Impactul alimentatiei la 40 de ani asupra sanatatii la 70 de ani: Rezultatele unui studiu

Impactul alimentatiei la 40 de ani asupra sanatatii la 70 de ani: Rezultatele unui studiu

Impactul alimentatiei la 40 de ani asupra sanatatii la 70 de ani: Rezultatele unui studiu

Ce presupune studiul

Studiul a relevat ca persoanele care adopta o alimentatie sanatoasa incepand cu varsta de 40 de ani au intre 43% si 84% mai multe sanse de a se simti bine din punct de vedere fizic si mental la 70 de ani, in comparatie cu cei care nu urmeaza o astfel de dieta. Aceste concluzii se bazeaza pe datele colectate de la peste 100.000 de participanti in cadrul studiilor Harvard "Nurses\" Health Study" si "The Health Professionals Follow-Up Study", monitorizati timp de 30 de ani, conform relatarilor UPI citate de Agerpres.

Declaratiile cercetatorilor

,,Alimentatia este un factor principal in prevenirea bolilor cronice, insa putine studii au analizat si comparat dietele sanatoase si imbatranirea sanatoasa, care include cognitia, sanatatea fizica si mentala," a declarat Anne-Julie Tessier, autoarea principala a cercetarii. Consumul crescut de fructe, legume, cereale integrale, grasimi nesaturate, nuci, leguminoase si lactate cu continut scazut de grasimi a fost asociat cu sanse mai mari de imbatranire sanatoasa.

Pe de alta parte, un consum ridicat de grasimi trans, sodiu si carne, inclusiv carne procesata, a fost asociat cu sanse mai mici de imbatranire sanatoasa.

Metodologia studiului

Cercetatorii au analizat datele colectate de la peste 106.000 de persoane incepand din 1986. Participantii aveau cel putin 39 de ani si nu sufereau de boli cronice la inceputul studiului. La fiecare patru ani, acestia au completat chestionare referitoare la obiceiurile lor alimentare.

Pana in 2016, aproape jumatate dintre participanti au decedat, iar doar 9,2% au supravietuit pana la varsta de 70 de ani sau mai mult, evitand bolile cronice si mentinandu-si o buna sanatate fizica si mentala.

Rezultatele studiului au ramas semnificative chiar si dupa ajustarea pentru alti factori de stil de viata si statut socio-economic. Tessier a subliniat ca viitoarele cercetari ar putea oferi informatii suplimentare despre impactul potential al trecerii la o alimentatie mai sanatoasa in etapele ulterioare ale vietii.

Acest studiu evidentiaza importanta unei alimentatii sanatoase inca de la varsta de 40 de ani pentru a asigura o calitate a vietii superioara la 70 de ani. Cercetarile sugereaza ca schimbarile dietetice pozitive pot avea efecte durabile asupra sanatatii pe termen lung.

Comments