Iluziile Vestului in confruntarea cu Rusia

Iluziile Vestului in confruntarea cu Rusia

Cand ofensiva rusa in Ucraina a fost respinsa, in primavara anului 2022, liderii politici si presa occidentala au inceput sa promita sprijin neconditionat Ucrainei, atat cat va fi nevoie. Unii mai infierbantati au inceput sa vorbeasca despre o schimbare de regim in Rusia si sa faca planuri pentru spargerea Federatiei Ruse intr-o multime de republici etnice.

Dupa doi ani de razboi in Ucraina, situatia s-a schimbat. Dupa esecul unei contraofensive ucrainene despre care s-a vorbit aproape in tot anul 2023, Rusia a inceput sa marcheze victorii importante. Sprijinul militar occidental se reduce. Pachetul american pentru ajutoare militare in Ucraina in valoare de 60 de miliarde de dolari este in continuare blocat in Congres; el poate sa treaca, insa este sigur ca viitoare ajutoare americane vor suferi amanari cel putin la fel de mari, cata vreme SUA sunt in fierbere electorala in acest an. Oricum, reducerea sprijinului american a era vizibila din toamna anului trecut.

Strategii asupra carora a fost aruncata anatema la inceputul razboiului, pentru ca nu sustineau discursul dominant din presa occidentala si marile cancelarii, au devenit frecventabili. Dupa indepartarea sa de la Universitatea din Chicago, iar Anne Applebaum l-a numit "idiot util al lui Putin", profesorul John J. Mearsheimer este ascultat de jurnalisti. Opinia sa este limpede: razboiul din Ucraina a inceput in 2014, declansatorul a fost Summitul NATO de la Bucuresti, cu deschiderea portilor NATO pentru Ucraina, Rusia detine avantaje enorme in ecuatia militara, iar prelungirea conflictului va duce la ocuparea a inca patru oblasturi ucrainene (potential cu eliminarea accesului tarii la Marea Neagra) si transformarea Ucrainei independente intr-un stat disfunctional, care nu ar putea face parte din NATO. Cat timp Moscova este deschisa sa negocieze, discutiile ar trebui sa inceapa imediat, considera Mearsheimer, pentru care marea amenintare pentru SUA si Occident este China si criza din Taiwan, nu Rusia si razboiul din Ucraina.

Viziunea radicala asupra razboiului din Ucraina, profund ideologizata, idealista si putina reflectie realista, se manifesta inca plenar. Un articol publicat recent de Financial Times arata: "Problemele actuale se datoreaza refuzului initial al liderilor occidentali de a da curs apelului Kievului de a trimite avioane si incapacitatii lor de a spori productia de munitie pentru a-si putea onora promisiunile fata de Ucraina (...) Prietenii occidentali ai Ucrainei sunt timizi in sprijinul si contributiile lor". "O actiune decisiva in urma cu doi ani ar fi permis Vestului si Ucrainei sa fie intr-o pozitie mult mai buna acum". "Aplicarea mai rapida a sanctiunilor ar fi fost mai buna", mai scrie Financial Times, adaugand ca rezervele financiare ale Rusiei ar fi trebuit demult confiscate si oferite Kievului. "Lectia la nivel militar si economic este ca a crede in virtutea precautiei inseamna amanare. Raul profita de oamenii care sunt prudenti. Nu mai faceti aceasta greseala".

Asemenea opinii, dominante la inceputul razboiului si care dau si acum firul rosu al discursului occidental oficial (in special in randul liderilor din tarile baltice si in general din Noua Europa) abunda in povesti moralizatoare si nu fac referire la aspectele economice ale sustinerii Ucrainei.

UE a promis Ucrainei un milion de proiectile de artilerie, insa livreaza doar jumatate din aceasta cantitate. Compania germana Rheinmetall a anuntat ca-si va spori productia cu doar 10% in acest an. O crestere mai mare nu se va intampla pana in 2025, cand va intra in functiune o noua fabrica. Compania Thyssenkupp a luat decizia de a-si reduce capacitatea de productie, un semnal evident al dezindustrializarii Germaniei, in special dupa cresterea pretului energiei - efect al razboiului din Ucraina si al decuplarii de Rusia. UE se poate orienta catre cumpararea munitie pentru Ucraina de pe pietele mondiale, insa presedintele Frantei se opune, pentru ca o asemenea decizie ar reduce din contractele importante pentru companiile franceze. In schimb, acelasi Emmanuel Macron flutura ideea implicarii trupelor NATO in razboiul din Ucraina. Germania refuza sa trimita in Ucraina rachete Taurus, deoarece cancelarul Olaf Scholz se teme ca ucrainenii ar putea lovi in profunzimea teritoriului rus si s-ar ajunge la o escaladare a razboiului. Toti liderii occidentali au motive sa-si reduca sprijinul, iar Moscova simte ca Vestul face pasul inapoi.

"Pentru a purta un razboi de durata impotriva unei superputeri militare este nevoie de un efort mare si sustinut. Se pare ca Vestul, inclusiv o multime de experti militari si in geopolitica nu s-au gandit foarte profund la asta. Au subestimat Rusia", scrie Eurointelligence.

"Toate aceste erori au inceput cu pachetele de sanctiuni impotriva Rusiei. Ideea era ca Putin sa fie privat de mijloacele necesare razboiului. Din acest punct de vedere, sanctiunile au fost un esec total. Iranul trimite drone in Rusia. Coreea de Nord trimite munitie si rachete. China trimite bunuri cu dubla utilizare - civila si militara. Bunurile occidentale ajung si ele in Rusia, pe ruta ocolitoare a republicilor central-asiatice", dar si prin Emiratele Arabe Unite. India si China cumpara petrolul Rusiei, transportat cu ,,flote fantoma" de tancuri petroliere vechi.

Spre deosebire de Vest, Rusia a trecut la economia de razboi. Rezultatul este ca Rusia a crescut mai mult decat economiile occidentale in cursul anului 2023, in ciuda sanctiunilor. FMI estimeaza ca la fel se va intampla si in 2024.

La baza erorilor vestului sta o iluzie statistica prezenta in presa occidentala de la John McCain incoace. Defunctul senator american sublinia ca economia rusa nu este mai mare decat cea a Italiei si, mai mult, Rusia este mai degraba o benzinarie decat o economie. "Economia Rusiei este la fel de mare ca cea a Spaniei, daca facem comparatia in sistemul de referinta al dolarului, in termeni de PIB nominal. Insa o asemenea comparatie nu mai are sens daca Rusia este eliminata de pe piata dolarului, ceea ce se si intampla in realitate. Daca economia rusa este masurata in termenii paritatii puterii de cumparare - ce se poate cumpara in Rusia cu un dolar - vom descoperi o cu totul alta imagine. La nivel de paritate a puterii de cumparare, Rusia a depasit Germania in 2023, dupa cum si China a depasit Statele Unite de multi ani, in timp ce India este a treia putere economica a lumii", scrie Eurointelligence.

Care sunt optiunile in aceste conditii? Primul si cel mai important pas pentru Vest este sa renunte la ideea unei victorii totale in Ucraina si sa stabileasca obiective mult mai nuantate. Liderii vestici nu pot sa-si ia angajamente neconditionate fata de Ucraina pe o perioada mai lunga de un mandat. Acest lucru este evident in Statele Unite, unde administratia Biden a promis mai mult decat putea realiza.

Un prim obiectiv strategic poate fi sustinerea Ucrainei pentru a opri avansul fortelor ruse. Al doilea oras al Ucrainei, Harkov, este vulnerabil in fata insurgentei ruse, la fel si partea de est a oblastului Harkov. Cu alte cuvinte, Vestul ar trebui sa ajute Ucraina intr-un razboi defensiv si sa livreze in Ucraina armament defensiv. Scopul pe termen lung ar trebui sa fie ajungerea intr-o situatie in care partile beligerante considera ca au mai mult de castigat ajungand la un acord. Atunci, linia frontului va deveni nou frontiera dintre Rusia si Ucraina - probabil cu echivalentul a jumatate de oblast la est sau la vest de actuala linie a frontului, scrie Eurointelligence. Intr-un scenariu optimist pentru Ucraina, noua frontiera va deveni si frontiera operationala a NATO, cu aplicarea clauzei apararii colective, in cazul unui atac al Rusiei

Insa este un obiectiv foarte ambitios si care ar implica o sustinere financiara si militara mult mai mare din partea Vestului si orientare spre aparare - iar asta inseamna ca rachetele Taurus solicitate acum de Ucraina nu ar mai fi pe lista.

Realitatea este ca sustinerea politica pentru Ucraina scade in Occident. In Germania, doar jumatate din cetateni sprijina livrarile de armament . In Italia, sustinerea pentru Ucraina este si mai redusa la nivel public. Odata cu revenirea la politicile de austeritate, sprijinul pentru Ucraina intra tot mai mult in competitie cu calculele politice interne. Puteti spune ca republicanii din Congresul SUA care refuza aprobarea pachetului militar de 60 de miliarde de dolari sunt iresponsabili. Insa nu ar face asta daca o mare majoritate din electoratul american ar sustine Ucraina.

"Cand victoria totala nu mai este o optiune realista, cel mai bun al doilea rezultat este evitarea infrangerii. Din pacate, un asemenea obiectiv este greu de urmarit cand politica vestului este in primul rand moralizarea ostentativa, iar operatiunea militara speciala a Occidentului a degenerat in sedinte foto cu Volodimir Zelenski", arata analiza Eurointelligence.

&

&

The post Iluziile Vestului in confruntarea cu Rusia appeared first on Cotidianul RO.

Comments