INFOGRAFIE Alarma in agricultura: pretul graului scade sub 600 de lei tona, iar la porumb - sub 700...

Ultimele cotaţii, actualizate pe 31 august, arată că în Banat preţul grâului pentru panificaţie a scăzut de la peste 600 de lei tona în iunie 553,4 de lei tona în prezent.

Şi în Oltenia sunt scăderi dramatice, de la 675 de lei tona în iunie la 586,3 de lei tona în prezent.

Muntenia se menţine cu greu peste pragul de 600 de lei tona, dar şi aici coborârea cotaţiilor este abruptă: de la 670 în iunie la 605 lei tona în prezent.

Şi porumbul este în cădere: Ministerul Agriculturii consemnează cotaţii de 700 de lei tona în Banat, după niveluri de peste 700 de lei în cursul lunii iunie, iar Oltenia se prezintă cu preţuri puţin peste 530 de lei tona (după un vârf de 695 de lei consemnat în iunie).

În Muntenia, preţurile la porumb au coborât la 602 lei tona, de la mai mult de 700 de lei tona în iunie.

În Portul Constanţa, preţurile au intrat la apă

Nici în Portul Constanţa, unde aşteptările pentru un preţ mai bun sunt de regulă ridicate, cotaţiile - exprimate, de data aceasta în dolari/tonă - nu arată deloc bine pentru agricultori.

Grâul este cotat, în prezent, la 173 de dolari/tonă, după ce fusese la peste 190 de dolari/tonă, iar porumbul a scăzut de la 188 la 183 de dolari/tonă.

Orzul, de asemenea (un produs care merge bine la export), a scăzut de la 165 la 153 de dolari/tonă.

Preţul grâului este determinant pentru ceea ce vom numi an agricol bun sau an agricol slab. Pentru că, în final, oricât de bună ar fi o recoltă, contează cu cât o vinzi şi ce profit faci din valorificarea ei.

În judeţele agricole ale României preţul grâului este unul dintre subiectele cele mai fierbinţi în această perioadă a anului.

Puţini sunt fermierii care au posibilitatea de a stoca, aşa că mulţi vor vinde şi direct, din câmp, imediat după recoltare.

Aşa se face că, pentru majoritatea producătorilor români, faptul că se vorbeşte despre un preţ pe pieţele spot de 160-162 de euro/tonă la această oră pentru grâul livrat în toamnă este prea puţin relevant.

Comments