IGPF – Zeci de migranti, opriti la frontiera cu Serbia

IGPF – Zeci de migranti, opriti la frontiera cu Serbia

IGPF. Poliția de Frontieră informează că 28 de migranți au fost opriți la frontiera de sud-vest, iar o călăuză sârbă a fost reținută după ce polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

Potrivit unui comunicat al IGPF, o echipă comună, formată din polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, a depistat în noaptea de joi spre vineri 28 de migranți — 27 de origine siriană și un irakian, ce intenționau să intre ilegal în România, pe jos, din Serbia.

“Câteva ore mai târziu, polițiștii de frontieră au depistat și o posibilă călăuză, un cetățean sârb care se deplasa pe același traseu folosit de migranți, pentru reținerea căreia au folosit armamentul din dotare, fiind tras un foc de armă în plan vertical”, se arată în comunicatul remis vineri AGERPRES.

Sursa citată informează că, după miezul nopții, operatorul Sistemului Optronic de Supraveghere Attica (cu termoviziune) din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga a observat un grup de persoane care a trecut ilegal frontiera de stat din Serbia în România.

“Imediat s-a declanșat o acțiune tactică specifică polițienească împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, fiind depistate, în apropierea graniței cu Serbia, între localitățile de frontiera Comloșu Mic și Comloșu Mare, județul Timiș, mai multe persoane de origine afro-asiatică ce nu își justificau prezența în zonă”, precizează IGPF.

Persoanele respective au fost preluate și transportate la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Lunga, în vederea cercetărilor.

Polițiștii de frontieră au observat, câteva ore mai târziu, un bărbat care se îndrepta spre frontiera cu Serbia, pe același traseu urmat de grupul de migranți. El a fost somat, însă bărbatul nu s-a oprit, încercând să fugă spre teritoriul statului vecin.

“În conformitate cu prevederile legale în vigoare, polițiștii de frontieră au executat un foc de avertisment în plan vertical, moment în care persoana în cauză s-a supus somațiilor, fiind reținută și condusă la sediul sectorului pentru cercetări”, informează IGPF.

Din primele verificări s-a stabilit că grupul este format din 28 de persoane, 26 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 40 ani și doi copii, cu vârste cuprinse între 10 luni și 3 ani. Potrivit IGPF, din primele declarații și din documentele descoperite asupra adulților, a rezultat că 27 dintre aceștia sunt cetățeni sirieni și un irakian. De asemenea, s-a stabilit că bărbatul reținut câteva ore mai târziu este cetățean sârb, acesta fiind cercetat pentru a se stabili dacă este implicat în călăuzirea grupului de migranți.

Totodată, au fost contactate autoritățile de frontieră sârbe în vederea cercetării în comun a evenimentului și punerii în aplicare a acordului de readmisie. Dispozitivul de supraveghere a frontierei a fost întărit, conform planului comun de acțiune pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale.

Sursa info

Comments