IMPLICARE – Prefectul a facut apel catre primariile din Maramures. Ce le-a cerut edililor

IMPLICARE – Prefectul a facut apel catre primariile din Maramures. Ce le-a cerut edililor

IMPLICARE. Miercuri, 31 august, la Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc ședința Colegiului Prefectural. Ședința a fost condusă de prefectul Sebastian Mihai Lupuț, în sală fiind prezenți reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale statului, precum și primarii din județ. Ordinea de zi a avut trei puncte, respectiv Analiza intervenției structurilor Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș la semnalările transmise prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) 112 în semestrul I 2016, comparativ cu semestrul I 2015. A prezentat chestor de poliție dr. Viorica Marincaș – șef al IPJ Maramureș.

Cel de-al doilea punct a vizat stadiul pregătirii unităților de învățământ pentru anul școlar 2016-2017. Casa Corpului Didactic și rolul său în procesul de formare și perfecționare al cadrelor didactice din județul Maramureș. Au prezentat: Ana Lucreția Maria Moldovan, inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Maramureș, și Gelu Todoruț, directorul Casei Corpului Didactic Maramureș, iar ultimul a fost “Diverse”

La nivelul I.P.J. Maramureş, în primele 7 luni 2016 au fost primite 15.827 apeluri de urgenţă, cu 394 mai puţine decât în perioada similară a anului anterior. Din totalul apelurilor primite la Compartimentul Apeluri de Urgenţă, doar 9.302 cazuri (58%) au impus deplasarea unor echipaje de intervenţie pentru gestionarea aspectelor de urgenţă şi luarea măsurilor legale, restul situaţiilor fiind clarificate prin consiliere şi îndrumări. Chestorul de poliție dr. Viorica Marincaș a subliniat faptul că ar fi bine ca sesizările primite să fie serioase și să aibă la bază evenimente certe. Dr. Viorica Marincaș s-a referit în mod special la sesizările privind infracțiuni din domeniul silvic, precizând că li se acordă atenție sporită.

În ceea ce privește intervenția poliției, este zilnic monitorizat timpul în care aceasta are loc, întrucât instituția urmărește scurtarea lui, pe cât posibil.

Inspectorul școlar general Ana Moldovan a arătat că în Maramureș, în anul școlar 2016-2017, există 168 de unități școlare cu personalitate juridică și 144 de structuri arondate. Multe din aceste structuri funcționează în spații închiriate, care nu sunt corespunzătoare, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care unele școli nu primesc autorizație de funcționare. 75% dintre școli dețin autorizație de funcționare în anul școlar care stă să înceapă. Dintre cele 743 de clădiri în care se desfășoară procesul de învățământ, 117 au aviz PSI, iar 457 nu necesită un astfel de aviz. Se preconizează o scădere a populației școlare. În privința manualelor școlare, din acest an ele se vor asigura și pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a făcut apel la primari pentru a se implica mai mult în crearea unor condiții propice de învățământ pentru elevi. Acesta a opinat că, dacă în fiecare an s-ar face câte ceva pentru educație, într-o anumită perioadă de timp s-ar reuși punerea la punct a școlilor și grădinițelor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a atras atenția primarilor că Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică își vor îndeplini atribuțiile, iar școlile și grădinițele trebuie să fie pregătite să corespundă cerințelor impuse.

La cel de-al treilea punct de pe ordinea de zi, prefectul județului Maramureș le-a solicitat primarilor să urgenteze analiza cererilor de punere în posesie în comisiile locale de fond funciar și punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile. Totodată, Ovidiu Ștefan, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a anunțat faptul că până la finele acestei săptămâni se mai primesc solicitări de finanțare și contracte de finanțare în baza OUG 35/2016, care modifică Legea nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare.

Comments