Incalzirea globala a dublat riscul de ploi extreme in Europa, in luna septembrie. ,,Situatia va fi m...


Incalzirea planetei a dublat riscul de aparitie a ploilor extreme care au afectat Europa Centrala in septembrie. Cercetatorii au constatat ca incalzirea globala a agravat cele patru zile de ploi abundente care au condus la inundatii mortale in tari din Austria pana in Romania, relateaza The Guardian.


Ploile au fost cu cel putin 7% mai puternice din cauza schimbarilor climatice, a constatat World Weather Attribution (WWA), ceea ce a dus la lovirea oraselor cu volume de apa care ar fi fost la jumatate, daca oamenii nu ar fi incalzit planeta.


,,Tendinta este clara", a declarat Bogdan Chojnicki, climatolog la Universitatea de Stiinte ale Vietii din Poznan si coautor al studiului. ,,Daca oamenii continua sa umple atmosfera cu emisii de combustibili fosili, situatia va fi mai grava".


Cantitati uriase de precipitatii


Furtuna Boris s-a oprit deasupra Europei Centrale la mijlocul lunii septembrie si a declansat cantitati record de precipitatii in Austria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.


Ploile abundente au transformat cursurile de apa calme in suvoaie, declansand inundatii care au distrus case si au ucis 24 de persoane.


Cercetatorii au afirmat ca masurile de adaptare au redus numarul deceselor in comparatie cu inundatiile similare care au afectat regiunea in 1997 si 2002.


Ei au facut apel la o mai buna aparare impotriva inundatiilor, la sisteme de avertizare si la planuri de raspuns la dezastre, precizand ca este nevoie de readaptare si reconstructie in regiunile predispuse la inundatii.


,,Aceste inundatii arata cat de costisitoare devin schimbarile climatice", a declarat Maja Vahlberg, consilier tehnic la Centrul pentru clima al Crucii Rosii si Semilunii Rosii si coautor al studiului.


,,Chiar si cu zile de pregatire, inundatiile au devastat totusi orase, au distrus mii de case si au determinat Uniunea Europeana sa promita ajutoare in valoare de 10 miliarde de euro".


Oamenii de stiinta au comparat precipitatiile inregistrate in Europa Centrala pe parcursul a patru zile in septembrie cu cantitatile simulate pentru o lume mai rece cu 1,3 grade Celsius - nivelul de incalzire cauzat pana in prezent de arderea combustibililor fosili si distrugerea naturii. Ei au atribuit influentei umane o ,,dublare a probabilitatii si o crestere cu 7% a intensitatii".


Dar rezultatele sunt ,,conservatoare", au scris oamenii de stiinta, deoarece tiparele nu modeleaza in mod explicit convectia si astfel pot subestima precipitatiile.


Fizicienii au demonstrat ca fiecare grad Celsius de incalzire permite aerului sa retina cu 7% mai multa umiditate.


Cum s-a declansat furtuna Boris


Ploile din Europa Centrala s-au declansat atunci cand aerul rece din Arctica a intalnit aerul cald si umed din Marea Mediterana si Marea Neagra.


Marile mai calde favorizeaza partea ploioasa a ciclului hidrologic, desi tendinta in unele unele parti este spre conditii mai uscate, a declarat Miroslav Trnka, climatolog la Global Change Research Institute.


Trnka a comparat factorii care duc la precipitatii extreme cu un joc la loto. Cresterea riscului din cauza incalzirii globale, a spus el, este ca si cum ai cumpara mai multe bilete de loterie, pe o perioada mai lunga, si ai schimba regulile astfel incat mai multe combinatii sa duca la un castig.


,,Daca pariati suficient de mult timp, aveti o sansa mai mare de a castiga jackpot-ul", a declarat Trnka.


Studiul a constatat ca se vor inregistra precipitatii mai abundente, daca lumea se va incalzi cu doua grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cu o crestere suplimentara fata de prezent de aproximativ 5% a intensitatii precipitatiilor.


Furtunile ,,blocate" vor fi tot mai dese


Hayley Fowler, climatolog la Universitatea Newcastle, care nu a fost implicata in studiu, a declarat: ,,Aceste furtuni ,,blocate" sunt capabile sa stagneze intr-un singur loc si sa produca cantitati uriase de precipitatii, alimentate de cresterea umiditatii si a energiei din oceane care sunt extrem de fierbinti".


,,Aceste furtuni <> cu deplasare lenta devin din ce in ce mai frecvente si se preconizeaza ca vor creste si mai mult odata cu incalzirea suplimentara", a adaugat ea. ,,Intrebarea nu este daca trebuie sa ne adaptam pentru mai multe astfel de furtuni, ci daca putem".


Studiul nu a incercat sa stabileasca in ce masura incalzirea globala a sporit distrugerile provocate de ploi, insa cercetatorii au afirmat ca si cresterile minore ale precipitatiilor au dus la cresterea disproportionata a pagubelor.


FOTO: Facebook/INHGA


Comments