INFOGRAFIE Rusia isi umfla muschii prin Mediterana. Avioane de lupta rusesti decoleaza si aterizeaza...

Într-un video de propagandă apare portavionul „Admiral Kuzneţov”, urmat de crucişătorul „Petru cel Mare” şi  navele antisubmarin „Severomorsk” şi „Vice-admiral Kulakov” , iar desupra lor zboară  elicoptere Ka-27 şi avioane de luptă Su-33.

„Mişcarea navelor noastre a provocat agitaţie puternică în rândul partenerilor noştri occidentali", a subliniat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, referindu-se la flotila de război care a pătruns săptămâna trecută în Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar.

Portavionul se va alătura forţelor ruse din Siria care sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad, iar analiştii militari spun că va intra în lupta pentru cucerirea Alepului.


Ministul Şoigu s-a arătat indignat de refuzul unor ţări, care „sub presiunea SUA şi NATO“ nu au autorizat navele ruseşti să se oprească în porturile lor. 

Portavionul a trecut în urmă cu două săptămâni prin Stramtoarea Dover lăsând în urmă un nor de fum, din cauza aceasta a fost subiect de băşcălie  pe retelele de socializare britanice.

Singurul portavion operaţional al Rusiei, Admiral Kuzneţov, se află într-o stare de degradare atât de avansată, încât este mereu însoţit de un remorcher în cazul în care se defectează, au declarat  surse din Marina Regală a Marii Britanii pentru „The Telegraph“.

Potrivit unor experţi navali britanici, instalaţiile sanitare sunt atât de degradate, încât unele toalete nu pot fi folosite. De asemenea, nava are probleme cu alimentarea cu electricitate. „Toate navele lor arată bine pe dinafară, dar sunt oribile pe dinăuntru. Nu trebuie decât să te uiţi la fumul pe care-l scoate ca să îţi dai seama că nu e totul în regulă. Am avut şi noi delegaţii la bordul navelor ruseşti şi e întotdeauna un şoc. Condiţiile sunt destul de mizere“, a declarat un expert al Marinei Britanice, citat de „The Telegraph“.

 

Arme de ultimă generaţie transferate la graniţa de vest

Iar parada de acţiuni de forţă ale Moscovei nu se opresc aici. Rusia va trimite arme de ultimă generaţie la graniţele sale de vest şi ale Belarusului, în replica la decizia SUA şi NATO de a-şi consolida capacităţile ofensive în regiune, a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de Russia Today.

„Aceste acţiuni ale NATO subminează stabilitatea strategică şi obligă Rusia să ia măsuri defensive reciproce, inclusiv unele în teatrul vestic”, a avertizat Şoigu.

NATO „nu a renunţat la tentativele sale de a-şi impune voinţa asupra altor ţări prin mijloace economice şi politice, în timp ce războiul  informaţiilor este în toi”, a adăugat el.În aceste condiţii, Rusia şi Belarusul îşi vor uni forţele pentru a-şi consolida securitatea reciprocă, a afirmat ministrul.

„Cooperarea bilaterală avansată şi o poziţie comună privind provocările majore la adresa securităţii globale şi regionale ne permit să ne ocupăm cu succes de consolidarea capacităţilor noastre de apărare”, a subliniat el, precizând că această abordare pare să fie necesară în acest moment, „deoarece mecanismele internaţionale de răspundere la criză s-au blocat, în timp ce punctele fierbinţi se află deja la graniţele noastre”.

În aceste condiţii, Rusia a decis să trimită armament de ultimă generaţie şi sisteme de arme moderne unităţilor militare care apărăr graniţele din vestul Rusiei, a anunţat ministrul. În plus, Moscova va intensifica pregătirea de luptă a trupelor din zonă, a adăugat el.

Moscova îşi consolidează forţele armate în Crimeea

Moscova nu-şi ascunde acţiunile de masare a forţelor sale militare în Peninsula Crimeea, dar observaţiile corespondentului Reuters, puse alături de alte informaţii, ilustrează proporţiile a ceea ce se întâmplă în peninsulă. Între altele, Moscova a început să refacă reţeaua de radare de pe vârful munţilor din Crimeea. 

Aceste staţii radar permit urmărirea Mării Negre şi a ţărilor membre ale NATO vecine – Turcia, Bulgaria şi România. Principalele eforturi se fac pentru întărirea capacităţilor militare terestre şi maritime ale Rusiei. Este consolidat şi potenţialul forţelor aeriene. 

Corespondentul agenţiei Reuters a văzut pe fostul aerodrom civil Belbek un avion de mare capacitate Il-76 cu însemnele forţelor spaţiale ruseşti. Pe aerodromul din Novofiodorovka, la nord de Sevastopol, reporterul a văzut câteva avioane militare de atac şi bombardiere, iar la Djankoi, la 40 de km de linia administrativă ce separă Crimeea anexată de Rusia şi restul Ucrainei, a observat militari în uniformă albastră pe pista de decolare şi şapte elicoptere de atac Mi-24.

Comments