Inca o campanie deturnata

Inca o campanie deturnata

Daca la alegerile pentru Parlamentul European& referendumul presedintelui Iohannis a deturnat atentia alegatorilor de la tema principala, locul Romaniei in UE, rolul institutiilor europene etc., iata ca si la alegerile prezidentiale se intampla acelasi lucru.

Candidatii prezidentiali sunt pusi intre paranteze. Candidatii prezidentiali sunt mai putin interesanti decat lista viitorilor ministri.

Caderea guvernului, formarea noului guvern, conditiile puse de fiecare partid, sunt subiecte mult mai atractive decat programele candidatilor prezidentiali.&

Primul ministru desemnat cu formarea guvernului tine primele pagini ale ziarelor. Ludovic Orban este personajul zilei, interesul fata de declaratiile lui fiind mai mare decat fata de declaratiile oricarui candidat prezidential, inclusiv fata de interventiile sporadice ale presedintelui Iohannis, ale premierului demis Viorica Dancila. Ca si in cazul referendumului care s-a suprapus peste euroalegeri, castigatorul este acelasi, presedintele Klaus Iohannis. Harababura il avantajeaza doar pe el. Nimeni nu se mai ocupa de prestatia lui din ultimii cinci ani. Privirile sunt indreptate spre viitorul guvern.

Candidatii prezidentiali care sunt lideri de partid sunt chestionati doar in legatura cu conditiile pe care le pun pentru a vota guvernul in parlament. Conditia prezidentiabilului Kelemen Hunor: va vota guvernul Orban daca nu se modifica alegerea primarilor din doua tururi.

Dan Barna este mai radical: mai degraba prefera ca guvernul Dancila sa mai ramana in functie trei luni decat sa se renunte la alegerile anticipate. Altfel, spune Barna, in toamna PSD va castiga alegerile si va reveni la guvernare.

Cei doi lideri ai celor mai zburdalnice partide, Pro Romania si ALDE, nu-l lasa pe candidatul lor comun, dar independent, Mircea Diaconu, sa se pronunte pe tema viitorului guvern. Ponta si Tariceanu isi impun punctele de vedere si prefera sa le prezinte ei insisi.

Viorica Dancila vrea sa scape de tema impusa de conjunctura politica, respectiv caderea guvernului sau si formarea unui nou guvern. Prin urmare l-a invitat pe Iohannis la o confruntare unu la unu. Fata in fata, cei doi contracandidati nu au fost niciodata. Pentru turul intai nu se obisnuieste. Poate in turul doi.& Nu stim care va fi in avantaj, dar o astfel de confruntare nu ar fi lipsita de interes.

& Eventual cei doi s-ar putea intalni& la o partida de tenis. Insa Viorica Dancila joaca tenis de masa, iar& Klaus Iohannis tenis de camp. O intrecere cu biciclete? O alergare desculti, cu pantofii in mana, pe malul marii? Desigur, nu. Pur si simplu la un moment dat principalii candidati trebuie sa se intalneasca fata in fata, pentru a da satisfactie publicului.

Dupa cum evolueaza relatiile dintre presedintele Iohannis si restul candidatilor prezidentiali, in turul doi nu este exclus sa asistam la o schimbare radicala a optiunilor. Umiliti prin ignorare, candidatii prezidentiali este posibil sa recomande alegatorilor lor sa nu-l mai voteze pe Iohannis. Aroganta este intotdeauna sanctionata. Liderii politici isi doresc un presedinte slab, neimplicat politic. In acest sens este posibil ca in turul doi, cu Iohannis si Dancila, rezultatele sa fie altele decat cele previzionate. Chiar si un rezultat strans va avantaja PSD la urmatoarele alegeri parlamentare si atunci s-ar putea ca Dan Barna sa aiba dreptate.

Pana la urma se va constata ca deturnarea campaniei electorale nu-l avantajeaza doar pe Iohannis, ci si pe Viorica Dancila. Restul prezidentiabililor sunt aproape invizibili, anulati de figura tot mai prezenta a premierului desemnat. Ludovic Orban este adevaratul VIP al acestei perioade.

Comments