semnificatia icoanei bizantine in Ortodoxie", Targoviste, 1997.
In vremea celor opt ani de arhipastorire a slujit in mijlocul credinciosilor cu multa smerenie, discretie si modestie. A ramas in amintirea multor parinti slujitori ca ierarhul deschis, bland, delicat, care avea darul pacii, al iertarii si al intelegerii tuturor. Din grija pentru poporul credincios, isi sfatuia parinteste preotii sa fie buni si intelepti slujitori ai enoriasilor lor, ca acestia sa nu ajunga cu nemultumiri la Centrul eparhial. Iubea florile, era foarte sensibil si atent la copiii care participau la slujbe. Se oprea in dreptul lor si le spunea zambitor cate un cuvant, unii dintre ei, ca paraclisieri ai sfintelor altare, avand posibilitatea sa-i citeasca rugaciunile de multumire dupa Sfanta Impartasanie. Purtand crucea grea a reinnoirii eparhiei din judetul Dambovita, Dumnezeu a ingaduit si o suferinta fizica, pe care, asumandu-si-o cu rabdare, a plinit si mai mult cununa vietii sale de crestin si ierarh al Bisericii lui Hristos.
A facut parte din delegatiile Bisericii Ortodoxe Romane care au vizitat alte Biserici Ortodoxe (Patriarhia Ecumenica in 1974 si 1978, Biserica Rusa in 1980), a participat la a doua Conferinta presinodala pregatitoare a Sfantului si marelui Sinod panortodox (Chambesy, 1982), la a sasea Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Vancouver, 1983) si altele. A fost secretar General al Comitetului Central al Consiliului Mondial al Bisericilor.
A trecut la cele vesnice in 29 octombrie 1999. Slujba Prohodirii a fost savarsita de Patriarhul Teoctist impreuna cu alti 12 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, in prezenta multor credinciosi damboviteni si a majoritatii preotilor si monahilor din eparhie, in prima zi a lunii noiembrie.

Post-ul Ierarhi maramureseni Arhiepiscopul Vasile Costin al Targovistei, 40 de ani de la hirotonirea ca Arhiereu apare prima data in Graiul Maramuresului.

Comments